Rusya-Türkiye ilişkilerinin sadece iki ülke için değil bölge için de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, Bölgedeki sorunların çözülememesi halinde bunların küresel sorunlara dönüşebileceği uyarısında bulundu. Başbakan, 'Bizim Rusya ve Türkiye olarak çok önemli sorumluluklarımız var. Biz  karar vermedik nerede doğacağımıza ama bu coğrafyanın geleceğinin nasıl olacağına  biz karar verebiliriz." dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

Geçmişe baktığımızda Rusya-Türkiye ilişkilerinde işbirliği ve  rekabet var. Tarihte aramızdaki rekabet iki ülkenin dinamizmine katkıda bulundu.Bu tarihi arka plandan edindiğimiz tecrübe ile geleceği yapıcı bir şekilde inşa edebiliriz.

İLİŞKİMİZ BÜYÜK BİR SINAMADAN GEÇTİ

Özellikle son yıllarda zincirleme büyük değişimler yaşadık. Bütün bu zengin birikim ve kazanımlara rağmen, bir yıl önce yaşanan olay neticesinde her iki ülke de büyük bir sınamadan geçti. Bu badireyi de atlattık. İki ülke arasındaki normalleşme süreci geçtiğimiz Ağustos ayından beri devam ediyor. Türkiye ile Rusya ilişkilerinde duraksama dönemini geride bıraktığımızı düşünüyorum.

ANTALYA'NIN YERİ AYRI

Cumhurbaşkanımız 9 Ağustos'ta Rusya'ya, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise Ekim ayında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'da geçtiğimiz hafta Antalya'da bir araya geldi. Antalya Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer. Antalya'ya sadece tatil için değil Antalya'da çok sayıda Rus Türk evliliği ve yerleşik aileler de var. bu da ilişkilerimizi derinleştiren ayrı bir özellik. Bugün Aziz Nicola günü. Biliyorsunuz Aziz Nicola Antalya doğumludur.

SİYASET İNSANA HİZMET ARACIDIR

Ben mühendis kökenliyim, sosyal bilimlerde bir tecrübem yok. Ben proje adamıyım, köprü yaparım, yol yaparım, milletin hayatını kolaylaştırmak için bir çok projeyi Cumhurbaşkanlığımız liderliğinde hayata geçirdik.Siyasetin mühendislikle ilişkisi benim için "siyaset insan hizmet aracıdır" ben böyle tanımlıyorum. Siyasetçiden vatandaşların beklediği de budur.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ BÖLGE İÇİN DE ÖNEMLİ

Rusya- Türkiye ilişkileri sadece iki ülke ile alakalı değil, aynı zamanda bölgeyi de ilgilendiriyor. Dünyanın en hareketli bölgesi bu bölge, medeniyetlerin buluştuğu bir bölgeden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu bölge hep hareketli olmuş. Eskiden kaynaklar Batı'daydı, zenginlik merkezi batıda doygunluğa ulaştı ve doğuya doğru hareket ediyor. Bizim Rusya ve Türkiye olarak çok önemli sorumluluklarımız var. Biz  karar vermedik nerede doğacağımıza ama bu coğrafyanın geleceğinin nasıl olacağına  biz karar verebiliriz.

BÖLGESEL SORUNLAR KÜRESEL SORUNLARA DÖNÜŞEBİLİR

Dünyadaki bütün ülkeler artık bir birilerine bağlı. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak bu sorunlar daha sonra küresel sorunlara dönüşebilir. PKK gibi DAEŞ gibi terör örgütlerinin rotaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunların çözülememesidir.

TÜRK AKIMI GELECEĞİ BELİRLİYOR

Türkiye Rusya ilişkilerinde diğer ülkelerde olmayan başka şeyler de var. Özellikle enerji alanında birbirimize bağımlıyız. Devreye alacağımız Türk Akımı ve Nükleer Enerji'deki işbirliğimiz geleceğimizi belirliyor. 2023'e giderken Türkiye'de inşaa edilecek Akkuyu'daki ilk nükleer enerji santralini devreye almış olacağız. Ayrıca Karadeniz'i çevreleyen 8 ülke var. Bu ülkeler arasında Karadeniz çevreyolu projemiz var. 
Başbakan'dan Rusya'da kritik uyarı