BDP'nin yerel seçimlerde kadın kotasına ayırdığı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı için, başvuru tarihine 2 gün kalmasına rağmen hiç bir kadının başvuru yapmadığı belirtildi. Daha önce 25 Ekim olarak belirlenen son başvuru tarihi de 30 Ekim'e uzatıldı.
BDP Genel Başkan Yardımcısıları Gültan Kışanak ve Meral Danış Beştaş ile Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın adının geçtiği Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için başvuru süresinin bitmesine 2 gün kala hiç bir başvurunun olmadığı kaydedildi. Aday adayların BDP'nin Kadın Meclisi'nden yeşil ışık aldıktan sonra başvuracakları belirtiliyor.
BDP'den belediye başkanı olmak için kadın kotasına ayrılan ilçelerede başvuru yapan kadın aday adaylarının sayısının erkeklere göre çok az olduğu görüldü. Diyarbakır'da kadın kotasına ayrılan Bismil'de 1, Eğil'de 1, Lice'de 2 ve Silvan'da şimdiye kadar sadece 4 kadının aday adaylığı için başvurduğu belirtildi. Kadın kotasının uygulandığı merkez Bağlar İlçesi'nde ise şimdiye kadar sadece 2 kadın aday adayın başvuru yaptığı bildirildi. Diyarbakır merkez ilçelerinde ise Kayapınar'da 10, Sur'da 13 ve Yenişehir'de 9 aday adayının başvurduğu belirtildi.
ÖCALAN: DİYARBAKIR ADAYI BELİRLENMEMİŞTİR
Osman Baydemir'in iki dönem yaptığı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı kotluğu için şu ana kadar kadın aday adayları başvuru yapmazken, İmralı'da kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşen Abdullah Öcalan da Diyarbakır için şimdiye kadar bir aday belirlenmediğini açıklamıştı. Öcalan şöyle demişti:
"Eş başkanlık sistemi gündemleşmelidir. Kadınlara uygulanan yüzde 40 kota kimseye fayda getirmez. En iyisi ve en temizi eş başkanlık sistemidir. Bunu hem gündemleştirmek gerekir, hem de pratikte uygulanması gerekir. Yerel seçimde adayların belirlenmesi ön seçim ile yapılmalıdır. Herhangi bir yerin adayları belirlenmemiştir. Halkımızın bunu bu şekilde bilmesi gerekir. Ne Diyarbakır'ın, ne de başka bir yerin adayı belirlenmemiştir. Bunun için ön seçim çok önemlidir. Seçimler demokratik olmalıdır."
TÜRK DİRETİNCE KADIN KOTASI DİYARBAKIR'A KAYDI
BDP içerisinde tartışmalara neden olan yerel seçimlerle ilgili kadın kotasının uygulanacağı büyükşehirin önce Mardin olarak belirlendiği, ancak Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün hem Mardin'in yeni büyükşehir olması, hem de seçmenin kadın başkanı yadırgayacağı gerekçesiyle direttiği ve bunun üzerine kadın kotasının Diyarbakır'da uygulanmasına karar verildiği öne sürüldü. BDP, büyükşehir olan Van'da mevcut Belediye Başkanı Bekir Kaya ile seçimlere girmeye karar verdi. BDP'de iki dönem belediye başkanlığı yapan mevcut başkanların ise parti tüzüğü gereğinde bir daha aday olmayacakları belirtildi.

FA(GG/COŞ)