'ENGELSİZ KENTLER' ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Kent Konseyi Birliği tarafından Gaziantep'te düzenlenen 'Engelsiz Kentler' Türkiye Engelli Çalıştayı'na katıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen çalıştaya, Bakan Fatma Şahin'in yarı sıra Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Sarı, Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, kent konseyi başkanları ve engelli dernekleri temsilcileri ile engelliler katıldı. Çeşitli illerin kent konseyi stantlarını gezen Bakan Fatma Şahin, sergilenen ürünleri inceleyerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
'YÜKSEKÖĞRETİME GİDEN ENGELLİ ORANI YÜZDE 2'
Çalıştayda konuşan Bakan Fatma Şahin, engellilerin sorunları ve yaşam kalitelerini artırmak için yapılan çalışmaları anlattı. Engellileri anlamak için empati yapmak gerektiğini anlatan Bakan Şahin şöyle konuştu:
"Biz, bakanlık olarak Başbakanımızın talimatlarıyla bu işi çok önemsiyoruz. Beni en çok heyecanlandıran işlerden bir tanesi. Rakamlara baktığınız zaman yükseköğretime giden engelli kardeşlerimizin oranı yüzde 2 kadar. 1990’lı yıllarda engelliler şehirlere çıkamıyorlardı, o yıllarda yurt dışından gelen misafirlerimiz bize ‘Ne kadar şanslısınız hiç engelliniz yok’ diyordu. Çıkamıyordu, dışarıya çıkamıyordu. Eğitim, sağlık, istihdam ve ulaşılabilirlik o gün için çok zordu. Ama bugün çok daha yakınız, özellikle eğitim ve sağlıkta. En büyük engellinin engelsizi anlaması. Ortak alanlarımız çok az. O kadar az kesişme alanlarımız var ki birlikte yaşamayı öğretmemiz lazım çocuklara. Engellinin neye ihtiyacı var, nasıl bakıyor, bir çocuğun anlaması lazım. Beraber yaşaması, beraber okuması lazım. Siz bizim ortağımız, paydaşımız, yardımcılarımız, kardeşlerimizsiniz. Bu çalıştayın sonucunu ben bire bir takip edeceğim. Bu ülkede bütçesini en çok arttıran bakanlıklardan biri olduk. 6’ncı büyük bakanlık iken 5’inciye çıktık. Yapacak çok işimiz var. O yüzden sizlerin desteğiyle bunu engellimizin huzuru, mutluluğu ve yaşam kalitesini düzeltmek için kullanalım. Bilgiyi kullanalım. Biz en güzelini yapalım. Birlikte düşünebilme ve hareket etmeye ihtiyacımız var. Biz bakanlık olarak sizin hizmetkarınızız, birlikte başaracağız."
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ise engelsiz insanların empati kurarak kendilerini engellilerin yerinde görmeleri gerektiğini ifade ederek, yapılan çalışmaların gerekliliğine dikkat çekti.
Kent Konseyleri Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli ise konuşmasında Candan Erçetin tarafından seslendirilen 'Şehir' şarkısında Ceza’nın okuduğu şiiri paylaşarak, engellilere yönelik Şanlıurfa’da gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Konuşmaların ardından Gaziantep Kent Konseyi tarafından geçmişteki konsey başkanlarına plaketleri Bakan Fatma Şahin tarafından verildi. Gaziantep ve birçok kentten gelen akademisyenler tarafından düzenlenen panellerle devam eden çalıştay, yarın açıklanacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.

Mücahit YOLCU- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, ()