BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, idamı insanlık suçu olarak gösterenlerin söz konusu Bangladeş'te idam edilen Abdülkadir Molla olunca susmayı ve susarak onaylamayı tercih ettiğini savunarak, “Biz merhum Menderes idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Fatin Rüştü Zorlu beraber idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Hasan Polatkan idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Bunların dünyada olmaması için şimdi biz aynı mücadeleyi kim olursa olsun veriyoruz ve vereceğiz. Eğer demokrasi mücadelesi diyorsak, eğer insan hak ve özgürlükleri diyorsak, bunun mücadelesini şüphesiz ki veriyoruz ve vereceğiz" dedi.
Başbakan Erdoğan, hafta sonu Antalya'da iki boyunca gerçekleştireceği toplu açılışlar ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayının açıklaması için saat 13.30'da kente geldi. Antalya'da Gazipaşa Havalimanı'na inen ve ilk olarak buranın açılışını gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, Antalya'da iki gün boyunca 1 milyon 211 milyon lira tutarında eser, hizmet ve yatırımın resmi olarak açılışının yapılacağını söyledi.
GAZİPAŞA'YA 2014 MÜJDESİ
Açılışı yapılan Gazipaşa Havalimanı'nın 1994 yılında temelinin atıldığını ancak tamamlanmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, 2006 yılında havalimanın yeniden ele alınarak 2009 yılında uçakların ineceği seviyeye getirildiğini söyledi. Aradan geçen süre içinde Gazipaşa Havalimanı'nın 500 bin yolu kapasitesi, 2 kilometre pist uzunluğuyla iç ve dış uçuşların çok yoğun olduğu bir havalimanına dönüştüğünü kaydeden Başbakan Erdoğan, “Geçen yıl 80 bin, bu yılın Kasım ayı itibariyle 350 bin yolcu bu havalimanını kullandı. Geçen yıl Kasım ayı itibariyle 854 olan uçak trafiği, bu yılın ilk 11 ayında 2 bin 541'e çıktı. Gazipaşa Havalimanı dünyada tanınan, bilinen, tercih edilen bir havalimanına dönüştü, dönüşüyor" diye konuştu.
Erdoğan, bu dönüşüme ek olarak 2014 yılı içinde Gazipaşa Havalimanı'nın üç uçak kapasiteli apronunu 6 uçak kapasitesine ve yolcu kapasitesini yıllık 1.5 milyona çıkaracakları müjdesini verdi. Başbakan Erdoğan, Gazipaşa Havalimanı'nın 2 bin metre olan pist uzunluğunun da 2 bin 500 metreye çıkaracaklarını kaydetti.
TURİZMDE CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU
Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye 2002 yılında gelen turist sayısı 13 milyon kişiyken, Ak Parti iktidarları döneminde 2012 sonu itibariyle üç kat artarak 36 milyon rakamına ulaştığına dikkati çekti. 2013 yılının ilk 9 aylık rakamlarına göre artışın önceki yıla göre yüzde 10 şeklinde gerçekleştiğini ve yükseliş trendini sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, 2002'de 8.5 milyar dolar turizm gelirinin 2012 sonu rakamlarıyla 29.3 milyar dolara ulaştığın altını çizerek konuşmasına devam etti. Erdoğan, “İnşallah 12 aylık rakamlar açıklandığında hem turist sayısı, hem turizm geliri bakımında, geçen yılın da üzerine çıkmış Cumhuriyet tarihimizin yeni bir rekorunu kırmış olacağız" dedi.
'DİKLEŞMEDEN DİK DURDUK'
Bir ülkede, bir şehirde turizmin canlanması için gerekli ve çok önemli faktörler bulunduğunu, deniz, doğal güzellikler, tesisler, tarihi miras ve kültürel zenginliklerin bu faktörler arasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, “Ama tek başına yetmez her şeyden öte güvenlik olacak. Güven yoksa turist o ülkeyi, o şehri seçmez. Ulaşım kolay, rahat olacak. O ülkede istikrar olacak, huzur olacak" diye konuştu.
İstikrarı tesis ederek, güvenliği temin ederek, dünyada Türkiye'nin ağırlığını, itibarını artırarak turizmde üç kata yakın artışları sağladıklarını anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Milli birlik ve kardeşlik sürecinde, özellikle de son dönemde, çözüm sürecinde Türkiye'de birliği, dayanışmayı, kardeşliği yücelterek hem Antalya'nın, hem diğer 80 vilayetin büyümesini sağladık. Dünyada her zaman hakkı savunan, haklının yanında durarak, dikleşmeden dik durarak, mazlumun, mağdurun yanında yer alarak, Türkiye'nin itibarına itibar kattık" diye konuştu.
