Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 60 ilde don afetinin çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, "Bazı yerler de sel, dolu gibi afetler yaşandı. Toplamda 69 il, 418 ilçe ve 14 bin 673 köyde yaklaşık 876 bin üreticiye ait 176 bin hektar alanda bir çeşitli şekilde afetler etkili oldu" dedi. Eker, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihine kadar vuku bulan ve olacak olan bütün afetlerin zarar kapsamında olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'da Başkanvekili Sadık Yakut yönetiminde açıldı. Gündem dışı konuşmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, milletvekillerinin çiftçilerin don ve sel nedeniyle yaşadığı sıkıntılarla ilgili sorduğu sorulara cevap verdi.

Bazı bölgelerde kuraklık endişesi yaşandığın belirten Eker, "Meteorolojik kuraklık diyebileceğimiz önceki yıllara göre daha az yağış oldu. Ama ilkbaharda bazı illerimizde yaklaşık 60 ilde don afeti çiftçilerimiz olumsuz etkiledi. Bazı yerlerde de sel,dolu gibi afetler yaşandı. Toplamda 69 il, 418 ilçe ve 14 bin 673 köyde yaklaşık 876 bin üreticiye ait 176 bin hektar alanda bir çeşitli şekilde afetler etkili oldu. Bu çiftçilerimizin öncelikle hasar tespitleri yapıldı. Gerek don, dolu, gerekse diğer fırtına, hortum ve sel bunların hepsi sigorta kapsamında ve sigorta poliçe bedelinin yarısı bakanlık tarafından çiftçilerimize hibe olarak ödeniyor. Fakat buna rağmen sigorta yaptırmayanları da dikkate aldığımızda her halükarda çiftçilerimize bir şekilde yaralarını saracak veya en azından hasarlarını azaltacak bir yardım yapmak gerekiyordu. Bizde bakanlık olarak Hazine Müsteşarlığımıza ve Bakanlar Kurulu'na tekliflerimizi götürdük. Doğal afetlerden dolayı kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili de sayın Başbakanımız tarafından imzalandı. Biz bunu tabi süresini geniş aldık. 1 Ocak 2014 tarihinden bu yılın sonuna kadar vuku bulan ve olacak olan bütün afetler bunun kapsamında. 31 Aralık 2014 tarihine kadar ülke genelinde meydana gelmiş ve gelecek olan don, kuraklık, aşırı yağış ve sel ve benzeri afetler zarar kapsamında"dedi.

Eker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilginize sunmak istediğim husus, özellikle kuraklığında bu tür borç ertelenmenin kapsamına dahil edilmiş olması. Kuraklık nedeniyle hasar tespiti yapılmışa çiftçilerimiz bundan istifade edecekler. Kredi borçlarının ertelenme şartında hasar tespit komisyonunun karar tarihinden geriye doğru 90 günlük süre içerisinde vadesi gelmiş olan borçların 1 yıl süreyle cari tarımsal faizden değil de, yüzde 3 oranındaki bir faize ertelenecek olması önemli. Ülke genelinde yaklaşık 876 bin çiftçiye ait bunların 6,5 milyar lira bir kredi takviyesi söz konusu. Bu kapsamda 6,5 milyar liralık kredi takviyesi ertelenmiş olacak. Bundan kaynaklanan borçlar sebebiyle. Ben çiftçilerimize, zarar gören çiftçilerime geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Bir kez daha, bir tarım sigortası gibi önemli bir imkan varken ve buna destek varken bundan çiftçilerimizin istifade etme konusunda biraz daha onlarında bize yardımcı olmasını arzu ediyorum"

() (FK)