ANKARA, () - AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki faciada yaşamını yitirenlerin sivil şehit sayılması için çalışma yaptıklarını belirterek, "Biz çalışmamızı yarına kadar tamamlarız ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur" diye konuştu

Mevcut yasalarda herhangi bir tanım bulunmadığını belirten Bakan İslam, "Yani biz 'şehit' diyoruz vazife malüllerine ve öyle kabul ediyoruz. Ama yasalarımızda şehitliğin tanımı hiç yok. Dolayısıyla da bu tabirleri yasada kullanmıyoruz, 'vazife malülü' diyoruz. Ama bazı vazife malüllerini, şehitlik kapsamı içerisinde hakları bakımından değerlendiriyoruz ve onlara bu hakları veriyoruz. Biz çalışmamızı yarına kadar tamamlarız ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur"dedi.

Bakan İslam,"Şehitlik kavramı yasayla tanımlanmış bir kavram değil. Yasalar üzerinden devam edeceğimiz için o çok sonraki bir iş. Bizim bunu daha sonra bakanlık olarak belki yapmamız ve düzenlememiz gerekir. Ama şu acil ortamda düşündüğümüz bir şey değil. Şu andaki yasaların kullandığı kelimeleri ve terimleri kullanarak bir düzenleme yapacağız. Yani bunun hiçbir önemi yok. Hani 'şehit' kelimesi kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Bu çok önemli bir şey değil. Önemli olan sosyal hakları, özlük hakları hangi kapsamda değerlendiriliyor" diye konuştu.

"Mutlaka bir yasal değişiklik mi gerekiyor?" sorusuna Bakan İslam, "Yasal değişiklik olmadan bu hakları vermek mümkün değil. Biz çalışmamızı tamamlarız yarına kadar ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur. Biz bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Biz 3 gündür bunun üzerine çalışıyoruz. Hangi senaryolar uygulanırsa hangi haklar verilir" yanıtını verdi.

()