TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, TBMM'deki partiler, Başkanlık Divanı, Komisyonlar ve İdari Teşkilat'ta cinsiyete göre dağılım istatistiklerinden oluşan bir açıklama yayımladı.

Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, TBMM'deki partilerin kadın ve erkek dağılımları şöyle oluştu: AK Parti 46 kadın, 274 erkek milletvekili, CHP 19 kadın 115 erkek milletvekili, MHP 3 kadın, 49 erkek milletvekili, BDP 8 kadın, 18 erkek milletvekili, Bağımsız 2 kadın, 10 erkek milletvekili, Halkların Demokratik Partisi 1 kadın 3 erkek milletvekili. TBMM'de toplam 548 milletvekilinin 79'u kadın milletvekilli. Kadın milletvekili sayısı, TBMM'deki milletvekili sayısının yüzde 14,42'sini oluşturuyor.

Yayımlanan istatistiklere göre; kadın milletvekili sayısının oranlarına bakıldığında, BDP en fazla kadın milletvekili oranıyla birinci sırada. MHP ise kadın milletvekili oranının en düşük olduğu parti olarak yer alıyor. Diğer partilerin kadın milletvekili oranlarına göre sıralaması ise şöyle oluştu.:Halkların Demokratik Partisi, Bağımsız Milletvekilleri, AK Parti, CHP.

Komisyonun yayımladığı cinsiyete göre dağılım istatistiklerine göre 3 kadın başkanvekili ve 2 kadın katip üyenin yer aldığı 18 kişiden oluşan TBMM Başkanlık Divanı'nda kadın oranı yüzde 27,7. TBMM'deki toplam 17 Komisyondan Kadın Erkek Fırsat Eşitliği, Dilekçe, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonları'nın başkanlığını kadın milletvekilleri yapıyor. Komisyon Başkanlığı'ndaki kadın oranı yüzde 17,6.İstatistiklere göre; TBMM İdari Teşkilatı'nda ise 52 başkan ve başkan yardımcısından 1 başkan ve 7 başkan yardımcısı olarak 8 kadının yer aldığı belirtildi.