CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi, son tapelerin mahkeme kararıyla yapıldığını belirterek, "Bu tapelere bakınca iktidar, ‘Tapetaklak gidiyor' da diyebiliriz” dedi.
Ergenekon davası kapsamında 4 yıl 277 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Trabzon’da partisinin seçim bürosunu ziyaret etti, Büyükşehir Belediye Başkan adayları Volkan Canalioğlu ve Nazım Özcan ile birlikte açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan’a yüklenen Balbay şunları söyledi:
“Başta Twitter yasaklaması olmak üzere bu iktidar bütün dünyayı arkaya alarak geldi, şimdi bütün dünyayı karşısına alarak gidiyor. Onuruna düşkün güçlü devletler bağımsız kararlar verirler ve kendi halklarıyla birlikte kendi başkentlerinden ülkelerini yönetirler. Ama bu küresel dünyada üretim çağının önüne kimse geçemez. Bence Başbakan'ın Twitter yasağı Ankara’da bir bakanlar kurulu kararı alıp, ‘Sibirya’dan gelen soğuk havanın Trabzon’a girişini engelledim’ demek için kararname çıkarmaya benziyor. Bugün Türkiye’nin geldiği genel kaos ortamının başlangıcı Ak Parti hükümeti ile olmuştur.”
İKTİDAR TAPETAKLAK GİDİYOR
Ergenekon hakimlerinin Anadolu’nun çeşitli illerine atanmasıyla ilgili konuşan Balbay, “Son tapeleri sizler de dinliyorsunuz. Bunlar mahkeme kararıyla yapılmış dinlemelerdir. Bu tapelere bakınca iktidar ‘Tapetaklak gidiyor’ da diyebiliriz. Başbakan zorlama ile bunların etkisini değiştirmek istiyor olabilir ama bence mümkün değil. Artık korkunun ecele faydası yok. Trabzon’a geldim, Ergenekon hakimlerinden birisi de Trabzon’a atandı. Biz yıllardır mahkemede hukuk ararken, Ergenekon hakimleri hukuku hiçe sayarak bizleri mahkum etmeye girişmişlerdi. Yasayla 15 gün süre verdiler ama 15 gün doldu, hala gerekçeyi yazamıyorlar. Bir dedikodu; gerekçe 7 bin sayfaymış. İddianamesi 22 bin sayfa, delil klasörleri 120 milyon sayfa olan bu davanın gerekçesi de 7 bin sayfa olur. Bunu kaç kişi okuyabilir? Bugün Ergenekon hakimlerinin Anadolu’nun 6 iline gönderilmesi, Ergekon hakimlerinin de bir hukuk arayışı ile karşı karşıya olduğu gösteriyor. Biz mahkemede defalarca, 'Hukuk herkese lazım olur' dedik.”
ŞU ANDA KİRLİ SAVAŞIN BAŞLANGICINI YAŞIYORUZ
Bir gazetecinin önümüzdeki günlerde yeni tapeler çıkacağı söylentisi ile ilgili sorusunu da yanıtlayan Balbay, şunları söyledi:
“Türkiye’nin şu anda belirsiz bir tapeyi bekliyor olması bile demokrasinin, hukuk devletinin ortadan kalktığını gösteriyor. İktidar öylesine soru işaretleriyle dolu belirsiz bir süreç yarattı ki her şey olabilir. Gerçekliğini bilmediğim için dillendirmek bile istemiyorum. Ama önümüzdeki dönemde nelerin açıklanabileceğini en iyi bilen Başbakandır. Önceki gün, ‘Gül’ü de dinlemişler, her şeyi depolamışlar' dedi. Ergenekon'da 54 gizli tanıkla karşı karşıya kaldık. Ben düşmanımın bile gizli tanık ile karşı karşıya kalmasını istemem. Çünkü düşmanını bilmiyorsunuz. Ergenekon mahkemesi salonuna ne geliyor biliyor musunuz; İstanbul Emniyeti'nin arşivi. Yüzlerce gizli tanık ifadeleri ile dolu ve bu ifadeler öyle ifadeler ki, isterseniz Başbakan dahil tüm hükümet üyelerini zor durumda bırakabilirsiniz. O zaman duyduk bunu. Şu anda kirli savaşın başlangıcını yaşıyoruz. Her türlü ağır lafı söylüyor ama bir türlü gereğini yapamıyor. Bunun kaynağını bulmaktan acizse 'yapamıyorum' desin."
BAŞBAKAN BAŞATAYAN OLMUŞ
Balbay, “Trabzonlular da, Trabzonspor’da bir dizi haksızlıkla karşı karşıya kaldı. Bu haksızlıkların sonucu ne olursa olsun, neden olanlar bu ülkeyi yönetenlerin oluşturduğu kurumlardır. Türkiye Futbol Federasyonu’ ndan, Kızılay’a, Dışişleri Bakanlığı'ndan, İsrail ile yüz yüze kalmamıza neden olan yardım kuruluşlarına kadar bütün kurumları çürüttüler. Anadolu’da bir laf vardır; çürük tahta çivi tutmaz. İktidar yeni bağlantılar kurmaya çalışıyor, başaramıyor. Trabzon’u ve Trabzonspor’u zor duruma düşürenlerin asıl kim olduğuna iyi baksınlar. Bu ülkenin nasıl yönetildiğine iyi baksınlar. 'Mahkeme hakimlerini değiştirin' diyor. Futbol Federasyonu’ndan mahkeme başkanlarına kadar her şeyi belirleyen Başbakan, 'Başatayan' olmuş” diyerek sözlerini noktaladı.

YES (TM/AK) (FOTOĞRAFLI)