Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında bir gensoru açılmasına ilişkin önergesinin görüşülmesi yapıldı. Kendisi hakkındaki iddialara cevap veren Bozdağ, "Bu gensorunun her tarafı lime lime dökülmektedir. Gensoru açılması istemi esasında kötü bir rüya tabirinden ibarettir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında MHP'nin verdiği gensoru görüşmelerine Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Ali Babacan, Emrullah İşler ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldı.

Önerge hakkında söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Adalet ve Kalkınma Partisi,11 yıldır iktidarda olan bir partidir. 11 yıl boyunca bu sorunlara köklü çözüm bulması ve Türkiye'yi birtakım sıkıntılardan kurtarması beklenirdi. Adalet ve Kalkınma Partisinin bunu yapabilmek için, objektif şartlar dahilinde, yeterli imkanları vardı. Parlamenter demokratik sistem içerisinde güçlü bir Meclis çoğunluğu vardı ve o güçlü Meclis çoğunluğu Meclis'i iyi çalıştırmak suretiyle demokratikleşme, yargının sorunlarını halletme gibi çareleri üretebilecek durumdaydı. Koalisyon sorunu yoktu ve muhalefet partileri de Adalet ve Kalkınma Partisini bu noktada teşvik etmeye gayret etmişlerdi. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi 11 yılı heder etmiştir. 11 yıl boyunca demokrasi sorunu olmadığı anlaşılan Adalet ve Kalkınma Partisi demokrasiyi bir tren olarak değerlendirmiştir" dedi.

3 tane Youtube ve Twitter çıktısını paylaşmak istediğini belirten ve çıktığı kürsüden milletvekillerine gösteren Bal, "Bunlardan bir tanesi, en son gösterecektim ama dikkatinizi toplamak için ilk göstermeye karar verdim. Zarrab dahil, bakan çocuklarını tahliye eden hakim Çiçek Youtube sayfasında paylaşıyor, beğeniyor. Neyi beğeniyor? Size okuyorum: "Allah uzun ömür versin uzun adam." diyor Tayyip Erdoğan Bey'in fotoğrafıyla beraber. İşte, yargı bu hale gelmiştir. Biz de diyoruz Sayın Başbakana Allah uzun ömür versin çünkü biz canını alacak halde değiliz, Cenab-ı Allah ecelini verir, vakti saati gelir, hepimiz gidiciyiz ama böyle bir hakim Başbakanın taraf olduğu bir davada Youtube sayfasında böyle bir reklama ihtiyaç duyuyorsa onun verdiği kararı, biz muhalefet partisi olarak ve Türk milleti de haklı olarak kaygıyla, endişeyle ve şüpheyle karşılaması gerekecektir. İkincisi, dün Başbakan Burdur'da mitingdeydi, değil mi, hepimiz biliyoruz? Bütün valiler yaptı da ben bir tanesini ortaya çıkarabildim. İsmail Kalkan, Vali Adına Vali Yardımcısı, Isparta Valiliği Özel Kaleminden devlet dairelerinin tamamına tamim gönderiyor, 'Başbakanın Burdur'da yapılacak mitingine bütün araçlarınızı ama logosuz araçları diyor, yani gizleyecek güya, akıllı vali ya- logosuz araçları valilik emrine verin. Bunları ben mitingde kullanacağım.' diyor" dedi.

Bal, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir olayına kısaca bakmak lazım. İzmir'de ve Adana'da da aynısı oluyor. Sayın Bakan deklare ediyor "Evet, ben konuştum bu savcılarla, savcılarla konuşmayan Adalet Bakanı mı var?" Savcılarla konuşmayan Adalet Bakanı yok, ben de biliyorum ama sizin gibi konuşanı yok. Ben 4 tane, en azından 4 tane Adalet Bakanıyla bürokrat olarak çalıştım, belki 50-60 tanesiyle de hakim, savcı olarak burada çalıştım. Hiçbir tanesinden hiçbir şekilde yargıya sizin kadar müdahale edenini görmedim. Sayın Bekir Bozdağ'ın Adalet Bakanı olarak yargıya müdahalesini, Anayasa'nın 138'inci maddesini askıya alışını, kuvvetler ayrılığı ilkesini, yargının bağımsızlığını, yargının tarafsızlığını, hakim teminatını kısa süre içerisinde ortadan kaldırma başarısını gösterdiğini ortaya koymaktadır. Meclisin İç Tüzük'ü ve Anayasa'nın hükmü gereği hakkında gensoru açılması amacıyla Milliyetçi Hareket Partisi Grubumuzun verdiği önergeyi değerli milletvekillerinin vicdanlarına havale ediyorum. Bu defa, Cenab-ı Allah'ın bahşettiği vicdanla o parmakları hareket ettirirsiniz dilerim."