SÖZ KONUSU MOLLA OLUNCA SUSTULAR
Önceki gün Bangladeş'te Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla'nın idamını hatırlatarak konuşmasına devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başsağlığı dileklerini ardından şunları söyledi:
“İdam edilen bu zat 50 yıllık süreç içinde hükümetlerde bulundular. Hükümet ortağı oldu bu insanlar. Düşünebiliyor musunuz, 50 yılın sonunda bir siyasi kalkıp idam edilebiliyor. Herhangi bir gerekçe, müdellel (kanıtlanmış) bir gerekçe ortaya konulamıyor. Şu anda biz Türkiye olarak böyle bir idam kararının, böyle bir infazın Bangladeş'in yararına olmayacağını vurguladık. Bangladeş'in iç huzuruna, barışına fayda getirmeyeceğini vurguladık. İdamı durdurmak için çaba harcadık, kendilerinden ricada bulunduk. Ne yazık ki böylesine hassas meselelerde, hak ve adalet nazarı gerektiren meselelerde hep susanlar bu defa da sustular. İşlerine geldiğinde idamı inanlık suçu olarak gösterenler söz konusu şehit Abdülkadir Molla olunca susmayı ve susarak onaylamayı tercih ettiler. Bu meselede de biz susmadık. Türkiye olarak susup onaylayanlardan olmadık."
'ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜK'
Başbakan Erdoğan, idamın engellenmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2 ay kadar önce mektup yazdığını, kendisinin Perşembe günü sabah saatlerinde Bangladeş Başbakanı'nı arayarak kaygılarını, endişesini ilettiğini belirten Başbakan Erdoğan, “Maalesef dünyadan yeterli baskı, yeterli tepki gelmediği için bu infaz gerçekleşti" dedi.
Bu idamın Bangladeş halkına zarar vermemesini gönülden arzu ettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Çünkü biz merhum Menderes idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Fatin Rüştü Zorlu beraber idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Hasan Polatkan idam edildiği zaman çok üzülmüştük. Bunların dünyada olmaması için şimdi biz aynı mücadeleyi kim olursa olsun veriyoruz ve vereceğiz. Eğer demokrasi mücadelesi diyorsak eğer insan hak ve özgürlükleri diyorsak bunun mücadelesini şüphesiz ki veriyoruz ve vereceğiz" diye konuştu.
'DÜNYANIN VİCDANINA SESLENİYORUM'
Erdoğan, Abdülkadir Molla'nın idamına karşı gösterdikleri dik duruşu Suriye için de gösterdiklerini söyledi. Suriye nedeniyle bir çok iç ve dış tehdide maruz kaldıklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Suriye ile ilgilenmeyin, Suriye'de halkın mazlumun yanında durmayın diye çok eleştiriler geldi. Anamuhalefet bunun başındadır. 'Türkiye dış politikada yalnızlaşıyor' dediler. 'Türkiye komşularıyla sorunlu hale geliyor' dediler. Şimdi ben bu kesimlerin hepsine soruyorum, Türkiye'de ve dışarıda bizim Suriye politikamızı, Suriye'ye karşı eleştirenlere soruyorum. 150 binden fazla masum insan öldü. Çocuklar öldü, kadınlar öldü, öldürüldü. Allah aşkına siz aynaya bakabiliyor musunuz? 150 bin masum insanın katili olan Şam'daki diktatörle hatıra fotoğrafı çektirenlere soruyorum, siz aynaya bakabiliyor musunuz? Bunlarda vicdan yok, vicdanınızla yüzleşebiliyor musunuz? Şu anda Suriye'de bombalardan, kurşunlardan korunsa bile soğuktan, açlıktan, kıtlıktan hayatını kaybedenler var. Her gün Suriye'de çocuklar soğuktan donarak ölüyor. Dünyanın vicdanına sesleniyorum, çocuklarının yüzünüze nasıl bakıyorsunuz. Biz Suriyeli çocukların hakkını savunmaya devam edeceğiz, Mısırlı çocukların hakkını savunmaya devam edeceğiz. Gazze de bile bugün çok ağır imtihandan geçen, çok ağır çileler çeken Filistinlilerin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin büyüklüğüne bu yakışır. Tarihten aldığımız miras bize bunu emrediyor. Türkiye büyük bir ülke. Büyük ülkeler hakkın yanında durur. Dünya ne derse desin, onlar hakkı ölçüt alır. Kalpleriyle ve vicdanlarıyla konuşurlar."
