GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun'da öğrenci evleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Özel hayatı bu kadar koruyan, hukukun üstünlüğüne bu kadar bağlı ve saygılı kalan, bireyin hukukunu bu kadar ön planda tutan, farklılıkları farklı görüş ve yaklaşımları birlikte yaşatmayı bu kadar gündemin birinci önceliği yapan bir siyasi harekete bugün özel yaşama müdahale etmek ile itham etmek, en hafif ifadesiyle haksızlık olacaktır" dedi.
Samsun'da düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi' toplantısına katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Öğrenci evleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Kılıç, yüksek öğrenimdeki üniversiteli gençlerle ilgili tartışmasının bir miktar mecra dışına çıktığını belirterek, "Bu tartışmayı yeniden kendi doğal mecrasına getirmek lazım ve gençlerle ilgili tartışmayı gençleri ve ailelerini incitmeyecek boyutta sürdürmek lazım" dedi.
SORUNUN KAYNAĞI APART YURTLAR
Herkesin hukuk kavramından bahsettiğini söyleyen Bakan Suat Kılıç, Anayasa'nın devleti gençlerin beden ve ruh sağlığını korumakla yükümlü kıldığını belirtti. Kılıç, "Burada sürecin başlangıcında sayın başbakanımızın hem bir baba, hem Türkiye’nin geleceğini düşünen bir siyasi lider, hem de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak kaygılanmasına neden olan esas sorunun kaynağında apart yurt olarak işletilen yapılar vardır. Buralarla ilgili bizim ciddi kaygılarımız var" diye konuştu.
YATAK KAPASİTESİ 450 BİNE ÇIKACAK
Yurtlarda koğuş sisteminin tamamen terk edileceğini belirten Bakan Kılıç, halen 163 yurt inşaatının devam ettiğini, bunun maliyetinin de 2.5 milyar lira olduğunu söyledi. Kılıç, "163 yeni yurdun yüksek öğretim kredi ve yurtlara kurumuna kazandırılmasıyla birlikte devam eden kiralama işlemleri de ilave edildiğinde önümüzdeki yıl itibariyle bu sene 310 bin olan yurt yatak kapasitesi 450 bin rakamına ulaşmış olacaktır" dedi.
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu ifade eden Kılıç, yurt konusunun özel sektöre de açık olduğunu ifade ederek, "Herhangi bir gayrimenkul yatırımcısına 15 yıl kiralama garantisi vererek yapacağı yurdu tamamen devlete 15 yıl süreyle teslim etme imkanını sağlamış bulunuyoruz" dedi.
ÖZEL SEKTÖRDE 200 BİN YATAK KAPASİTESİ VAR
Şu an Türkiye’de bakanlığına bağlı olarak faaliyetine devam eden yurtların 310 bin 800 yatak kapasitesi olduğunu dile getiren Kılıç, bunların yüzde 60'nın kız, yüzde 40’nın ise erkek öğrenciler tarafından kullanıldığını dile getirdi. Bakan Kılıç, "Bunun dışında yaklaşık 200 bin yatak kapasitesi özel sektörde var. Özel sektördeki yüksek öğrenim yurtlarını denetleme görevi şu an Milli Eğitim Bakanlığı’nda, ama Milli Eğitim Bakanlığının yükü ve ödevleri çok çok ağır. Bakanlar kurulunda alınan bir karar doğrultusunda özel sektör tarafından çalıştırılmakta olan yüksek öğrenim yurtlarını denetleme ve kriterlerini oluşturan göreve çıkarılacak bir kanunla yüksek öğrenim kredi ve yurtlar kurumuna devredilecek" dedi.
BUNU HAKETMEDİK
"Sayın başbakanımızın kaygısı bu ülkenin geleceği olan gençlerimizin sağlıklı koşullarda barınma, geleceğe öz güveni yüksek bireyler olarak anne ve babaların beklentileri doğrultusunda hazırlanmasına yönelik bir ciddiyet ve sorumluluğun yansımasıdır" diyen Bakan Kılıç, "Bugün özel yaşama müdahale yönünde hükümetimize ve sayın başbakanımıza atfedilen yaklaşımlar kesinlikle gerçek dışıdır. Kesinlikle hak etmediğimiz yaklaşımlardır" diye konuştu.
TBMM’de kabul edilen üçüncü yargı paketi özel hayata yönelik müdahaleleri suç sayan ve üç yıla kadar hapis cezaları ön gören düzenleme içerdiğini kaydeden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, özel hayatı bu kadar koruyan, hukukun üstünlüğüne bu kadar bağlı ve saygılı kalan, bireyin hukukunu bu kadar ön planda tutan, farklılıkları farklı görüş ve yaklaşımları birlikte yaşatmayı bu kadar gündemin birinci önceliği yapan bir siyasi hareketi, bugün özel yaşama müdahale etmek ile itham etmek en hafif ifadesiyle haksızlık olacağını ifade etti.
GEZİ YÜZÜNDEN YURTLARDAN ATILAN YOK
"Devlet varsa elbette evladını üniversite okumaya gönderen anne ve babaların kaygılarına ortadan kaldırmak için var. Bu yönde atılan adımlar tamamen iyi niyetli masum adımlardır. Hukuka uygun adımlardır" diyen Bakan Kılıç, Gezi Parkı protestosuna katılan öğrencilerin Yur-Kur’a ait öğrenci yurtlarından çıkarılmasıyla ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:
"Herhangi bir gencimizin devlet yurtlarından şu veya bu olaya şu veya bu siyasi harekete katıldığı için çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Mesele Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınma koşullarını ihlalale ilgili eylemler meselesidir."