AK Parti'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İzmir'in Kınık, Dikili ve Foça İlçelerine bir dizi ziyaret yaptı. Açılışlara katılan Yıldırım, Foça'da bir lisesinin temel atma törenlerine katıldı.

Binali Yıldırım'ın ilçelerdeki ilk durağı Kınık oldu. Yayakent Beldesinde köy kahvaltısı yapan Yıldırım, belde belediyesini ziyaret etti. Burada yapımı tamamlanan bir spor salonunun açılışını yapan Binali Yıldırım, kendisini görmeye gelen Onkoloji hastası Besim Gönüllü ile otomobilde bir süre sohbet etti. Binali Yıldırım ardından Poyracık Beldesi'ne geçti. Poyracık Gençlik İzcilik Gençlik ve Spor kulübü binasını açan Yıldırım, izci çocuklarla, izci işareti yaparak hatkıra fotoğrafı çektirdi. Ardından esnaf ziyaretlerinde bulunan Binali Yıldırım, bir berber dükkanında eline ustura aldı. Bir vatandaşı traş eden Yıldırım'ın 'Korkma daha henüz kan akmadı, eğer kan akarsa Kınık Belediye Başkan Adayımız Doktor Sadık Doğruer yanımızda, hemen müdahale eder' demesi çevrede gülüşmelere yol açtı. Yıldırım burada ayakkabılarını boyattı. Buradaki ziyaretlerinin ardından ilçe merkezine hareket eden Binali Yıldırım, Yonca Düğün salonunda düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıdan önce kendisini bekleyen bedensel engelli İsmail Karamaçan'ın 3 tekerlikli motorsikletin arkasına bindi, birlikte çevrede tur attı. Toplantıda Kınıklılara seslenen Binali Yıldırım şunları söyledi:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibiyiz. Biz söyledik mi yaparız yapamayacağımız işin sözünü vermeyiz. Marmaray ecdadımızın Sultan Abdülmecit'in hayalidir. Onlar hayal ettiler, onların torunları Recep Tayip Erdoğan ve Binali Yıldırım gerçeğe dönüştürüp denizin altından trenler geçirdi. Fatih Sultan Mehmet gemileri karada yürüttü onun torunları da denizin altından trenleri yürütüyor. Size söz veriyorum Poyracık ve Yayakent Belediye binaları asla kapanmayacak, hizmete devam edecek. Bazı yetkilerimizi buralarda çalışacak arkadaşlarımıza devredeceğiz. Biz Bergama Kınık ve Dikili'yi ayrı ayrı olarak değil, 200 bin Bakırçay olarak değerlendirip projelerimizi ona göre hazırladık. Bakırçay Üniversitesi sadece Bergama'ya değil açılacak olan farklı Meslek Yüksekokulları ile hem Bergama'ya hem Kınık'a hemde Dikili'ye canlılık getirecek. Doğalgaz gelecek bu sadece Kınık'a değil Hem Bergama Hemde Dikili'ye gelecek. İzban raylı sistem gelirken sadece Bergama'ya değil Kınık ve Dikili'ye de gelecek. Kınık madenleri konusunda Enerji Bakanımız Taner Yıldız ile görüştüm. Bakanımız konu hakkında bilgi verdim. İlgileneceğini ifade etti. Bakırçay Sulama Birliği'nin kontrolünde olan Sağ Sahil Sulama projesini değiştiriyoruz. Ceplik sulama yani pompayla yapılan sulamada maliyet artar onun için proje değiştirildi. Cazibeli sulama yapılacak elektrik maliyetini ortadan kaldıracak. İzmir- İstanbul Otoyolu'nda Kınık çıkışı olacak. Kınık Devlet Hastanesi yapılacak. Kınık'ın tüm köylerine çok amaçlı salon yapılacak. Kınık'a Bakırçay Üniversitesi'ne bağlı Yüksek Okular açılacak. Kömür Madeni ile birlikte Termik Santral Kınık'a kurulacak. Kınık'a doğalgaz getirilip teşvik kapsamına alınıp Organize Sanayi şaha kalkacak. Toprak Analiz laboratuvarı kurulacak. Kınık'ın alevi köylerinin Cemevlerini yapacağız. Taziye evlerini yapacağız. hangi toplumun hangi kesimin kendi kültürünü kendi inancını yaşatmak istiyorsa biz onun gereğini yapacağız."

