SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, günün teknolojik imkanları ve bilimsel çalışmalardan yararlandıklarını belirterek, "Sağlıklı gelecek adına asıl önemli olan 'sağlıklı yaşam felsefesinin' gereğini yerine getirerek 'sağlıklı yaşamı', kültür haline getirmeliyiz" dedi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Bakanlık binasında düzenlenen 'Sürdürülebilir Sağlık Projesi' konulu toplantıya katıldı. İdeal bir sağlık sisteminin; kaliteli, erişilebilir ve sürdürülebilir olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, son on yılda Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında bunu önemli ölçüde başardıklarını ifade etti. Sağlık konusunun insanların varoluşundan beri gündemde olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: "Sağlık varsa umut var, geleceğe güvenle bakma var ama sağlığı kaybettiğinizde ne kadar çok imkânınız olursa olsun pek bir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla sürdürülebilir kavramının içini çok iyi bir şekilde doldurmamız ve takip etmemiz gerekiyor."

KÖKLÜ DEĞİŞİMLERE İMZA ATTIK

Bilimsel ve teknolojik yeniliklerin baş döndürücü bir hızla devam ettiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu, bu gelişmeler doğrultusunda, sağlık hizmetini kaliteli, yerinde ve zamanında sunmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile on yılda köklü değişimlere imza attıklarını ifade eden Bakan Müezzinoğlu şöyle devam etti: "Sağlık gibi hayati bir konunda yaptığımız çalışmaların referansı elbette bilimsel gelişmelerdir. Bilimsel ve teknolojik yeniliklerden kendimizi soyutlamamız mümkün değildir. İnsanımızın sağlığı adına bunun gereğini en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Burada bir parantez açmak istiyorum: Sağlıklı bir gelecek adına asıl önemli olan 'sağlıklı yaşam felsefesinin' gereğinin yerine getirilmesidir."

SAĞLIK, ÇOK SEKTÖRLÜ BİR YAPI

Kronik hastalıklarla mücadele için öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerinin gereklerinin yerine getirilmesini isteyen Mehmet Müezzinoğlu, "Bunu yaparken toplumu bu konuda bilinçlendirmek ve sağlıklı yaşam alanlarını açılmasını sağlamayız. Sigara, alkol, hareketsizlik, obezite gibi kronik hastalıklara zemin hazırlayan faktörlerle mücadele etmeliyiz. Bu yönde toplumsal bir algı oluşturarak, sağlıklı yaşamı bireyin kültürünün bir parçası haline getirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Son yıllarda sağlığın artık çok sektörlü bir alan halini aldığını belirten Bakan Müezzinoğlu, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin de artık bu alanın birer paydaşı olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Müezzinoğlu'nun konuşmasından sonra, programa katılan yönetici ve akademisyenler 'Sürdürülebilir Sağlık Projesi' konusunda sunum yaptı.