Eyyüp BURUN-Ömer PINAR/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te, BDP tarafından nevruz etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı etkinlikte konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Gittiğin yol yol değil" dediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılığı 'Hafif akıl ağır yüktür' olan Kürtçe "Akli sivik bare grane" sözleriyle eleştirdi.
BDP ve sivil toplum örgütleri tarafından İstasyon Meydanı'nda düzenlenen nevruz kutlamalarına yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Kontrol noktalarında üst aramasından geçirilerek alana alınan bazı kişiler, meydanda bulunan sivil polislerin dışarı çıkmasını istemesi nedeniyle kısa süreli arbede yaşandı. Oluşan gerginlik, sivil polislerin alan dışına çıkmasıyla sona erdi. Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kalabalık, yakılan ateşin üzerinden atladı. Etkinliğe öğleden sonra ise BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Akın Birdal katıldı.
Platformda kalabalığa ilk konuşmayı yapan Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk, hükümetin çözüm sürecinde adım atmadığını söylerken, yerel seçimlerin halkların referandumu olduğunu ifade ederek, "Bizim mücadelemiz halkların kardeşliği mücadelesidir. Gelin demokratik bir gelecek için saflarımızı sıklaştıralım. Kürt halkı özgürleşmeden Ortadoğu'da hiçbir halk özgürleşemez" dedi.
Bağımsız milletvekili Akın Birdal ise cezaevindeki hasta hükümlülerin tahliye edilmemesinin adaletsizlik olduğunu ifade etti. Ergenekon ve Balyoz sanıklarının serbest bırakıldığını yüzlerce Kürt siyasetçinin ise ağır hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulmaya devam ettiğini savunan Birdal, "Kürdistan'da özgürlük mücadelesi verenleri katleden Jitemciler serbest bırakılırken, KCK tutuklularının halen içeride yatıyor olması kabul edilemez" dedi.
ALTAN TAN: GİTTİĞİN YOL YOL DEĞİL
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise konuşmasında yerel seçimlerde çıkacak sonuçların Cumhurbaşkanı ve genel seçimlerde önemli etkisi olacağını ifade etti. Yeni bir Türkiye yaratmak için birlik olma çağrısında bulunan Milletvekili Tan, Başbakan Erdoğan'ı Kürtçe sözlerle eleştirerek şöyle konuştu:
"Bütün bir Ortadoğu yanıyor. Bütün bir İslam dünyası yanıyor. Kardeş kanı akmaya devam ediyor. Bu kan ne zaman bitecek? Neden Avrupa Birliği kurulurken, sınırlar, gümrükler kaldırılırken biz Ortadoğu halkı niye birbirini öldürüyor. Bizim aklımız yok mu? Bizim beynimiz yok mu? Artık el ve ayaklar yerine kafamızı çalıştıralım. Araplara, Kürtlere 'kafası çalışmıyor' dediler. Müslümanlık adalettir, kardeşliktir, barıştır. Böyle kardeşlik olmaz. Buradan başbakana sesleniyorum; Sen hani Avrupa Birliği'ne girecektin, sen hani yeni bir anayasa yapacaktın, sen hani demokratikleşme yapacaktın, ne oldu? Şimdi Twitter'i yasaklıyor, 'gerekirse interneti yasaklarım' diyor. Dünün demokrat başbakanı gitti, bugün Kemalistlerle iş birliği yapan diktatör başbakan geldi. Bak kardeşim sana nasihat ediyorum; gittiğin yol yol değil. Jitem'in kurucusu faili meçhullerin sorumlusu Veli Küçük dışarıda Hatip Dicle içeride. Başbakan 'herkes boyunun ölçüsünü alacak' diyor. Senin boyun 2 metre olabilir. Ama akli sivik bare grane (Hafif akıl, ağır yüktür). Bu akli sivike bir ders verme zamanı geldi."
Yaklaşık 4 saat süren kutlamalar konuşmaların ardından sona erdi.

EB,ÖP (HK/AK) (FOTOĞRAFLI)