ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, belediye meclisinden 60 milyon TL borçlanma için istediği yetki, AK Parti'yle arasında 17 Aralık operasyonundan cemaate uzan tartışmalara neden oldu. Başkan Akaydın, “Para ayakkabı kutularına girmiştir. Arkasından cemaat suçluymuş. Kardeşim niye yönetemediniz ülkeyi de cemaati suçluyorsunuz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ın, yerel seçimler öncesi Belediye Meclisi'nden 60 milyon TL borçlanma yetkisi istemesi, tartışmalara neden oldu. 120 ay vadeyle kullanılacak borç görüşmelerinde Başkan Akaydın ve AK Parti sıraları arasında 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan cemaate uzanan tartışmalar oldu.
AK Parti adına konuşan Yaşar Tabur, ilgili kanuna atıfta bulunarak, borçlanmanın ancak Büyükşehir'in 2013 yılı kesin hesaplarının meclisçe kabul edilmesinden sonra mümkün olabileceğini belirterek, 60 milyon TL borçlanma yetkisinin Başkan Akaydın'a tanınmasının hukuksuz olacağını savundu. Bu konuda Sayıştay'ın da raporu bulunduğunu kaydeden Tabur, grubunun görüşünün 'ret' olduğunu açıkladı.
MHP sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise “Sokaklarda dolaştığımızda esnafın, işçinin Büyükşehir Belediyesi'nden alacaklı olduğunu görüyoruz. Hem bunun olmaması hem de hizmet akışının engellenmemesi gerektiğini düşünüyoruz" diyerek, olumlu oy kullanacaklarını açıkladı.
'TÜREL'E BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMİŞTİ'
Partilerin görüşlerini açıklamasının ardından söz alan Başkan Akaydın, ilgili yasa 2009'da da yürürlükte olmasına karşın o dönemki AK Partili Belediye Başkanı Menderes Türel'e Mart ayında borçlanma yetkisi tanındığını söyledi. Başkan Akaydın, “Aldığınız borçlar borçlanma limitlerinin çok üzerinde olduğu için suç duyurusunda da bulunduk. Birşey çıkmadı. Niye çıkmadı bilmiyorum, Türkiye'nin adalet sisteminden, yargı sisteminden ne zaman ne çıkacağı belli olmadığı için çıkmadı" diye konuştu.
'IMF BORCUNU BİTİRDİK DİYORSUNUZ, BIRAKIN ALLAH AŞKINA'
Borçlanma konusunda 'ret' oyu verirken Ak Parti grubunun etik olarak bazı notları açıklamakla yükümlü olduğunu savunan Başkan Akaydın, şunları söyledi:
“'IMF borcunu bitirdik' diyorsunuz. Bırakın Allah aşkına, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin toplam borçlanmasından daha fazlasının 10 yıl içinde yapan bir hükümet var başımızda. Üç kuruşluk bir IMF borcu bitse ne olur, bitmese ne olur. 500 milyon dolar kamu borcu üstüne özel sektör borcunu eklediğimizde benim bildiğim çok ciddi rakamlara ulaşılıyor. Ucunu kaçırdık. 700 milyon dolar mı, 700 milyon lira mı ben unuttum. Bu borçlanmayı kim yaptı ve nereye gitti. Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirmeleri yapıldı. Satılmadık fabrika kalmadı. Bunlar nereye gitti?"
'SİZ NİYE UYMADINIZ'
Başkan Akaydın'ın konuşmasının ardından tekrar söz alan Yaşar Tabur, “Borçlanmanızla ilgili herhangi bir derdimiz yok. Mayıs ayını yasa diyor" diye karşı çıkarken Başkan Akaydın, “Siz niye uymadınız?" karşılığını verdi. Tabur ise “Bir yanlış yapılmışsa siz de devam ettirmeniz mi gerekir?" diyerek, şöyle devam etti:
“Dayanaksız konulara tipik Akaydın savunması sergiliyorsunuz. Göreve geldiğinizden bu yana Büyükşehir mallarını haraç mezat sattınız. Belediye hizmet binasını bile satışa çıkardınız sayın başkan. Satabileceğin her şeyi ortaya koydun."
'PARA AYAKKABI KUTULARI İÇİNDE'
Tabur'un çıkışı üzerine Başkan Akaydın, “Hükümetten öğreniyoruz. Devletin fabrikalarını yabancılara peşkeş çekmedik" dedi. Bu sırada 30 saniyelik bir açıklama için söz alan Ak Partili Remzi Sadi, “'Nereye gitti' diyordunuz ya milli gelir 2002 yılında 2 bin 800 dolardı, şimdi 11 bin dolar" dedi. Başkan Akaydın ise, “Doğru. Para kimin cebinde? Para ayakkabı kutularının içinde" dedi. AK Partili Sadi ise Başbakan Akaydın'ın göndermede bulunduğu 17 Aralık operasyonunun Türkiye'nin istikrarını bozmak isteyen güçler tarafından düzenlendiğini ve bunun fotoğrafının yakın bir zamanda ortaya çıkacağını söyledi.
Daha sonra yeniden söz alan Başkan Akaydın, “Doğru, hizmet birliğinde bütün suç. Türkiye'de özellikle kırsal kesimde yaşayan köylüye baktığımızda milli gelirdeki bu artış yaşam kalitesinde artışa dönüşmemiştir. Çünkü para ayakkabı kutularına girmiştir. Arkasından cemaat suçluymuş. Kardeşim niye yönetemediniz ülkeyi de cemaati suçluyorsunuz. Üç gün önceye kadar çok iyiydiniz de şimdi ilişkiler bozuldu da başbakan kimdi, Fethullah Hoca mıydı başbakan?" diye konuştu.
Bu konuşmanın ardından mecliste AK Parti grubunun ret oyuna karşılık CHP ve MHP'nin oylarıyla Başkan Akaydın'a 60 milyon TL borçlanma yetkisi tanıyan gündem maddesi kabul edildi.