"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASINI İSTİYORUZ"
Kentteki programının ikinci gününde Sivas Belediyesi Gıda Bankası'nı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Belediye Başkanı Sami Aydın'dan bilgiler aldı. Daha sonra soruları yanıtlayan Yılmaz, bir gazetecinin Kuzey Irak'taki Kürt lider Mesut Barzani'nin 'Muhtemel bir Kürt devletine ABD ve Türkiye ses çıkarmaz' yönündeki açıklamalarını sorması üzerine şunları söyledi:
"Biz genel olarak şunu söylüyoruz. Irak'ın mevcut anayasasında da 'Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi' diye Kuzey'de bir özerk bölge var. Adeta bir federal devlet biçiminde. Ancak Türkiye olarak genel ilkemiz, Irak'ın bütün vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerden yararlanması, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ve Irak'taki hiçbir grubun dışlanmamasını istiyoruz. Merkezi hükümetin sadece bir gruba yaslanarak diğer grubu dışlamış olması Irak'ı bugün 3 parçalı hale getirdi. Türkiye olarak bizim görüşümüz Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanması, Iraklı bütün inanç ve etnik gruplarının birinci sınıf vatandaş olarak görülmesi, hepsinin de Irak'ın kaynaklarından eşit şekilde faydalanması, Irak'ın geleceğine ait umutlarının olmasıdır. Bunu merkezi yönetimin yapması gerekir. Esas sorumluluk onlarda. Bu görev ihmal edildiği an başkaları, başka çıkış kapıları aramaya doğru yönelir. Barzani'nin talebi de buna yöneliktir. Irak'ın toprak bütünlüğü içerisinde Irak'ta yaşan bütün insanların Irak'ın zenginliklerini eşit ve adil şekilde paylaşımını esas alan bir sistemi, merkezi yönetimin sağlaması gerekir."
"CUMHURBAŞKANI PROBLEMİ MİLLETİN KAFASINDA ÇÖZÜLDÜ"
CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Eklemeddin İhsanoğlu'nun, seçimlerde yüzde 55 oy alacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Bakan Yılmaz şöyle cevap verdi:
"Hiç kimse inanmıyor. Fakat AK Parti olduğunda; 'Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı ama yerine kim gelecek?' diyorlar. Bu soru dahi cumhurbaşkanı probleminin milletin kafasında çözüldüğünü ama ikinci olarak da sayın Başbakandan sonra Türkiye'yi kimin başbakan olarak yöneteceği sorusu geliyor. Milletim en güzel şekilde değerlendirir. Kendinin gönül frekansıyla aynı frekansta olan ve kendisi gibi sahici olan ve 94'ten beri siyasetin içerisinde her aşamada milletine hizmet etmiş biri. Her aşamda teststen geçmiş birisi. İnşallah aziz milleitm kendisine hizmet edeni bulacak ve cumhurbaşkanlığı makamına da sayın başbakanı çıkaracaktır."
Bakan Yılmaz, Erdoğan'ın oy tahmini yüzde 50'nin üzeri olarak ifade etti. Başbakanlık konusunun da istişare sonucunda belirleneceğini belirten Bakan Yılmaz, Ak Parti içerisindeki 313 milletvekilinin hepsinin başbakanlığa layık olduğunu ifade etti.

FOTOĞRAFLI