ANKARA, () - BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Ukrayna'daki son gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüştü. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Ukrayna'daki son gelişmeleri ele alındı. Görüşmede, Ukrayna'da ve özellikle Kırım'daki olayların son derece kaygı verici olduğu, Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlaka korunması, Kırım'daki çatışma ihtimalinin ortadan kaldırılması gerektiği; 16 Mart'ta yapılması öngörülen referandumun bu bağlamda hem son derece sakıncalı hem hukuka aykırı olduğu konularında iki liderin mutabık kaldığı belirtildi.

Ukrayna'daki mevcut krizin aşılmasında uluslararası hukuk ile ikili ve çok taraflı anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklere uyulmasının büyük önem taşıdığı vurgulanan görüşmede, iki krizle ilgili olarak Uluslararası Temas Grubu ve Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik çalışmaların önem taşıdığını teyid ettikleri ifade edildi.

İki liderin, görüşmede şu anki durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak, BM Güvenlik Konseyi, AGİT Bakanlar Konseyi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin en kısa sürede krizi ele alması gerektiği hususunda görüş birliğine vardığı belirtildi. Görüşmede ayrıca Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya'yla yakın ilişkileri, Kırım Tatar toplumuyla özel bağları ve doğrudan temas imkânları çerçevesinde, Uluslararası Temas Grubu'nun çalışmalarına katkı sağlamaya hazır olduğunu da ifade ettiği kaydedildi.

(SSA)