Emre BAYLAN/ANTALYA, () - GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Antalya'da düzenlenen 'Hal Kayıt Sistemi' tanıtım töreninde "Bütün domatesler Ayaş, bütün portakallar Finike, bütün şeftaliler Bursa. Şimdi hakikaten satın aldığınız ürünün nereden geldiğini göreceksiniz. Yani artık tüketiciyi kandırmak mümkün değil" dedi.
Bakan Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Antalya'da düzenlenen 'Hal Kayıt Sistemi' tanıtım toplantısına katıldı. Bakan Hayati Yazıcı, sebze ve meyve sektörünün 77 milyonu ilgilendirdiğini belirterek 2013 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye'de sebze üretim miktarının 28 milyon 448 bin ton, meyve üretim miktarının ise 19 milyon 419 bin ton olduğunu söyledi.
Toplam 47 milyon 850 bin tonluk sebze ve meyve üretimi ile Türkiye'nin dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Bakan Yazıcı, sebze- meyve üretiminin 11 yılda yüzde 20 arttığını kaydetti. Türkiye'nin meyve ve sebze ihracatının 2013 yılında 6 milyar 900 milyon dolar olduğunu belirten Bakan Yazıcı, bu rakamlara rağmen sebze meyve ticaretinde bir diğer sorunun yüksek oranda kayıt dışılık olduğuna dikkat çekti. Sektörünün yüzde 70'ine yakının kayıt dışı olduğunun altını çizen Bakan Yazıcı, "Bunun ekonomik maliyeti ise yaklaşık 30 milyar TL" dedi.
HAL KANUNU'NUN HEDEFLERİ
Kayıt dışılığın beraberinde piyasaya güvensizliği getirdiğini belirten Bakan Yazıcı, 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren kamuoyunda Hal Kanunu olarak isimlendirilen 5957 sayılı yasayla kayıt dışılık sorununu aşarak ulaşmaya çalıştıkları hedefleri şöyle özetledi:
"Tüketicilerin kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı mal temin etmesi, gıda güvenilirliğinin sağlanması, meslek mensuplarımızın faaliyetlerinin düzenlenmesi, sektörde rekabetçi yapının sağlanması, maliyetlerin düşürülmesi, tedarik, dağıtım ve satışta etkinliğin sağlanması, üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi, toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulması."
MEYVE VE SEBZENİN KİMLİĞİ OLACAK
Bakan Yazıcı, kanunun getirdiği yeniliklerin başında gelen Hal Kayıt Sistemi'nin güvenilirliği ve şeffaflığı sağlayacak ulusal borsa fonksiyonu icra edeceğini söyledi. Bakan Yazıcı, sistem sayesinde, tüketicilerin de ürün künyeleri sayesinde tükettikleri ürünün nerede ve kim tarafından üretildiği gibi bilgilere ulaşabileceğini söyledi.
ARTIK BÜTÜN PORTAKALLAR FİNİKE DEĞİL
Sisteme yapılan bildirimler sonucunda ürün künyesi de oluştuğunu belirten Bakan Yazıcı, malların perakende satış noktalarında yer alması öngörülen bu künyelerin, sebze ve meyveler için kimlik vazifesi göreceğini söyledi. Sistemin ürettiği 'Künye Belgesi' sayesinde tüketicinin künyeyi sistemden sorgulayarak aynı zamanda piyasayı denetleyeceğini belirten Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Pazara gidin, bütün domatesler Ayaş, bütün portakallar Finike, bütün şeftaliler Bursa'dır. Şimdi hakikaten satın aldığınız ürünün nereden geldiğini göreceksiniz. Yani artık tüketiciyi kandırmak mümkün değil. Değiştirirse ne olur? 6 bin TL'den başlıyor cezası."
Hal Kayıt Sistemi sayesinde üreticinin de sadece bulunduğu yerdeki birkaç satıcıya mahkum kalmayacağını aktaran Bakan Yazıcı, tüm alıcıların, komisyoncuların, hallerin sistemde kayıtları olduğunu ve üreticinin malını kendisinden satın alan hakkında bilgi sahibi olabileceğine dikkati çekti.
BÜYÜME RAKAMLARI
Dünyada ve Türkiye'nin içinde yer aldığı coğrafyada ekonomik büyümelerin hep düşük, bazı ülkelerinse eksi düzeyde olduğunu aktaran Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "2014 ilk çeyreği Türkiye'nin büyümesi orta vadeli programda öngörüldüğü şekilde yüzde 4.3. Bu sizin başarınız, hepimizin başarısı" dedi. Türkiye'de bir taraftan büyük yarımların projelendirip hayata geçirirken kendi gücüne insanına güvendiğini aktaran Bakan Yazıcı, İstanbul'da temeli atılan üçüncü havalimanı ve Marmaray'ı örnek gösterdi.
AVM YASASI YIL SONU TAMAM
Bakan Hayati Yazıcı, kamuoyunun AVM Yasası olarak beklediği perakende ticaretin düzenlemesine ilişkin kanun tasarısı üzerinde de iki yıla yakın bir süre çalışıldığını belirterek, "Yıl sonu itibariyle bu tasarının yasalaşmasını gerçekleştiririz" dedi.

EB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)