BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplumun mayasında bilim ve teknoloji bulunduğunu söyledi. Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi kentlerin kültürlerinin yanı sıra tarihlerinde bilim adamları yetiştirdiğini ifade eden Bakan Ergün, “Bizim mayamızda teknoloji ve bilim vardır. Şimdi bu mayamızda yeni şeyler ortaya koymamız lazımdır” dedi.
Şanlıurfa ve Diyarbakır illerini kapsayan 'Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı' Şanlıurfa'da yapıldı. Nevali Otel'de yapılan toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, akademisyenler, öğrenciler ile sivil toplum kuruluşlarının yöneticiler katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürüyle ülkenin en önemli kentleri olduğunu aynı zamanda bilim adamlarını yetiştirdiğine değinerek şöyle konuştu:
"Bu topraklarda tarihte birçok bilim ve ilim adamı yetişmiştir. Bizim mayamızda teknoloji ve bilim vardır. Şimdi bu mayamızda yeni şeyler ortaya koymamız lazımdır. Geçtiğimiz yıllarda gerek hükümetler, gerekse sivil toplum örgütleri, hepimizin kabahati var. Bu topraklara gerekli yardımları ve adımları atmadığımız için özellikle terör gibi bir konuda sorunlarla boğuştuğumuz için, bütün bölgede olduğu gibi bu iki şehirde potansiyeli ortaya çıkaramadık. Şimdi yeni bir döneme girdik göreceksiniz ne potansiyeller açığa çıkacaktır. Huzur, güven hakkın ve hukukun olmadığı yerlerde OHAL’in uygulandığı bölgelerde yatırımların, düşüncenin ve reel sektörün gelişmesi beklemek boşunadır. Evvela sağlam bir zemin oluşturmamız gerekmektedir. O potansiyel açığa çıksın.”
İNSANLAR ARTIK MUTLU KAN DÖKÜLMÜYOR
Hükümetin çözüm sürecinde çok fazla yol aldığını konuşmasında değinen Bakan Ergün, son 11 yılda kronik sorun halle gelen sorunların çözümü için hareket geçtiklerini söyledi. Çözüm noktasında önemli adımlar atıldığını ve çalışmaların sürdüğünü dile getiren Ergün, "Bunun için çözüm yoluna girdik. Birçok alanda çok iyi adımlar atıldı. Bunların en önemlisi hak ve özgürlükler noktasında demokratikleşme alanında atmış olduğumuz adımlardır. Bugün devam etmekte olan çözüm sürecini sadece bu bölgede değil, ülkemizin tamamında yüzleri güldürdüğünü gördük. İnsanlar artık mutlu. İnsanlar huzurlu neden çünkü kan dökülmüyor. Her şeyi konuşabiliyoruz. Huzur, barış varsa konuşulmadık hiçbir mesele kalmaz. İşte demokrasi budur ortak nokta yakalamaktır. Kavga ederek, kan dökerek ortak nokta anlamında konuşamayız” diye konuştu.
"BİR KOYUN İÇİN 10 İNSAN ÖLÜYOR, BARIŞ İÇİN 500 KOYUN KESİLİYOR"
Bölgede terör dışında yaşanan kan davalarının da son bulması gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:
"Bazen bir koyun sınırı geçtiği için 10 tane adam ölüyor. Bir koyun için 10 adam ölür mü? Sonra bir barış yemeğinde 500 koyun kesiliyor. Bu cahilliği nasıl anlatacağız. Hiçbir problem kan dökerek çözülmez. Hepimiz bu sürece gözbebeğimiz gibi bakmalı ve bunun çok değerli bir hazine olduğunu görmeliyiz. Fedakarlık yapmak gerekiyorsa yeryüzünde barış için yapılmalıdır.”
"KÜRTÇE ŞARKILAR BU ÜLKEYİ BÖLMEZ"
Konuşmasında Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a yaptığı ziyarete de değinen Bakan Ergün, "Bundan 10 yıl önce bu tabloları yaşamak bile hayal edilmiyordu. Şivan Perwer’in Diyarbakır’a gelip Kürtçe şarkılar söylemesi bile toplum olarak aldığımız mesafeyi gösteriyor. Bir dönem Türkiye’de, Kürtçe şarkılar söylemek yasaktı. İnsanlar el altından kaset dinliyordu. Bu yasakların bir mantığı yoktur. İngilizce, Fransızca şarkılarla bu ülke bölünmüyor, Kürtçe şarkılarla mı bölünecek? Hak ve özgürlükler ülkeleri bölmezler. Haksızlıklar ülkeyi böler. Bizler lider olma ülke hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Bu noktada da üniversite ve sanayi büyük rol oynuyor" diye konuştu.

AL-ÖŞ (HK/AAA)(FOTOĞRAFLI)