ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuraklıkla ilgili eylem planları olduğunu belirterek, "Türkiye'de genelde 7-8 yılda bir kuraklık, su azlığı görülür. Bu bakımdan içme suyu barajlarını, tesislerini bütün şehirlerimize büyük ölçüde yaptık. 76 tanesi bitti, 2040-2050 yılına kadar su problemi yok" dedi.
Hatay'da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından yapılacak olan 14 tesisin temel atma töreni için kente gelen Bakan Veysel Eroğlu, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'i ziyaret etti. Burada gazetecilerin kuraklıkla ilgili sorularını cevaplayan Eroğlu, Türkiye'de 7-8 yılda bir kuraklık yaşandığını, bu noktada gerekli önlemlerin alındığını söyledi. Eroğlu, "Biz bütün çalışmayı yaptık. Bir eylem planımız var, her ay toplanıyoruz. Bundan bir hafta önce arkadaşları toplayıp bütün illerin su durumunu kontrol ettik. Şu anda özellikle bu sene yağış yılı 1 Ekim'de başlar. Biz de su yılı vardır, su yılı bizde 1 Ekim'den müteakip yılın 30 Eylül'üne kadardır. Bu sene su yılının başlangıcında Ekim-Kasım-Aralık ve Ocak ayının 20'sine kadar yağışlarda bir azalma oldu. Türkiye'de genelde 7-8 yılda bir kuraklık, su azlığı görülür. Bazen 15-20 yılda bir orta derecede kuraklık olabiliyor. 7 yılda bir tekerrür ediyor, mesela 2007'de kuraklık vardı, 2014 yılı kurak olabilir diye biz böyle bir çalışma yaptık. Bu bakımdan içme suyu barajlarını, tesislerini bütün 81 şehrimizde yaptık büyük ölçüde. 76 tanesi bitti, 2040-2050 yılına kadar su problemi yok. Sulamada ise bin günde bin gölet projesini başlattık suyu biriktirelim diye. Onun da bu yıl sonuna kadar bin tanesi bitiyor. 334 tanesi bitti şu anda. Onlarında büyük faydası oldu. Gerekli tedbirleri aldık, bu yıl büyük bir problem olmayacak, kaldı ki bu akşam yarın sabah yağışların yağacağını meteoroloji genel müdürümüz söyledi" diye konuştu.
GAZETECİLERE GÜL DAĞITTI
Vali Lekesiz'in okuma masası hediye ettiği ziyaretin sonunda Eroğlu, Ak Parti'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin ile birlikte valilik bahçesine defne ağacı dikti. Eroğlu daha sonra '14 Şubat Sevgililer Günü' kendisini takip eden gazetecilere gül dağıttı.
Bakan Eroğlu, daha sonra beraberindekilerle birlikte Antakya Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen temel atma törenine katıldı. Temeli atılacak tesisler arasında yer alan sulama projelerinin tamamlandıktan sonra 42 bin 260 dekar arazinin sulamaya açılacağına belirten Eroğlu, 4 ilçe ve 2 yerleşim yerinin de yapılacak olan tesislerle taşkından korunacağını bildirdi.
'Hatay'a elim boş gelmedim' diyen Eroğlu, Hatay'ı 2014 yılında yatırımlarda hamle yılı ilan ettiklerini ifade ederek baraj, içme suyu, sulama, dere ıslahları, orman köylülerine kredi, ağaçlandırma, fidan üretimi, mesire yeri ile deniz kaplumbağası ilk yardım ve rehabilitasyon merkezinden oluşan 593 milyon TL'lik 40 projenin müjdesini verdi.
Eroğlu, konuşmasının ardından Vali Celalettin Lekesiz, Sadullah Ergin ve diğer protokol üyeleriyle birlikte 14 tesisin temelini attı.