BAKAN ÇELİK, VERGİ REKORTMENLERİ ÖDÜL TÖRENİNE KATILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'daki temasları kapsamında Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katıldı. Törene Bakan Çelik'in yanı sıra Şanlıurfa Vali Vekili Ramazan Seçilmiş, Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Vergi Dairesi Başkan Vekili Cemal Demir ve AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Celalettin Güvenç ile işadamları katıldı.

Gerçek usulde 25 bin 350 mükelleflerinin bulunduğunu belirten Cemal Demir, basit usul mükellef sayılarının 18 bin 674 olduğunu söyledi. Demir, "Şanlıurfa merkez ve ilçeleriyle birlikte 53 bin 892 mükellefimiz bulunmakta. 2012 yılında tahakkukumuz 1 milyar 582 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bunun 960 milyonunu tahsil edebildik. Tahsilat oranımız yüzde 61’dir" diye konuştu.

Bakan Faruk Çelik ise Türkiye'nin önemli süreçlerden geçtiğini ve KDV oranlarında düşüş gerçekleştirdiklerini belirterek, "Her zaman ifade ettiğimiz gibi önemli süreçlerden geçiyor. Bir türlü bu önemli süreci atlatamayan bir coğrafya parçasında yaşıyoruz. Bu günlerde de yine çeşitli sorunlarla karşı karşıya olan bir ülke konumundayız. İşte bu noktada vergi rekortmenleri ile buluşmanın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İktidarımız döneminde kurumlar vergisini yüzde 30'lardan yüzde 20'ye düşürdük. Gelir vergisinde ise en üst dilimi yüzde 49.5'ten yüzde 35'e indirdik. En alt oranı ise yüzde 22'lerden yüzde 15 noktalarına çekmiş bulunuyoruz. KDV oranlarında da büyük oranda düşüş gerçekleştirdik" dedi.

Son 11 yılda Türkiye siyasi istikrarında önemli kazanımlar elde edildiğini ifade eden Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Bütçe çok şükür artık bir faiz bütçesi değil, bir hizmet bütçesine dönüşmüş bulunmaktadır. Kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı 2002’de yüzde 33 iken bu oran şu an yüzde 26’ya gerilemiş bulunuyor. Türkiye bu 11 yıllık dönem içerisinde belirsizlik dönemleri yaşadı. Bu belirsizlik dönemlerinin aslında o süreçlerde faturasını millet olarak ödedik. Şimdi de ne yazık ki; bir belirsizlik ortamı varmış gibi bir tablo ile karşı karşıyayız. Bunun da olumsuz göstergelerini hemen görmeye başladık. Türkiye’de istikrar bozulursa, siyasi istikrar bozulursa, vergi ve gelir konusu olduğu için özellikle ifade ediyorum yani istikrarın bozulması demek faturanın 76 milyon tarafından ödenmesi demektir. Son derece hassas bir nokta olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Memleketimiz üzerinden hesabı ve kitabı olanlar, yanı başımızdan alıpta dünyanın birçok yerinde ülkenin gelişmesi kalkınması konusunda rahatsız olan ülkeler ve çevreler mutlaka olacaktır. Vergi rekortmenleri ödülüne layık olan bütün katılımcıları kutluyorum."

Konuşmaların ardından gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine plaketleri verildi.

ÖP (HK/SSA) (FOTOĞRAFLI)