Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, ()- BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Yalova'da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendirerek, “Bölgemizde bu kadar sıkıntılı bir durum varken Türkiye’nin yine ihracatını koruyor olması da bir başarıdır” dedi.
Bakan Fikri Işık, bir dizi ziyaret için geldiği Yalova’da ilk olarak Merkez Camii’nde Cuma namazını kıldı. Beraberinde AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve partililerle birlikte camiye gelen Bakan Işık, yol güzergâhında esnafla sohbet etti.
Daha sonra Yalova Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Işık, Vali Esengül Civelek ile görüştü. Görüşme sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işık, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bugün açıkladığı Temmuz ayı ihracat verilerini değerlendirdi.
Işık, ihracatın geçtiğimiz yıl Temmuz ayıyla aynı düzeyde olduğunu belirten Işık, “12,5 milyar dolar civarında kaldı. Bunun da iki temel sebebi var. Birincisi Irak’a yapılan ihracatta yüzde 46’lık düşüş var. Irak’ta son dönemlerde yaşanan olayları biliyorsunuz. İhracat pazarımızda Irak ikinci sıradaydı. Şu an beşinci sıraya düşmüş durumda. Bunun bir etkisi var. Bir de bu sene 3 günlük Ramazan Bayramı tatili Temmuz ayına geldi. Geçen yıl Ağustos’ta kutladığımız Ramazan’ı bu yıl Temmuz’da kutladık. 3 gün resmi ihracat olmayınca onun da etkisi oldu”dedi.
İhracat rakamının Ağustos’ta yükseleceğini ümit ettiklerini kaydeden Bakan Işık şöyle devam etti:
”Son dönemde bölgemizde yaşanan olağanüstü gelişmeler, Mısır’dan başlayan Suriye’de, Irak’ta, Ukrayna’da, Libya’da, Rusya’ya kadar. Rusya ile ilgili Avrupa’nın ve Amerika’nın yaptırım kararlarının endişesi yaşanıyor. Bölgemizde bu kadar sıkıntılı bir durum varken Türkiye’nin yine ihracatını koruyor olması da bir başarıdır. İnşallah önümüzdeki süreçte tüm temennimiz bölgemizin huzur ve sükûnet bulması ve Irak’ın da diğer bölge ülkelerinin de ihracatında yine en önemli paya ulaşması. Böyle olunca Türkiye’nin ihracatı, üretimi de istihdamı da hızlı bir şekilde artmaya devam edecek.”
10 Ağustos’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de soruyu yanıtlayan Bakan Işık, “Kamuoyu yoklamaları da vatandaşın nabzı da tablonun net olduğunu gösteriyor” dedi. Işık, şöyle devam etti:
“Tabii ki sandıklar açılana kadar tüm oylar sayılana kadar hiçbir şey garanti değil. Siyasette de zaten bizim tecrübemiz son güne, son dakikaya kadar bu konuda çalışmaya gayret etmeye devam etmektir. Bugün, 1 Ağustos 2014 itibariyle tablo net gözüküyor. Sayın Başbakanımızın, Cumhurbaşkanı adayımızın birinci turda ipi çok rahatlıkla göğüsleyeceğini gösteriyor. Bu açıdan sıkıntı yok. Parti olarak çalışmamıza devam edeceğiz. Diğer taraftan da hükümet işleri de yürüyecek.”
Bakan Işık, ayrıca Yalova’da Taşıt Araçları İhtisas Sanayi OSB’nin kurulması için bakanlıklarından dün itibariyle onayın verildiğini de müjdeledi. Vali Civelek de Işık’a teşekkür etti. Vali Civelek, ayrıca Bakan Işık’a lokum hediye etti.

FOTOĞRAFLI