MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Emniyete yönelik operasyonlar için, "Hukuka aykırı her işlem belli bir süreç içerisinde mutlaka yargı önüne getirilecektir" dedi.
Erzincan'dan dün akşam karayolu ile Sivas'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bu sabah kentteki bir otelde il protokolü ile bir araya geldi. Bakan Yılmaz, kahvaltı programının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Emniyet'e yönelik operasyonların sorulması üzerine Bakan Yılmaz, herkesin yapılan eylem hakkında aynı şeyi düşünmesinin işin doğasına aykırı olduğunu belirterek, "Bu operasyondan dolayı mağdur olduğunu düşünenler farklı, bu operasyonun yapılması gerektiğini söyleyenler farklı tepki verecek. Bundan ziyade operasyon niçin yapıldı, konusu amacı nedir? Burada iddia edilen şu, bugün de gazetelerde vardı. MİT'in elemanları dinleniyor diyor. Bir adam MİT'in elemanlarını dinlerse burada bir karşı istihbarat, casusluk faaliyeti olduğundan şüphelenilir ve incelemeler yapılır. Burada iddia edilen nedir? Siz ülkenin Başbakanını, Dışişleri Bakanını dinliyorsunuz. Kalkıp da Başbakan dinlenmedi diyen var mı? Söz söyleyen var mı? Dışişleri Bakanı dinlenmedi diyen hiç kimse var mı? Dışişleri Bakanlığı'nda Genelkurmay ikinci başkanı, Dışişleri Müsteşarı, Dışişleri Bakanı ve MİT Müsteşarı'nın da dahil olduğu ve bütün kamuya açıklanan bir konuşma deşifre edilmedi diyen var mı ? Bunlar hukuka uygun şeyler mi ? Bunlar devletin istihbarata örgütüne ve en gizli kalması gereken toplantıları deşifre edenlerin mutlaka bir hukuki süreçten geçirilmesi gerekmez mi ? İşte biz bugün yapılanları bu olaylar kapsamında değerlendiriyoruz. Yargıya güveniyoruz. İnşallah, süreç içerisinde en doğru kararı verecektir" dedi.
'MİLLETİN ÇOĞUNLUĞUNA BAKILMALI'
Emniyet mensuplarının kendilerinin mağdur olduğunu söylediğinin hatırlatılması üzerine Yılmaz şöyle konuştu:
"Doğrudur, kendileri böyle iddia edebilirler. Milletin çoğunluğuna bakmak lazım. Milletin çoğunluğu ne diyor ? Ama mağduriyet tabi çoğunlukla da belli olmaz. Şimdiye kadar yapılanlara bakmak lazım, kendilerinin yaptıklarına bakmak lazım, kendilerine yapılana bakmak lazım. Türkiye'nin demokratik standartları sanıklara da şüphelilere de yapılan muamele gittikçe üst seviyeye yükselmekte. Bu konuda şikayetler azalmakta. Ancak burada görüyorsunuz ki bir kişi gözaltına alınıyor buna itiraz ta Hakkari'den geliyor. Buna itiraz televizyondan, gazetelerden geliyor, milletvekillerinden de geliyor. Yani her yapılan haksızlığa veya böyle mağdur olma iddiasına aynı tepkiyi gösterseniz o zaman anlarız ki siz Türkiye'deki genel bir uygulamaya doğru bir şikayetiniz var. Ama diyorsunuz ki bizim bunlarla hiç bağımız yok, ondan sonra da en ufacık bir diken, toplu iğne batırıldığında ise hemen orada bulunduğunuza göre dolayısıyla da burada bir şekilde rahatsız olduğunuzu, onlara yapılan muamelenin aynı size de yapılmış gibi hissederek orada kendiniz arz-ı endam ediyorsunuz. Milletim bunu da görüyor."
'İŞTE HUKUK BUDUR'
Operasyon kapsamında bazı polislerin tutuklanıp bazılarının serbest bırakılmasına da değinen Bakan Yılmaz şöyle dedi:
"İşte hukuk budur. Yani muhakkak ki ellerinde bir dosya var. O dosyanın içeriğine göre kimin asli fail, kimin feri fail, kimin daha etkin, kimin yardımcı olduğu dosya içeriğini biz biliyor muyuz ? Yok bilmiyoruz. Dolayısıyla bilenler herhalde hepsinin serbest bırakılması gerektiğini söylüyor ya da hepsinin tutuklanması ama hukuk o değildir. Hukuk bakar. Bir olayın vahameti Türkiye devletine karşı bir karşı istihbarat çalışması olarak görülüyor ve değerlendiriliyor. Başbakanı dinlediğiniz yerde, bakanı dinlediğiniz yerde ve MİT Müsteşarlığı'nın elemanlarını dinlendiğiniz yerlerde ve onlara operasyon yaptığınız yerlerde sizin karşı bir casusluk şebekesi lehine çalışmadığınızı iddia etmeniz pek kolay gözükmez" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, operasyonların devamı konusundaki bir soruya ise, "Hukuka aykırı her işlem belli bir süreç içerisinde mutlaka yargı önüne getirilecektir" cevabını verdi. Bakan Yılmaz'ın Sivas'taki programlarının gün boyu devam edeceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI