ANKARA, () - ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Soma faciası ile soruşturmanın kapatılması ve üzerinin örtülmesinin asla sözkonusu olmadığını, hukukun işleyeceğini belirterek, "İhmali ve kusuru olanlar, hukukun öngördüğü ceza neyse mahkeme kararı doğrultusunda onu göreceklerdir. Kimsenin bir endişesi olmamalıdır" dedi.

Yasaların, doğrudan maden sahibinin suçlanmasına ya da sorumlu görünmesine izin vermediği yönünde haberler üzerine Bekir Bozdağ, "Yasalarımızda maden faciası ya da başka bir facia olduğunda, kaza olduğunda… Bu kazada ihmal ve kusuru olanlarla ilgili uygulanacak hükümler var. Bu hükümler de gayet net ve açık hükümler. Tartışılabilir ama hükümler çok net. Dolayısıyla işletme sahiplerinin veya orada görev yapanların sorumluluklarını düzenleyen hükümler diğer mevzuat içinde de var. Ama ceza mevzuatı bakımından baktığınızda yasamızda gerekli hükümler var. Şu anda Soma’da adli tahkikat başlamış durumunda. Esasında kazanın olduğu ilk gün adli tahkikat başladı. HSYK oradaki olayın vehameti nedeniyle 28 civarında savcı görevlendirdi. Adli Tıp Kurumu Başkanı, başka yerlerden adli tıp kurumu uzmanlarını oraya götürmek suretiyle çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar bir yandan tespit çalışmasıdır ama öte yandan da soruşturmanın da bir parçasıdır. Şu anda adli soruşturma devam ediyor, gözaltılar var, tutuklamalar var, bilirkişi incelemesi var. Bu süreç içerisinde adli soruşturma bakımından toplanması gereken deliller, incelenmesi gereken hususlar var. Bunların hepsi incelendikten sonra iddianame ve yargılama olacaktır. Adli tahkikat ve yargılama sürecini hep beraber takip ediyoruz. Zaten milletimiz de görecektir. Şundan kimse endişe etmesin. Bu soruşturmanın kapatılması, üzerinin örtülmesi asla sözkonusu değildir. Hukuk işleyecektir. İhmali ve kusuru olanlar, hukukun öngördüğü ceza neyse mahkeme kararı doğrultusunda onu göreceklerdir. Kimsenin bir endişesi olmamalıdır" dedi.

Bozdağ, "Kasten adam öldürme suçu da var zaten hukukumuzda. İki tane o konuda düzenleme var. Birisi taksirle, birisi de ihmali bir davranışla ölümün meydana gelmesi halini düzenleyen iki tane ayrı düzenleme var. Kasten öldürmeye ilişkin düzenleme var. Taksirin içerisinde bilinçli taksir var. Kastın içinde de olası kast var. Dolayısıyla bizim hukukumuzda şu anda bir boşluk bulunmamaktadır, bir eksiklik de yoktur. Bilinçli taksir, olası kast, kast ve taksir bir bütün olarak değerlendirildiğinde, ihmali davranışla ölüme sebebiyet verme ve taksirle ölüme neden olma suçları bir bütün halinde değerlendirildiğinde, ortada bir hukuki boşluk olmadığı görülecektir. Gazetelerden veya televizyonlardan yapılan yorumlar üzerinden değil de ceza mevzuatı üzerinden değerlendirildiğinde bir eksiklik olmadığı görülecektir" diye konuştu.

() (MV)