Onur BAYRAM/ AFYONKARAHİSAR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kişi başına düşen suyun miktarından ziyade tutulma miktarının önemli olduğunu belirterek, "Bizim yeterince suyumuz var" dedi.
Afyonkarahisar programı kapsamında esnafı ziyaret eden Bakan Eroğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın 'Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının bir yılda 20 metreküp azaldı' açıklamasını değerlendirdi.
Türkiye'de belli aralıklarla yağışlarda azalma olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, ancak daha sonra yağışın tekrar etkili olduğunu kaydetti. Kişi başına düşen su miktarının önemli olmadığını dile getiren Eroğlu, "Su çok olur fakat suyu tutacak, ziraatta, sulamada, içme suyunda ve sanayide kullanacak tesis yapılmazsa bir anlamı olmaz. Bizim farkımız Türkiye su zengini bir ülke olmamasına rağmen, muazzam biriktirme tesisleri yani barajlar, göletler, sulama tesisleri, arıtma tesisleri yapıyor olmamız. Eski şebekeleri iyileştirerek suyu son derece etkin kullanıyoruz. Dünyada da kuraklık var. Allah'a şükür Türkiye'de su sıkıntısı yok. Kişi başına düşen su miktarından çok suyun tutulması önemli. Bizim yeterince suyumuz var" dedi.
YAĞIŞLAR ETKİLİ OLACAK
Türkiye'yi kısım kısım etkisi altına alan yeni yağışların önümüzdeki günlerde etkili olacağını ifade eden Eroğlu, "Şehirlerde geçmişte yağmur yağarken su sıkıntısı vardı. Şimdi 76 şehirde su sıkıntısını giderecek olan dev tesisleri inşa ettik. 30-40 yılın ihtiyacını, 2040-2050 yılını düşünerek tesisler kurduk. Suyumuz var çünkü barajları yaptık. Kimse merak etmesin, barajlarımızda suyumuz var. Ayrıca arıtma tesisleri inşa ettik. Bir sıkıntı yok. Sulama suyunda da bir sıkıntı yok. Önümüzdeki günlerde de yine yağışlar var" diye konuştu.

OB(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)