FOÇA'DA TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI

Ardından Kınık'tan ayrılan Yıldırım Dikili ziyareti sonrası okul binasının temel atma törenine katılmak üzere Foça'ya geldi. Saat 16.00'daki tören Yıldırım'ın iki saat gecikmeyle yapıldı. Havanın kararması üzerine, temsili bir temel atma töreni gerçekleşti. Törene İzmir Valisi Mustafa Toprak, İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Belediye Başkan Vekili Cenk Bakırlı, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Ülkü ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Foça Folk Derneği Ege ekibinin gösterisi izlendi.

Törende ilk konuşmayı yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, yeni binasının temelini attıkları Cemil Midilli Lisesi'nin, hayırsever işadamı Reha Midilli tarafından 1975 yılında yaptırılarak hizmete sunulduğunu, ancak Athena tapınağı kazı alanında kalması ve müze olarak değerlendirilmesine karar verilmesi nedeniyle yeni bir bina yapma ihtiyacı doğduğunu söyledi.

YILDIRIM: BEN BİR DENİZCİYİM

Ardından "Gençlik Seninle Gurur Duyuyor" sloganlarıyla kürsüye gelen Binali Yıldırım, Kınık, Dikili, Çandarlı, Yenikent programları sonrası geldiği Foça'da akşamı bulduğunu, havanın serinlediğini belirtti. 'Soğuk'a mertlik sökmez' derler bizim oralarda. O yüzden paltoyla çıktım. 10 gün daha dayanmamız lazım" dedi. Kendisinin denizci olduğunu söyleyen Binali Yıldırım "Denizi gördüm mü içim kıpı kıpır eder. Diyeceksiniz ki yahu Erzincan nere, deniz nere. Kader çizgisi bizi denizci yaptı. Deniz Harp Okulu'ndaki Komutanım Ali Nabi Duru, öğrendim ki buraya yerleşmiş. Fırsat bulursam ziyaret edeceğim. Seçimi kazanırsak Foça'ya bir ofis açacağız. Midilli ailesinin her tarafta eserlerini görüyoruz. Şimdi burada ailenin adına yakışır bir lise yapıyoruz. Vakıf nezdinde Başkan Ali Haydar Çelebi'ye teşekkür ediyorum" dedi.

PROJELERİNDEN BAHSETTİ

Geçmişten günümüze eğitim sistemindeki değişikliklere değinen Binali Yıldırım, "Atatürk ne diyor 'Muasır medeniyetler seviyesine çıkarmakta bizim en büyük güvencemiz gençlerdir' diyor. Kara tahta dönemini büyük Atatürk başlattı. Alfabe okuryazarlığı onun döneminde başladı. Biz alfabeyi alınca ikiye ayrılmış bir tahta. Bir tarafta harflerin yazılı olduğu Atatürk'ün resmini hatırlarım. 80 yıl uğraştık. Gençlerimiz eğitildi cahil kalmadı. Fakat tam iş bitti derken önümüzü birde bilgisayar okuryazarlığı çıktı. Şimdi alfabe okuryazarı olmak yetmiyor. Bilgisayardan da anlayacaksın. Şimdi okuryazarlık bilgisayarla ölçülüyor. 2002'de Türkiye'de bilgisayar okuryazarlığı yüzde yirmiler seviyesindeydi. Şimdi yüzde altmışbeş'in üzerine çıktı. En fazla olan ilde İzmir. Yüzde yetmişbeşin üzerinde. İzmir'e yakışır bir sonuç. Çünkü İzmir gelişmenin, çağdaşlığın merkezi. 10 yıl boyunca eğitimde sağlıkta Türkiye'nin kaderini değiştiren işler yapıldı" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Yıldırım "İnşallah buradan yetişecek gençler bizleri Büyük Ata'nın işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaştıracak" diyerek protokol üyeleriyle birlikte temsili temel atmayı gerçekleştirdi.

CŞ,SG(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)