İlker AKTAŞ- Savaş TUTAK- Sinan HARMANCI/AMASYA, () - BAŞBAKAN Yardımcısı Emrullah İşler, Amasya'da restorasyon çalışmaları tamamlanan 119 yıllık Şirvanlı Camii'nin açılışını yaptı.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, çeşitli açılış ve ziyaret programlarına katılmak üzere bugün havayoluyla Amasya'ya geldi. İlk olarak Vali İbrahim Halil Çomaktekin'i makamında ziyaret eden Başbakan Yardımcısı İşler, burada yaptığı konuşmada, "Amasya tarihi bir şehrimiz. Şehre girip buraya gelirken bazı binalarda tarihi dokuyu görebildik. Ama modernleşmenin getirdiği çarpık yapılaşmalar burada da söz konusu. Amasya’nın eski tarihi dokusuna kavuşması için bazı yerlerin yıkılması, bazı yerlerin de restore edilmesi gerekmekte. Aslında sadece Amasya’da değil, Türkiye’nin birçok şehrinde maalesef 60’lı 70’li yıllardaki kırsaldan şehre gerçekleşen göçler sonrasında çarpık yapılaşmalar ortaya çıktı. Son yıllarda çok şükür bizim belediyecilik anlayışımızla çok güzel restorasyon ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor" dedi.
Türkiye'ye gelen turist sayısı hakkında da konuşan İşler, "Türkiye’de son yıllarda insanlarımızın refah seviyesin yükselmesi ile birlikte hem iç turizm canlandı, hem de dışarıdan gelen turist sayısı arttı. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’ye 11-12 milyon civarında turist gelirken, bunu 36 milyonlara ulaştırdık. En kısa zamanda hedefimiz 50 milyona ulaştırmak" diye konuştu.
'MUTLU HABERİ ALDIK'
Ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Ukrayna'nın doğusunda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın gözlem misyonu çerçevesinde görev yaparken ayrılıkçılar tarafından geçen 26 Mayıs'ta kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) personeli Mehmet Kılıç'ın eşi Zehra Kılıç ile telefonla görüştü. Kılıç'a geçmiş olsun dileklerini ileten İşler, "Bir iki saat önce Mehmet Bey ile de görüştüm, durumu gayet iyi. Gerçekten çok mutlu olduk. Devlet olarak biz tabi yapılması gereken her şeyi yaptık. Mutlu haberi aldık. İnşallah kısa sürede kavuşacaksınız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Valilikten ayrıldıktan sonra Amasya Belediye Başkanı Ak Partili Cafer Özdemir'i ziyaret etti. İşler, Belediye Başkanı Özdemir'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ardından 1 yıl önce başlatılan restorasyon çalışması tamamlanan Şirvanlı Camii'nin açılış programına katıldı. Karabağlı Şeyh Hacı Mahmut Efendi’nin, Azerbaycan'ın Şirvan kentinde yaşayan Azeri Türklerinden topladığı yardımlarla Mir Hasan Efendi’nin gözetiminde 19 yılda yapılan caminin 1895 yılında ibadete açıldığı belirtildi. Caminin yanında bulunan türbede Mir Hasan Efendi'nin kabri bulunduğu ifade edildi. Caminin 650 bin TL'lik restorasyon çalışmalarının tamamının Azerbaycan Gönül Elçileri Birliği temsilcisi Nermine İskenderova tarafından karşılandığı belirtildi. Açılış törenine Başbakan Yardımcısı İşler'in yanısıra, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, Azerbaycan Gönül Elçileri Birliği temsilcisi Nermine İskenderova, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Caminin açılış programında konuşan İşler, "Ben bu güzel eseri restore eden, emeği geçen, maddi manevi destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu camii aynı zamanda Türkiye Azerbaycan dostluğunun, nişanesi olarak Amasyamız da durmakta. Dolayısı ile çok anlamlı bir eser olarak karşımızda durmakta. Biz 2 devlet olmakla beraber tek milletiz. İnşallah bu sonsuza kadar böyle devam edecek" dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleşti. Camiyi gezen İşler, Mir Hamza Nigari'nin türbesine de giderek kabri başında dua etti. İşler, cuma namazını da Şirvanlı Camii'nde kıldı.

FOTOĞRAFLI