DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki oda ve borsaları başkanlarının Diyarbakır'da yaptığı toplantının sonuç bildirisinde, Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelerin kapsamının genişletilmesi ve kanaat önderlerinin de Öcalan'la görüşmesi gerektiğini belirtti. Bildiride Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın. Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'da görüşmesinin 'anlamlı' olacağı kaydedildi.
Oda ve borsa başkanlarının Diyarbakır'da dün yaptığı 'Çözüm sürecinin bölge ekonomisine etkileri' konulu toplantıya bölgedeki 28 oda ve borsanın temsilcisi katıldı. İki gün süren toplantının sonuç bildirisi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar tarafından açıklandı. Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı yaşanan çatışma ortamın büyük can ve mal kaybına neden olduğunu belirten Sayar, son 10 yılda demokratikleşme paketleri ile Türkiye'nin demokrasi açısından gelişme gösterdiğini ve sivilleşmede mesafe kat edildiğini ifade etti.
Çabaların, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümüne katkı sağlamakla birlikte; sorunun köklü ve nihai çözümü noktasında yetersiz kaldığını vurgulayan Sayar, "Çünkü bölgede yaşanan sorunların tarihsel derinliğinin yanı sıra, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasal bir derinliği vardır. Bu nedenle, başlatılan çözüm sürecini destekliyor ve devletin stratejik bir yaklaşım ile Kürt sorununu demokratik ve barışçıl bir şekilde nihai çözüme kavuşturmasını diliyoruz" dedi.
"KANAAT ÖNDERLERİ ÖCALAN'LA GÖRÜŞTÜRÜLMELİ"
Toplantı sonucunda bölge oda ve borsalarının ortaya çıkan taleplerini de açıklayan Sayar, şunları söyledi:
"Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve merkez ile yerel arasındaki yetki paylaşımının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Çözüm sürecine katkı sunması açısından, başta hasta ve seçilmişler olmak üzere, fikirlerinden dolayı suçlananlara verilen cezaların kaldırılması ve bunun geriye dönük olarak da işletilmesi gerekir. Devlet yetkililerinin İmralı ile yaptığı müzakere ve görüşmelerin kapsamının genişletilerek; bu görüşmelerin sağlıklı yürüyebilmesi için kanaat önderlerinin de görüşmelere katılabileceği ortam ve imkanlar yaratılmalıdır. Türkiye'deki tüm halkların temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altına alınmalıdır. Başta Aleviler olmak üzere, ülkede yaşayan tüm inanç guruplarının kendi inançlarını özgürce ifade edebilecekleri yasaların yapılması gerekmektedir."
"BAŞBAKAN VE BARZANİ'NİN GÖRÜŞMESİ ANLAMLI"
Basın toplantısının ardından Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Barzani ile görüşmesine ilişkin soruyu cevaplayan Sayar, "Sayın Barzani Kürt mücadelesi açısından önemli bir şahsiyettir. Biz bu görüşmeyi olumlu buluyoruz. Zaman ve zemin açısından Türkiye'deki diğer Kürt aktörlerin de bu diyalogun içersine katılmasını çok anlamlı buluyoruz. Bu şekilde olması, çözüme ciddi kazanım katacaktır. Yani genel olarak toplumun beklentisi var. Başbakan, demokratikleşme paketini açıkladığı zaman bu paketin devam edeceğini belirtmişti. Toplumun acil olarak beklediği adımlar var. Şu ana kadar Başbakan'ın bizimle görüşeceğine dair bir bilgi bize ulaşmadı. Bizim de bir görüşme talebimiz olmadı. Ama daha önce gittiği yerlerde STK'larla bir araya gelmesinden dolayı, Diyarbakır'da görüşebileceğini düşünüyoruz" dedi.
Şu anda devam eden bir çözüm sürecinin olduğunu ifade eden Sayar, "Süreci güçlendirecek acil adımların içerisinde; özellikle sürece katkı sağlayacağına inandığımız siyasi tutsakların serbest bırakılması, diyalogun daha güçlü olması adına Sayın Öcalan'la görüşme kanallarının daha güçlendirilmesi, gerekirse üçüncü şahıslarında bu diyalogun içerisine girmesini ve genel olarak Kürt sorunun çözümüne yönelik anayasal adımların atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.