BDP'DEN DESTEK YOK

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, gensoruyla ilgili gruplarının görüşlerini açıkladı. Cumhuriyet tarihinin en kısa sürede gensoru yemiş Bakanı olarak Bozdağ tarihe geçeceğini belirten Kaplan, "HSYK görüşmelerinde hep burada, bakanlık koltuğuna da oturmadan gensoru yemiş bir Bakan olarak da geçebilir. Gensoruya ben şöyle bir baktım. Bir İçişleri Bakanlığının yaptığı kolluk düzenlemeleri var, İçişleri Bakanlığını ilgilendiren bir konu, onunla ilgili yok. Sonra Sayın Bakanın 25 Aralıkta Adalet Bakanı olmasından sonra HSYK toplantısı ve HSYK Yasası'nın gelmesi var. Orada hakim, savcıların yerlerinin değişmesi konusu. Doğrusu şaşırdım, binlerce polisin, şube müdürünün görev yerleri değiştirildi. Kimse böyle İçişleri Bakanı hakkında bir gensoru vereyim demedi. Özel yetkili mahkemelerde birkaç hakim, savcının yeri değişti, sonra da mahkemeler de kapandı zaten biliyorsunuz. Yani aciliyet sırası itibarıyla neden, hangisi geliyor diye baktığımız zaman. Yarın kapanacak Meclis, seçime gidecek herkes ve ciddi mekanizmaları işletirken muhalefet partileri olarak bizim oturduğumuz dayanakların çok sağlam olması lazım. Ancak adalet ve hukuk söz konusu olacak ki bu gensorunun içeriğine baktığımız zaman bağımsız yargı çerçevesi var. Bizim kaygılarımızın olduğu noktaları açıklayacağız elbette. Bu kaygılarımız hangi noktalarda? Ancak böyle bir gensoru için doğrusu Barış ve Demokrasi Partisi olarak biz, yaşadığımız süreci dikkate alarak, bütün hassasiyetlerimizi de ortaya koyarak şunu açık ifade ediyoruz. Bugüne gelinmesinde kimler sorumlu açıkladıktan sonra neden Barış ve Demokrasi Partisi böyle konjonktürel gensoruların yanında olmadığını da ifade edecektir" dedi.

Kaplan, "Öyle eften püften gensoruların yanında yer almayız. Doğru dürüst gensoru getirin, harbiden yanınızda yer alalım, grubumuzla alalım. Ciddi söylüyorum" dedi. Kaplan'ı AK Partili bazı milletvekilleri ise alkışladı.

SÜHEYL BATUM "GENSORUYU HAK EDEN BİRKAÇ BAKAN VARSA ONLARIN BAŞINDA BOZDAĞ GELİR"

CHP Grubu adına söz alan Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "Sayın Bakan, dünyada tutukluluğu en uzatan Bakan, 10 yıla çıkartan önergeyi veren Bakan, fezlekeleri bekleten Bakan, fezlekeleri geri gönderen Bakan, yetkisi yokken savcıları da görevden alıp "Hop, tamam." diyen, arkasından da o savcıları arayıp "Bana bakın, sizi bilgilendireyim, hukuku anlatayım." diyen, buna da inanmamızı bekleyen dünyadaki tek Bakan. Gensoru muhalefetin önemli bir silahıdır, aracıdır çünkü bizim sayısal çoğunluğumuz yok. Biz kamuoyu bilgilensin, kamuoyu bu ülkede neler yapılıyor duysun istiyoruz. Gensoruyu iyi kullanmak lazımdır, yerinde kullanmak lazımdır. Her zaman, her koşulda kullanmamak lazımdır. Bu nedenle de şuna inanıyoruz. Bırakın Türkiye'yi samimiyetle söylüyorum dünyada gensoruyu hak eden birkaç bakan varsa onların başında Bekir Bozdağ gelir" dedi.

BAKAN'DAN SAVUNMA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hakkında verilen gensoru hakkında söz aldı. Bozdağ, "Yalan yanlış bilgiler ve siyasi karşıtlık üzerine gensoru verilirse bu gensoru müessesesinin verilmesi kıymetini azaltır. Bu gensorunun her tarafı lime lime dökülmektedir. Gensoru açılması istemi esasında kötü bir rüya tabirinden ibarettir. El yordamıyla rüya tabiri yaparak bakan hakkında gensoru önerisini veriliyor. Ama hakkında rüya tabiri gibi verilen bir bakan olarak benim itibarımı yükseltecektir. Gensoru içerisinde olanlarla değerlendirme yapayım. Adli kolluk yönetmeliğinin değişikliğini yapan düzenleme anayasa ve yasaya uygun bir düzenlemedir. Polis adli kolluk görevini yaparken ne Adalet Bakanının emrindedir, nede İçişleri Bakanını emrindedir. Adli kolluk görevini yapan görevliler, görev süresince Cumhuriyet Savcısının emir ve talimatlarıyla hareket eder" dedi.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Benimle hiç alakası olmayan bir konuyu bakanda böyle talimat vermiştir demek rüya tabirine benzer. Biraz ciddiyet olsun lütfen. Bir takım kollukta görev yapan polis ve müdürlerle ilgili tasarrufları İç İşleri Bakanlığı yaptı. Bu tasarrufların hepsi yasaya uygundur. İl müdürü kendisiyle çalışacak yardımcılarını ve polislerini Türkiye'de kendileri belirlemiştir."

Hukukun rüya tabiriyle değil, somut delillerle hareket ettiğini belirten Bozdağ, "Hukuk rüya tabirlerle değil, somut delilerle hareket eder. Bizim yaptığımız hukuka, usul ve temayüle uygun bir düzenlemedir. Hakim ve savcıları atamak kurulun 1'nci dairesi görevi dahilindedir. Büyük bir kısmı mazeret kararnamesidir. Hakim ve savcıların talepleri doğrultusunda yapılmıştır" dedi.

Bozdağ, "Adalet Bakanı olarak ben hiçbir Cumhuriyet Başsavcısına ve savcıyı soruşturmaların üzerine örtün, durdurun, bu işi kapatın demedim. Kim ki bunu dediğimi iddia ediyorsa bunu ispat etmesi lazım. Bunu yapan namussuzdur ve şerefsizdir. Bunu yaptığımı ispat etmeyenlerde namussuz ve şerefsizdir. İnsanların haysiyetiyle kimse oynamamalıdır" diye konuştu.

(MV/FK) FOTOĞRAFLI