Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığının İl Mahalli İdareler  Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında  soruşturma başlatılan Yetişkin ile belediye meclis üyeleri Tacettin Safalı ve  Nazife Evin'in görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi. 

Sözde "öz yönetim" ilanı 
 
Yüksekova'da 13 Ağustos'ta yapılan sözde "öz yönetim" çağrısının  ardından iki mülkiye başmüfettişince hazırlanan ve İçişleri Bakanlığına sunulan  raporda, Yetişkin, Safalı ve Evin'in "Devletin kurumlarını, kanunlarını, hukukunu  ve sistemini tanımadıklarını, devlete karşı öz savunmalarını geliştireceklerini  ilan ettikleri" basın açıklamasına katıldıkları vurgulandı. 
 
Raporda, söz konusu öz yönetim açıklamasının ardından Yüksekova  Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanunu'nun "Suç işlemeye alenen tahrik" ve  "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından soruşturma başlatıldığı  kaydedildi. 
 
Aynı gerekçeler esas alınarak Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesince verilen  kararda şüpheliler hakkında arama ve yakalama kararı verildiği bildirilen  raporda, "İsnat edilen suçun niteliği ve yakalama kararı göz önünde alınarak  Yetişkin, Safalı ve Evin'in anayasanın 127'nci maddesinin 4. fıkrası ile Belediye  Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılmalarının uygun olacağı  belirtilmektedir" ifadesi kullanıldı. 
 
Görevden uzaklaştırılmanın gerekçesi 
 
 Yetişkin ve iki meclis üyesinin görevden uzaklaştırılmasına gerekçe  gösterilen anayasanın 127. maddesinde şu hüküm yer alıyor: 
 
  "Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını  kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim  yargı yoluyla olur. Ancak görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle hakkında  soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların  üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar  uzaklaştırabilir."