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin sadece mazlumlarını nezdinde değil, tüm dünya nezdinde Türkiye'nin ekonomisiyle olduğu kadar gururu, onuru ve şerefiyle büyüdüğünü ve büyümeye devam edeceğini söyledi.
KADIKÖY VE BAKIRKÖY'E ÖVGÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da bugün akşam partisinin İl Başkanlığı'nca düzenlenen yemekte Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayını açıklayacağını hatırlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Artık Antalya Büyükşehir Belediyesi şu andaki gibi belli bir ölçekte değil, mülki sınırların tamamına hizmet verecek. Onlar plan noktasında da bütünlüğü yapacak. Artık belde belediyeleri olmayacak. Artık köy mahalle olacak. Belde de aynı şekilde. Ve bazı imar planlarını da büyükşehir yapacak. İlçe belediyeleri uygulama planını yapacaklar. Böylece plan bütünlüğü gelecek. Şehir denilen Medine, dolayısıyla medeni olur. Şehirli olmak medeni olmaktır. İşte bunu köye ulaştırmak çok önemli. Bakın İstanbul'un bir Kadıköy’ü var bilirsiniz, duymuşsunuzdur. Bir Bakırköy'ü var duymuşsunuzdur. Bunlar eskiden köydü. Ama şimdi artık onlar köy olmaktan çıktılar. Şehir oldular. Ve şu anda Türkiye’nin hemen hemen kahir ekseriyetinden çok daha kalabalık nüfusa sahipler. Ama altyapılarıyla üst yapılarıyla da tabii modern şehirciliğin buralarda uygulamasını görüyorsunuz. Kardeşlerim şehircilik bizim işimiz. Halka hizmet bizim işimiz. Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. İşimiz bu. Tüm Antalyalılardan isteğim; bu akşam açıklayacağımız Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ile hep birlikte Antalya'yı muhasır medeniyetler seviyesine getirelim."
'YOLLARI BÖLDÜK MİLLETİ BİRLEŞTİRDİK'
Gazipaşa Havalimanı açılış töreninde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, açılışı yapılan Gazipaşa Havalimanı'nın 1994 yılında Antalya Valiliği'nce başlatılan yarım kalmış yatırımlardan biri olduğunu söyledi. 2006 yılında yaptıkları çalışmanın sonucunda 2009 yılında yap - işlet- devret modeliyle 2010 yılında havalimanının uçuşlara açıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, “2010 yılında 50 bin olan uçuş sayısı 2013 Kasım ayıyı itibariyle 350 bine çıktı. Gazipaşa'ya orta gövdeli uçaklar inebiliyor. 9 Avrupa ülkesinde seferler yapılabiliyor. Yurt içine tarifeli seferler yapılabiliyor" diye konuştu. Ayrıca 155 milyon TL'ye mal olan Alanya - Gazipaşa bölünmüş yolunun açılışının yapılacağını kaydeden Bakan Yıldırım, “Yolları böldük, hayatları birleştirdik, yoları böldük milleti birleştirdik. Milleti kardeş yaptık, milleti kucaklaştırdık. 80 yılda yapılmış bölünmüş yolların 2.5 katını yaparak ülkemize çok büyük bir alt yapı hizmetini kazandırmış olduk" dedi.
AÇILIŞTAN NOTLAR
Başbakan Erdoğan'a Gazipaşa Havalimanı'nın açılışında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekilleri Menderes Türel ile Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Antalya Milletvekilleri Vecdi Gönül, Hüseyin Samani ve Gökçen Özdoğan Enç ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala eşlik etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazipaşa Havalimanı'na saat 13.30 sıralarında indi. Başbakan Erdoğan, protokolde kendisine ayrılan yere geçmeden önce eşi Emine Erdoğan'la havalimanını dolduran binlerce kişiyi selamladı. Açılışın yapıldığı alana asılan 'Usta İstanbul'u sen fethettin Gazipaşa'yı da biz 2014'te fethedeceğiz' pankartı dikkati çekti. Başbakan Erdoğan'ın korumaları tarafından açılış alanında bulunan çocuklara oyuncak dağıtıldı.