Oktay ENSARİ- Demet ÖZTÜRK/KAYSERİ () –ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "301 canımızın vebali sadece kanunlarla değil, ahretimizle de ilgilidir. İster özel, ister kamu bunlara kayıtsız kalınamaz" dedi. Bugüne kadar 130 ocak kapattıklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Abartı olmasın ama Zonguldak ve çevresinde evin misafir odasından madene girilen ocaklar vardı. Günde yarım ton veya bir ton kömür çıkaranlar vardı" diye konuştu.
Kayseri Ticaret Odası Meclisi toplantısında konuşan Bakan Taner Yıldız, Soma'da kömür ocağında meydana gelen facia için "Çok ciddi bir kaza .Önümüzdeki süreçte, yaptığımız değişikliklerin piyasa uygulamalarını kamuoyu ile paylaşacağız" dedi. Maden faciasını, her türlü denetim yapılmasına karşın meydana gelen 'otobüs kazasına' benzeten Bakan Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ankara’ya buradan otobüsle gideceğiz 30 kişiyle. Yolda iki istasyonda kontrolden geçeceksiniz. Sürat yapmayacaksınız, alkol almayacaksınız. Ama, araç yolda araç muayene istasyonuna uğramayabilir. Egzoz muayenesinden bile bir çok muayeneden geçeceksiniz. Trafik polislerimiz üç dört kez otobüsü çevirir. Otobüs seyrediyor. Kontrolleri yapılıyor. Kontrolleri yapılmayanlar da olabilir. Şoför uykusuz binmişse otobüse kaza olabilir. Bu işin kamu yanı özel sektör yönü, teknik nezaretçiler yönü var. Denetimler, teftişler var, bunların hepsi bir arada olunca doğru yapılmış olabilir. Kaskı giydiremiyorum dediniz, sayın başkan. İşçi o bareti giymezse olası kazada sorumlusunuz, o nedenle giydirin. Takometrede hız sınırı tam gözükmüyor olabilir. Madenlere, oraya 180 sensör konulmuş. Onların her birini kontrol edin diyoruz. Oradaki oksijen, karbondioksit ve karbonmonoksit miktarını ölçmemiz gerekir."
Zonguldak'ta oturduğu evin misafir odasından kaçak ocak açıp kömür çıkaranlar olduğunu kaydeden Bakan Taner Yıldız, kurallara uymadıkları gerekçesiyle 130 maden ocağını kapattıklarını söyledi.
Maden işletmelerindeki teknik nezaretçilerin, yeminli mali müşavirler gibi olduğunu belirten Taner Yıldız, "Kamu adına denetim yapan teknik nezaretçiler en az 2 yıl yeraltında çalışmış olacak, maden mühendisi olacak gibi bir süre değerler var. Kamu denetlemiyorsa yanlış yapmıştır. Hepsinde iç içe sorumluluk daireleri, halkaları vardır. Biz tüm bunların işlerliliğine bakarak, mesafe kat edeceğiz. Buradan sesleniyorum. Sadece işçi, ve işverenin tek taraflı sorumluluğuyla olmaz. Yalnızca tek adrese değildir. Tüm taraflarıyla üstüne gittiğimiz bir konudur" dedi.
Bakan Taner Yıldız, Kayseri Ticaret Odası'ndaki toplantıdan çıkıp Organize Sanayi Bölgesi'ne giderken makam otomobile yaklaşan bir kadın "Soma’nın hesabını ver. Taner Yıldız istifa" diye bağırdı.

OE,DÖ(OE/ESM) (FOTOĞRAFLI)