AVRUPA Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, “Bugüne kadar Meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanı bu yetkilerini tam olarak kullanamamıştır. Halk tarafından ilk defa seçilecek olan cumhurbaşkanı bu yetkilerinin birçoğunu kullanacaktır, kullanmalıdır da” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Kırklareli ve ilçelerinde ziyaretlerde bulundu, iftar yemeğine katıldı. Öncelikle Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ı ziyaret eden Çavuşoğlu, daha sonra partisini il teşkilatı binasına geçti. Mevlüt Çavuşoğlu, 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile ilgili konuşarak, "Türkiye’de ilk defa halk kendi cumhurbaşkanını kendisi seçecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri her zaman kritik olmuştur, sorun olmuştur. Sorunlara yol açmıştır. Darbelere yol açmıştır. 12 Eylül Darbesi de Meclis'te cumhurbaşkanını seçilememesi bahane edilerek yapılmıştır. Oysa zemin çok önceden üniversitelerde sokaklarda gençler birbirine kırdırılarak hazırlanmıştır. Ondan sonrada gençlerimiz idam sehpalarında katledilmiştir" dedi.

“ÖNÜMÜZE ENGEL OLARAK KONULDU”

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin 2007 yılına kadar önlerine bir engel olarak konulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Birileri bir fikir ortaya attı ‘367 olması gerekir’ diye. Oysa Anayasa’da meclis iç tüzüğünde bir meclisin bir oturumunun açılabilmesi için Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği’nde, komisyon toplantısında da, herhangi bir dernek açılışında da üçte bir çoğunluk olduğu zaman meclis açılır. Eğer bu kural geçerli olsaydı bu güne kadar meclisin aldığı tüm kararların iptal olması gerekiyordu. Yargıya darbe vuran kararlar. Neticede Cumhurbaşkanını seçiminde bu engeli aşmak için ‘Halk seçsin’ dedik. Cumhurbaşkanlığı yetkilerine baktığınız zaman bu gün önemli yetkileri vardır. Bugüne kadar meclis tarafından seçilen cumhurbaşkanı bu yetkilerini tam olarak kullanamamıştır. Halk tarafından ilk defa seçilecek olan cumhurbaşkanı bu yetkilerinin birçoğunu kullanacaktır, kullanmalıdır da. Anayasa da varsa bir yetki bu kullanılmalıdır” diye konuştu.

“BÜYÜK BİR KALKINMA HAMLESİ YAPILDI”

Mevlüt Çavuşoğlu, son 7 yılda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki uyumlu çalışma ile büyük bir kalkınma hamlesi yapıldığını belirterek, "Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin tamamen önünü açarak bu istikrarın artık kurumsallaşması, ekonomik büyümenin ve kalkınmanın da hamle yaparak daha ileriye gitmesi arzu ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Gül ve başbakanımız bu istikrarı gerçekleştirecek kişilerdir" dedi.

“ALDATAN DA OLMAYALIM, ALDANAN DA OLMAYALIM”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ve CHP'nin ortak gösterdiği 'Çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, 'Hedefimiz yüzde 55 almak' şeklindeki açıklamasını da yorumlayan Çavuşoğlu, “Belediye başkan adayları olsun, siyasi parti adayları olsun alacakları oy oranlarını belirlerler. Rakamlar ortaya koyarlar. Bu rakamlarla seçim sonucuna baktığınız zaman hiç örtüşmediğini görürüz. Her insan seçime giderken ‘Kazanacağım’ diye girer. Kaybetmek için girmez. Gerçi muhalefet partileri ‘kaybedeceğim’ diye belli ediyor. Kendilerinden bir adayda bulamadılar ve çatı aday çıkardılar. Adayın şahsına bir şey söylemek istemiyorum. Muhalefet partilerinin içine düştüğü acizliğin bir göstergesidir. Dolayısıyla zafiyet başlamıştır. Ortaya rakamlar koyarken gerçekçi rakamlar koymak gerekir. Aldatan da olmayalım, aldanan da olmayalım. Gerçek anlamda anket yaptırmazsanız her şeyden önce kendiniz aldanırsınız, sonra da vatandaşı aldatmaya kalkarsınız. Çatı adayının söylediği gibi ya kandırmışlar kendisini ya da o kendini kandırdı. Anketlere bakıldığında öyle demiyor. ‘Almak istiyorum’ derse eyvallah, ama milleti kandıramazlar” diye konuştu.

“SEÇİLMİŞ İNSANLAR BİR YERE ADAY OLDUKTAN SONRA İSTİFA ETMEZLER”

Mevlüt Çavuşoğlu, aynı zamanda Cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Erdoğan’ın görevinden etmemesi konusunda ise şunları söyledi:

“Anayasa’da açık ve net bir şekilde gösteriyor. Seçilmiş insanlar bir yere aday olduktan sonra istifa etmezler. Kırklareli Belediye başkanI aday olduğunda seçildiğinde istifa etmiş miydi? Öncesinde etmedi seçildikten sonra etti. Bu muhalefetin Anayasa’yı bildiği halde uydurmasıdır. Başbakanımız Cumhurbaşkanı seçildikten sonra aynı mekanizmaları işleterek partimiz içinde genel başkanımızı ve Başbakanımızı kendimiz seçeriz. Bu konuda bizim hiçbir sıkıntımız yok. Şimdiden bir isim üzerinde konuşmak doğru değil."

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra ise Kırklareli Valiliği tarafından festival alanında düzenlenen iftar yemeğine katıldı.

FOTOĞRAFLI