BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Federasyonu Ankara Temsilciliği ile parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, "Biz TMK'nın ve ÖYM'lerin tamamen kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Hasip Kaplan, cezaevlerinde hiçbir insani ve hukuku değerlerle bağdaşmayan ağır insan hakları ihlalleri olduğu görüşünü savunarak, "Cezaevlerinde şu an itibariyle 163'ü ağır olmak üzere 544 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor" dedi. Çözümün ve barışın ilk adresinin cezaevleri olduğunu savunan Hasip Kaplan, Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) ve Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılmasını istedi. Kaplan şöyle dedi:
"Hükümetin açıklamalarına baktığınız zaman 'ÖYM'yi kaldıracağız, TMK'yı kaldıracağız, TCK'ya da alacağız.' Böyle saçma sapan yaklaşım, hukuk olmaz. Zaten TCK yapılırken TMK'yı da kapsamıştı. Şimdi yeni bir oyun peşinde olduklarını görüyoruz. Olağanüstü mahkemelerin hepsi adaletsiz. Sıkıyönetim, DGM, ÖYM. Hiçbirinde adalet dağıtılmadı. Siyasi iktidarların zulmü ve gücü sınandı. Hükümetten isteğimiz çok fazla bir şey değil, 'Bakan çocuklarına uyguladığınız hukuku yurttaşların çocuklarına da uygulayın' diyoruz."
"YURTTAŞ MEŞRU OLMAYAN MAHKEMELERİ TANIMIYOR"
Artık gazetecilerin, avukatların, siyasetçilerin, yurttaşın terörist sıfatıyla yargılanmasına son verilmesini istediklerini anlatan Hasip Kaplan, "Böyle bir düzenleme geldiği takdirde ÖYM'ye 'hayır' diyeceğiz. Zaten bütün mahkemelerde artık yurttaşlarınız meşru olmayan bu mahkemeleri de, hakimlerini de tanımıyor. İfade vermedikleri, tanımadıkları bu mahkemeleri bu hükümet tutarsa bu ayıbın ortağıdır zaten. TMK'nın bir virgülünü dahi TCK'ya taşırlarsa onlar hukuktan da demokrasiden de zerre kadar nasibini almamışlardır demektir" dedi.
"HERKES İÇİN YENİDEN YARGILAMA"
Hasip Kaplan, hukuk dışılığın ve terör örgütlerinin alasının yargının ve emniyetin içine çöreklendiğini ileri sürerek, "Gizli dinleme yapıyorlar, sahte delil topluyorlar, hard diskleri değiştiriyorlar. Adalet hercümerç olmuş. Yeniden yargılama Balyoz davası, Ergenekon...'Herkes için yeniden yargılama' diyoruz. KCK da Ergenekon da Balyoz da basın davaları da avukat davaları dahil" diye konuştu.

FK(HT) (FOTOĞRAFLI)