GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, açılışına katıldığı 'Borsa Konya Elektronik Platformu'nda, elektronik ortamda ürün alış ve satışlarının nasıl gerçekleştiğini göstermek için senaryo gereği canlı yayınla Mersin'e bağlanarak, bir tüccardan elektronik ortamda 5 ton fasulyeyi 25 bin liraya aldı. Yazıcı, aldığı fasulyeyi daha sonra yine elektronik ortamda tonunu 5 bin 250 liradan Konya Valisi Muammer Erol'a sattı. Bu işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilirken, cep telefonlarından da takip edildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bazı açılış törenleri ile bir takım gezi ve incelemelerde bulunmak için Konya'ya geldi. Bakan Yazıcı, ilk olarak Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen 'Borsa Konya Elektronik Platformu'nun açılış törenine katıldı. Konya Ticaret Borsası elektronik ürün senetlerinin işlem görmesi için 'Borsa Konya Elektronik Platformu'nun kurulduğunu belirten Yazıcı, şöyle dedi:
"Lisanslı depoculuk uzun süreli depolanabilen ve standardize edilebilen hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytin, zeytinyağı ve kuru kayısı gibi tarım ürünlerinin ticaretine yönelik bir sistemdir."
Yazıcı, 2011 yılında faaliyete geçen lisanslı depoculuk ile birlikte Türkiye'de 4 lisanslı depocu bulunduğunu ve bu depolarının kapasitenin 225 bin ton olduğunu kaydetti. Bu rakamların düşük olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, depoların etkinliğinin sağlanana bilmesi için üretim kapasitelerinin artması gerektiğini belirtti. Lisanslı depoculuğun, tarımsal üretimin daha iyi değerlendirilmesi ve bu alandaki ticaretin gelişmesi bakımından en iyi uygulama olduğunu belirten Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
"Bu sistemde önce depolamaya uygun nitelikteki tarım ürünlerinin kaliteleri belirlenmektedir. Bu kalite tespiti, akredite laboratuvarlar tarafından yapılacağı için ülkemizdeki tarımsal üretimin genel yapısı da ortaya çıkacaktır. Bu sistem, ürünlerin modern altyapıya sahip ortamlarda depolanmasını sağlamaktadır. Böylece öncelikle ürünlerin saklama koşullarından doğan kayıplar ortadan kalkmaktadır."
ELEKTRONİK ÜRÜN SENEDİ
Bakan Yazıcı, elektronik ürün senedinin sistem kapsamındaki ürünlerin ticaretinin, hızlı ve güvenli biçimde yapılmasını sağladığını ifade ederken şöyle konuştu:
"Elektronik ürün senetleri, elektronik kayıt kuruluşunun kurduğu sistem üzerinden lisanslı depo işletmesi tarafından oluşturulmaktadır. Elektronik ürün senetlerine ilişkin tüm işlemler, kuruluş nezdinde elektronik ortamda yapılmaktadır. Borsada gerçekleşen alım-satım ardından elektronik ürün senetlerinin ve alım satım bedelinin mudi hesapları arasında takasına ilişkin işlemler takas kuruluşu tarafından gerçekleştirilmektedir. Elektronik ürün senedi uygulamasının başlangıcından bu yana 4 bin 49 senet oluşturulmuştur. Böylece Elektronik Ürün Senetleri ve bu senetlere bağlı hak ve yükümlülüklerin kayden izlenmesi mümkün olmaktadır. Elektronik Ürün Senediyle, ticarette mekan sınırlaması ortadan kalkmaktadır."
SATIŞLAR CANLI YAYINLA GÖSTERİLDİ
Bakan Yazıcı, konuşması ardından borsanın açılık gongunu çaldı. Ardından elektronik ortamda alım- satımların nasıl gerçekleştiğini göstermek için canlı yayında Mersin'deki bir tüccara bağlandı. Senaryo uyarınca Mersin'den 5 ton fasulyeyi 25 bin liraya aldı. Bakan Yazıcı, aldığı fasulyeyi daha sonra yine elektronik ortamda tonunu 5 bin 250 liradan Konya Valisi Muammer Erol'a sattı. Bu işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilirken, cep telefonlarından da takip edildi. Bakan Yazıcı, açılışın ardından Gümrük İl Müdürlüğü'nü ziyaret etti.