Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, "Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar gibi suçlar var. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruz” dedi.
Yozgat’ta, partisinin il teşkilatı tarafından düzenlenen istişare toplantısına katılan Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen, çocuklara karşı işlenen suçlarla, cinsel saldırı ve cinsel istismar suçlarında cezaların artırılmasına yönelik kanun tasarısının içeriği hakkında bilgiler verdi. Bazı suçlarda cezaların artırılacağına dikkati çeken Bozdağ, şunları söyledi:
“Adalet Komisyonu’nda, bir kanun tasarısı var son derece önemli hususları içeriyor. Özellikle cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçları ilişkin yeni düzenlemeler getirilmektedir. Hem çocuklara karşı hem de yetişkinlere karşı cinsel saldırı ve istismar suçları genel anlamda, cinsel dokunulmazlığa karşı suçların işlenmesi halinde verilecek cezaları önemli oranda artırıyoruz. Daha önceki düzenlemelerde saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağılığının bozulması durumunda rapor aranıyordu. Esasında saldırıya uğrayanın beden ve ruh sağlığını bu rapor saldırıdan daha fazla etkileye biliyordu. Saldırıya uğrayıp da beden ve ruh sağlığı bozulmayan olabilir mi? Yeni düzenleme bunu peşinen kabul ediyor, beden ruh sağlığının bozulması halinde cezayı artırmak için ön görülen ceza miktarı ana cezaya ilave edilmektedir. Ayrıca vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey anne, üvey baba, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi içerisinde olanların bu fiili işlemesi halinde cezaların artırılması getirilmektedir.”
CİNSEL DOKUNULMAZLIK SUÇLARINDA CEZA ARTIYOR
Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenmiş suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum olanlar için bazı kısıtlamaların getirildiğini belirten Bozdağ, “Tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya oralarda ikamet etmemek, çocuklarla bir arada gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek gibi hak yoksunluklarıyla da karşı karşıya kalacak" dedi. Seçenek yaptırımlar getirilerek tıbbi tedavi yoluna da gidileceğini kaydeden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cezaların infazı konusunda da ayrıca bir değişiklik yapıyoruz. Eskiden bu suçlardan ceza alıp cezası kesinleşen, kesinleşen cezasının üçte ikisini içeride çekip iyi halde olduğu takdirde tahliye olabiliyordu. Yeni düzenlemeyle cezasının dörtte üçünü içeride yattıktan sonra iyi hali varsa şartlı tahliye olabilecektir. Böylelikle hapiste kaldığı süreyi de artıran bir adım atmış olduk."
ÇOCUK CİNAYETLERİ DE 33 YIL HAPİS
Çocuklara karşı işlenen cinayet suçlarının toplumu derinden etkilediğini söyleyen Bozdağ sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son günlerde 'bunların hakkı idamdır' tartışmaları yapıldı. Ancak bizim hukukumuzda idam cezası yok. En ağır ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Öldürme fiili çocuklara karşı işlendiğinde verilen ceza da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. O zaman biz bu durumdaki cezanın infazında geçecek süreyi artıran bir adım attık. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet cezası alanlar, mevcut düzenlemeye göre 30 yıl yatınca tahliye oluyorlardı, yeni düzenlemeye göre 39 yıl yatacaklar. 9 yıl cezalarının infazındaki süre artmış oldu. Müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yatınca tahliye olabiliyordu, yeni düzenlemede bunlar da 33 yıl yattıktan sonra iyi hali varsa tahliye olabilecekler, burada da infaz 9 yıl süreyle artırıldı. Buradaki düzenleme terör suçlarının infazındaki şartlar bunlar için de getirildi."
Bozdağ, uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle ilgili suçların cezalarının önemli oranda artırılacağını, meskenden hırsızlık cezasının 5 yıldan 7 yıl hapse çıkacağını sözlerini ekledi.

HG(ÜK/ESM) (FOTOĞRAFLI)