Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Toplumun ihtiyaçları yanında idarenin de, kamunun da ihtiyaçları var. Bu dönem sonlarında torba yasa geleneği maalesef Türkiye'de bir gelenek haline geldi. Bu şekilde farklı kanunlarda düzenleme yapan yasa tasarıları ile karşı karşıya kalıyoruz. Dolayısıyla, yalnız bir yönünle değil, bütün olarak olaya baktığımız zaman tümüyle ihtiyaçlardan kaynaklanan düzenlemeler. Keşke kendi bünyelerinde kendi yasalarında değişiklik şeklinde dönem içerisinde gerçeklese temennimizdir." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 1 aydır görüşmeleri süren 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını yanıtladı. İşyerini kapatan esnafın birikmiş olan borçlarının dondurulması ile ilgili bir değerlendirmenin daha önceden de dile getirildiğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Şuanda mevcut düzenlemede bütün pirim borçlarının yapılandırılması sağlanıyor. Fakat belli bir tarihten sonra esnaflıktan ayrılan, Bağkur prim borçları olanların borçları ve hizmet sürelerinin dondurulması en doğru olandır. Bu konuda bizim elimizdeki net veri 1 milyon 330 bin civarında bir esnaf. Ama bunun ne kadarı Bağkurlu değil, esnaflıktan ayrıldı net bir rakam yok. Artık esnaf olmayıp hastanelerle aramızda sorun olan bu meselinin borçlarının ve hizmet sürelerinin dondurulması gerekiyor, bu vatandaşların sağlıktan yararlanma imkanlarının kapısının açılması gerektiği düşüncesindeyiz" dedi.

Torba Yasa kanunu ile ilgili eleştirilere değinen Bakan Çelik, torba içerisinde ihtiyaçtan kaynaklanan düzenlemeler olduğunu belirterek, kamu zararına olacak işlerin toplumun önüne koyulamayacağını söyledi. Bakan Çelik, “Son yıllarda çalışma hayatı ile ilgili önemli yasal mevzuat parlamentodan geçti. Bunlar, gerek kamu çalışanları ile ilgili toplu sözleşme yasası, gerek işçi sendikaları yasasının 30 yıl sonra da olsa tümden değişmesi ve iş sağlığı güvenliği yasasının yürürlüğe girmesi gibi düzenlemeler yürürlüğe girince 19'ncu fasıl ile ilgili önemli ölçüde kriterlerin yerine geldiği düşüncesi ile gerek Brüksel'de gerekse buradaki sosyal taraflarla görüşme yoğunluğumuz oldu. Sendikaların da AB'den yana olmasını bekliyoruz. 19'ncu faslın açılması ile birlikte AB süreci ile ilgili işçinin, çalışanın ve çalışma hayatının çok ciddi kazanımları olacak. Bu faslın açılması ve biran önce çalışma hayatındaki eksikliklerimizin o standartlara çıkartılması konusundaki heyecanımızın sendikalar tarafından kırılmamasını istiyoruz" dedi.

65 yaşını doldurup emekliliğine az bir süre kalmış prim borcu olanlarla ilgili çalışmanın henüz tamamlanmadığını söyleyen Bakan Çelik, "Bunların maliyet hesapları yapılmadan, sayısal veriler alınmadan oldu-bitti demek doğru değil. Şuanda esnaf olmayan eski Bağkurluların prim borçları için aynı şeyi söylemiyorum. Bu çözülmesi gereken bir meseledir" dedi.