HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP), Muğla’nın Datça İlçesi’nde seçim bürosu açtı.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilçe binasındaki seçim bürosunun açılışına, ilçe girişinde uzun bir araç konvoyu ile karşılanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da katıldı. Milletvekili Sarıyıldız, seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmada, Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler'in yoğun yaşadığı 'Rojava' olarak bilinen özerk bölgenin, Türkiye’deki çözüm sürecine örnek alınmasını istedi.
Sarıyıldız, HDP seçim bürosunun açılışı için toplanan yaklaşık 300 kişiye, Kürtçe sözlerle başladığı konuşmasını Türkçe olarak sürdürdü. Böylesine coşkulu bir kalabalığı burada görmekten mutlu olduğunu ifade eden Sarıyıldız, "Datça’da olup da Can Yücel’i anmamak olmaz. Büyük şair, büyük usta, yaşasa eminim HDP saflarında yer alacak olan Can Baba’yı burada sevgiye saygıyla anıyoruz" dedi. 2009 yılında Kürt siyasal hareketi içerisinde yer alan binlerce insanın cezaevlerine atıldığını belirterek konuşmasını sürdüren Sarıyıldız, şöyle dedi:
"O zaman yeni bir seçim yaşamıştık. Büyük bir başarıyla çıkmıştık. Bu ülkede artık şiddetin dışında mücadelenin yürütüleceği alan sağlanmıştı. Ama bunu içine sindiremeyenler, savaştan, kandan nemalananlar bize yöneldiler, siyasetimize, halkımıza yöneldiler. Binlerce insanı içeri tıktılar. Şuan onlar birbirlerine düşmüş, biz burada giderek çoğalıyor, giderek büyüyoruz."
HDP’nin ileride ne yapacağını görmek isteyenlere 'Rojava’yı örnek gösteren Sarıyıldız, şöyle devam etti:
"Merak edenler varsa, şu an Rojava’ya baksın. Kürdistan Rojavası'na baksınlar. Orada görecekler. Ortadoğu kan deryasına dönmüş, her gün yüzlerce insan ölürken, orada demokratik özerklik veriliyor. Orada tüm halklar, ezilen sınıflar birada yaşamlarını belirliyor, yaşamlarına ilişkin kararları bir arada alıyor, barış içerisinde yaşıyorlar. 100 yıldır övündüğümüz Cumhuriyet, tek ideolojiyi dayatırken, daha bir-iki yıllık süreçte orada demokratik bir devrim nasıl olurun en iyi örneği olarak karşımızda yer alıyor. Orada, Kürtçe’nin yanı sıra Süryanice ve Arapça resmi diller olarak kantonlarda özgürce kullanılıyor, hiçbir engelle karşılaşılmıyor. 100 yıllık Cumhuriyetimiz buna bakıp utansın."
HDP Seçim bürosunun açılışına, HDP Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Erdem ve HDP Datça Belediye Başkan Adayı Selim Şimşek’in yanı sıra BDP ve HDP yöneticileri de katıldı.