CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ergenekon davasında İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl 6 ay hapse mahkum edilen Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ı Muğla E Tipi Cezaevi’nde ziyaret etti. Balbay, "Bu kapılar açılmalı ve toplum vicdanında kabul görmeyen yargılamalar nedeniyle içeride bulunan herkes serbest bırakılmalı" dedi.
Ergenekon Davası’nda tutuklu yargılanırken bir süre önce tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili, gazeteci-yazar Mustafa Balbay, beraberinde Muğla Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk, CHP Menteşe Belediye Başkan Adayı Bahattin Gümüş, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Bilgin, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ünal Türkeş ve çok sayıda partili ile birlikte Muğla E Tipi Cezaevi’nde tutuklu kalan Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ı ziyaret etti.
Cezaevi çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Balbay, "Biz tutuklu sanıklar bölümünde olurken, Merdan tutuksuz sanıklar bölümünde olurdu. 5 Ağustos tarihinde tutuklama kararı verildi. İsim vermek çok şık olmaz. Kendisinden çok ağır cezalar verilen kişiler hakkında tutuklama kararı verilmedi. Bunun keyfi olduğu açık. 5 aylık tutukluğun ardından konuştuğumda Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanıyor. Kahramanlar hayattayken tarih fazla konuşmaz. Türkiye’de 10 bini aşkın Merdan var. 10 binde bir Merdan’ın çekmiş olduğu mesaj delil olarak kalıyorsa bu yargılamaların yeniden yapılması değil, hukuk zemininde değerlendirilip özgürlüklerinin verilmesi gerekiyor. Hükümet de delillerin delil olmadığını kabul etti. Daha ne bekleniyor. Bu kapılar açılmalı ve haksız toplum vicdanında kabul görmeyen yargılamalar nedeniyle içeride bulunan herkes serbest bırakılmalı" dedi.
Mustafa Balbay, Yanardağ’ın moralinin çok iyi olduğunu da belirtip, "Gülmeyi bırakmamak gerekiyor. Kahkahalar attık. Buradaki cezaevinin koşulları Silivri’den biraz daha iyi. Genel ortam biraz daha insani. Önümüzdeki dönem bir kitap daha yazmaya hazırlanıyor. Türkiye ile nefes alıp veren bir gazeteci olarak gördüm. “Merdan’ı gazetecilikten uzak tutarız' diye düşününler yanılıyorlar. Bunu yapanlar pişman olacaklar. Osmanlı döneminin 1402’den sonraki Fetret Devri ile bugünkü durumu karşılaştıran yeni bir çalışma yapacak. Niçin içeride olduğunu çok iyi biliyor. Hukuk yollarını zorlamak gerekiyor" diye konuştu.
Balbay, CHP İl Başkanlığı, Belediye hizmet binası ve Gazeteciler Cemiyeti ziyaretlerinin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’ndeki 'Geçmişten Günümüze Türkiye' konferansına katıldı.