Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN (Hatay), () - MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde partililere yaptığı konuşmada 17 Aralık sürecine değinerek, "Doğrudan doğruya iki şeyi hedef alıyor. Türkiye'nin istikrarını, güven ortamını zedeleme çabası, bir de aslında Türkiye'nin geleceği açısından hepimizin geleceği açısından çok önemli olan çözüm sürecini hedef alıyor" dedi.
Bakan Mehmet Şimşek, beraberinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin ile birlikte bir petrol işletmesinde onuruna verilen kahvaltıya katıldı.
TÜRKİYE DOĞRU YOLDA İLERLİYOR
Kahvaltıda bir konuşma yapan Sadullah Ergin, Ak Parti Hükümeti döneminde Türkiye'nin önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, "Bu ülkede bugün insanlarımız problemlerini konuşarak çözme imkanı buldular. Artık 15 aydır bu ülkede analar gözyaşı akıtmıyor. Gençler toprağa düşmüyorsa Türkiye doğru yolda ilerliyor demektir" dedi.
11 YIL ÖNCE OLSAYDI YAKA PAÇA GÖTÜRÜRLERDİ
Bakan Şimşek ise konuşmasına Kürtçe başladı. "11 yıl önce bu konuşmayı yapamazdım" diyen Şimşek, "Sadullah Beyi tamamlamak için söylüyorum. 11 yıl önce bizi yaka paça alıp götürürlerdi değil mi? Bu gün bu ülke bütün bu farklılıklarını bir zenginlik olarak görebiliyorsa, aslında bizim hükümetimizin yasaklarla mücadelede kat ettiği mesafeyi göstermesi açısından son derece anlamlıdır" dedi.
40 BİN CANA DEĞER BİÇEMEYİZ
Türkiye'deki siyasi istikrarın tehdit altında olduğunu öne süren Bakan Şimşek, "17 Aralık süreci aslında doğrudan doğruya iki şeyi hedef alıyor. Türkiye'nin istikrarını, güven ortamını zedeleme çabası, bir de aslında Türkiye'nin geleceği açısından, hepimizin geleceği açısından çok önemli olan çözüm sürecini hedef alıyor. Bu süreç Türkiye açısından çok kritik. Zaten kaybettiğimiz 35-40 bin cana biz ona değer biçemeyiz. Şunu da kabul etmek lazım. Şu son 10 yıllarda Türkiye kaynaklarının büyük bir kısmını maalesef heba etti. Kimisine göre 350 milyar dolar, kimisine göre 1 trilyon dolarlık kaynağı biz terörle mücadeleye harcadık. Şimdi bu kaynağı bölgemiz için Türkiye'miz için kalkınma, altyapı, araştırma geliştirme, eğitim için yani ülkenin bir bütün olarak ayağa kalkması için harcayacağız. Tabiî ki bunu, bu potansiyeli görüp rahatsız olanlar var. Açık konuşayım, Türkiye bu ağırlıklarından kurtulursa, Türkiye kendi kaynağını milleti için harcamaya başlarsa, Türkiye'yi kimse tutamaz" diye konuştu.
O DÖNEM KOLAY UNUTULUYOR
Ak Parti iktidara geldiği zaman Türkiye'nin iflasın eşiğinde, memuruna, işçisine borçlu olduğunu belirten ve 'O dönemler kolay unutuluyor' diyen Şimşek, Türkiye'nin geldiği noktada siyasi istikrarın çok önemli olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
"İngiltere'de 'Uluslararası Şeffaflık' diye bir örgüt var. Bu örgüt bütün dünyada yolsuzluğu ölçüyor. Onların bir endeksi var ülkeleri karşılaştırıyor 'Kim de yolsuzluk algısı yüksek kim de düşük' diye. 2002 yılında Türkiye yolsuzluk algısında 102 ülke arasında 65'inci sırada. Yani durumumuz pek iyi değil, yolsuzluk algısı yüksek olan ülkelerden bir tanesiyiz. 2013'te 177 ülke arasında 52'inci sıraya yükselmişiz, yolsuzluk algısı bizden yüksek olan 125 ülke var. Yani biz ne yapmışız 100 ülkeyi geride bırakmışsız şeffaflıkta, hesap verebilirlikte ve yolsuzlukla mücadelede. Sorun eğer bu olsaydı biz zaten bu işte varız sonuna kadar varız. Ama sorun bu değil, mesele bu değil. Mesele Türkiye'nin istikrarıdır. Çünkü Türkiye yoluna bu şekilde devam ederse ağırlıklarından kurtulacak, problemlerini çözmüş olacak ve bölgesinde dünyada çok önemli bir siyasi ve ekonomik aktör olacak."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kahvaltı sonrası Ak Parti İskenderun İlçe Teşkilatı'nı ve vergi dairesini ziyaret ederek İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda işadamları ile bir araya geldi.

UA(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)