Temel ELCİVAN/KREFELD, ()- ALMANYA'da davet edildiği bir toplantıda konuşan Mustafa Sarıgül, Gazze konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi Sarıgül, "Salonlarda 'One minute’ demek önemliydi, ama şimdi onun gereği yapılmalıdır” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde CHP'nin oyunu 1 milyon arttırdığı halde sandığı koruyamadıkları için seçimi yitirdiklerini anlatan Sarıgül, "Ben netice adamıyım, başarısızlığı asla kabul etmem" dedi.
Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle bir dizi toplantılar düzenleyerek Almanya'da yaşayan seçmenleri bilgilendirmeyi amaçlayan CHP Köln teşkilatı, Krefeld'de bulunan Eğitim, Kültür ve Entegrasyon Derneği’nde (EKIN) dün akşam bir toplantı düzenledi. EKIN Derneği Başkanı Dr. Erol Alkanoğlu, CHP Köln başkanı Hüsnü Şahin, Günay Çapan ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıya Türkiye'den davet edilen Mustafa Sarıgül, konuşmacı olarak katıldı.  Sarıgül'ün konuşması öncesinde EKIN Derneği Başkanı Dr. Erol Alkanoğlu ve CHP Köln teşkilatından Günay Çapan'ın, seçmenlerin Almanya'da oy kullanabilmeleri için yapmaları gereken işlemler hakkında kısa bilgilendirmelerde bulundu. Davetlilere yaptığı konuşma öncesi sorularını yanıtlayan Mustafa Sarıgül, İsrail'in Gazze'ye başlattığı operasyonla ilgili şöyle konuştu:
"Türkiye'de bir cumhurbaşkanlığı süreci var, dünyada da önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünyada gelişen her olaya da bakmamız gerekiyor. Özellikle Gazze'ye yapılan operasyonlar, Gazze'ye yapılan insanlık dramı, insanlık suçu bizi gerçekten üzmekte. Çünkü, bizim ana görüşümüze göre, dünyanın hangi noktasında olursa olsun, silahlar susmalı, barış gelmeli. Biz diyoruz ki, incinsen de incitme, düşmanınızın bile insan olduğunu unutmayın. İlimden gidilmeyen yolun sonu, kesinlikle karanlıktır. O nedenle İsrail'in derhal bu operasyonları durmasını ve masum insanlar üzerine orantısız güç kullanmasına son vermesini bekliyoruz. Ama bu noktada ülkeyi 12 yıldır yöneten Ak Parti iktidarına şunu söylüyoruz: Derhal yaptırımlarınızı ve uygulamalarınızı ortaya koyun ve mutlaka bu insanlık dramını susturun. Salonlarda ‘One minute’ demek önemliydi, ama salonlarda dediğiniz bu ‘One minute’in gereğini lütfen ve lütfen yerine getirin. Salonlarda Şimon Peres'e koymuş olduğunuz 'one minute' tavrının gereğini yerine getirmenizi tüm yurttaşlarımız beklemekte. İsrail'in orantısız olarak kullanmış olduğu gücü doğru bulmuyoruz. Masum insanların üzerine dinleri, mezhepleri, ırkları ne olursa olsun, hangi kültürden olursalar olsunlar, silahlı ve askeri bir operasyon yapılmasını doğru bulmuyorum bu operasyonların durdurulmasını Almanya'dan haykırıyoruz. Son seçimler öncesinde iktidar partisi Gazze'ye gideceğine dair kampanyalar yaptı, ama şimdi İsrail askerlerinin postalları masum insanların üzerine gitmekte, sayın Başbakan'ın orada ki ‘one minute’in gereğini yapmasını bekliyoruz."
İSTANBUL DUYGULANDIRDI
Salonda kendisine oldukça yakın ilgi gösteren davetlilere, "Sizler bizim buradaki siyasi akrabalarımızsınız" diyen Mustafa Sarıgül, salonda bulunan izleyicilerin de sorularını yanıtladı. Soru-cevap bölümünde, bir izleyicinin "Erdoğan'a yol verenlerin size destek vermemesine rağmen CHP'nin oyunu İstanbul'da yüzde 7.5 artırdınız" sözleri üzerine ayağa kalkan Sarıgül'ün, "Aldığımız seçimi verdik. Oyumuzu 1 milyon yükseltmemize rağmen, sandıkları koruyamadığımız için seçimleri verdik. İstanbul'u kazanmamız lazımdı ve ben İstanbul'u kazanmış birisi olarak karşınızda bulunuyor olacaktım. Ben netice adamıyım, başarısızlığı asla kabul etmem" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoglu ile ilgili de Mustafa Sarıgül, “Ortak aday Ekmeleddin Hoca'ya elimizden gelen her türlü desteği birlikte vermeliyiz. Yurtdışı oylarda oldukça önemli" dedi.
Mustafa Sarıgül, konuşmasının ardından dernek yetkilileri tarafından davetlilere verilen iftar yemeğine de katıldı.

FOTOĞRAFLI