BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, HSYK ile ilgili düzenlemenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Tan, geçtiğimiz günlerde sağ kolundan geçidiği operasyon nedeniyle TBMM'de düzenlediği basın toplantısına kolu askıda geldi. Tan, "HSYK ile ilgili düzenleme kabul edilemez. Mahkemeyi de kapat kendin karar ver o zaman. Böyle bir hukuk var mı, tiyatro bu." diye konuştu.

Altan Tan, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Uludere olayına takipsizlik vermesine tepki gösterdi. Tan, "Askeri savcılığın Roboski ile ilgili tam bir rezalettir, skandaldır. Başbakan'a soruyoruz, paralel yapılanma askeri savcılığın içinde de var mıdır? Roboski olayının altından nasıl kalkacaksın? Bu olayın üstü örtülemez, gizlenemez. Başbakan bunun bir numaralı mesulüdür. Üzerinden 100 sene de geçse bunun hesabını önce Sayın Başbakan verecektir" dedi.

Orduya kumpas kurulduğu iddialarını da değerlendiren Tan, "Başdanışmana soruyoruz, bu senin milli ordun hangi ordu. Cizre'de vatandaşa dışkı yediren ordu mu? 3 bin Kürt köyünü boşaltan ordu mu? Bir Peygamber ocağıdır tutturulmuş gidiyor. Bende, babamda, dedemde ordu mensubu olarak çalıştı. Kimsenin kurumlarla kavgası yok. Devlet adına, ordu adına üniformayı kullanarak birileri zulüm işlemişse, hırsızlık, katillik yapmışsa, cinayet işlemişse bunun hesabı sorulur. Senin orduna kumpas kuruldu sen 12 senedir neredeydin? Ne oldu savcılıktan avukatlığa neden geçtin?" diye konuştu.

Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maalesef Başbakan kötü bir yola düştü. Mahallenin delikanlısı kötü yola düşerse ne yapmak lazım? Kemalistlerle, ordu ile ittifak kurarak bir yola girmek değil, demokrasiyi geliştirmek, kuvvetlendirmek, yeni reformlar yapmak gerek. Bunun yolu acilen demokratik yeni bir anayasa"

HSYK'nın yapısını değiştiren kanun teklifini rezalet olarak değerlendiren Tan, "Hakimi de sen atıyorsan, savcıyı da sen belirliyorsan, hırsızlıkla suçlanan siyasiler, bakanlar, bürokratlar var, peki kendi hakimini kendi atarsa ne olacak, kim kimi yargılayacak? Bu iş karakolda biter. HSYK ile ilgili düzenleme kabul edilemez. Mahkemeyi de kapat kendin karar ver o zaman. Böyle bir hukuk var mı, tiyatro bu." diye konuştu.