Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - AVRUPA Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'in kapatılması konusunda yasak değil tedbir amaçlı erişime engel konulduğunu ve kendisine Avrupa Parlamentosu (AP) raportöründen bu konuda henüz bir talep gelmediğini söyledi. Çavuşoğlu, "Koruma amaçlı engelleme olduğu için ben de Twitter'ı takip edemiyorum" dedi.
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Konyaaltı İlçesi'nde partisinin seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretlerinde bulundu. MHP'nin seçim bürosuna da giren Mevlüt Çavuşoğlu, ziyaret sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
AP RAPORTÖRÜNDEN TALEP OLDUĞU HABERİNE YALANLAMA
AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in kendisinden Twitter olayıyla ilgili 'tam bir izahat' istediği yönünde haberlerin sorulduğu Bakan Çavuşoğlu, böyle bir bilgi talebi olmadığını söyledi. Yalova'daki seçim çalışmaları sırasında raportörün kendisini telefonla aradığını, geri döndüğünü fakat telefonu kapalı olduğu için ulaşamadığını belirten Çavuşoğlu, "Sanırım bir yanlış anlama var. Böyle bir bilgi talebi gelmedi bana. Dün kendisine geri döndüğümde ulaşamadım, kendisiyle herhangi bir telefon konuşmamız olmadı ve herhangi bir şey talep etmedi" diye konuştu.
YASAK DEĞİL ERİŞİME ENGEL
Twitter yasağına ilişkin dünyadaki tepkilerin sorulduğu Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Yasak dersen, tabii ki dünyada yasağa herkes tepki gösterir. Biz hep yasaklarla mücadele ettik. Ama tedbir amaçlı olarak erişime engel konuldu. Dünyada ve Türkiye'deki basın, hepimiz, kurallar, kanunlar çerçevesinde görevimizi yapıyoruz. Herkesin yasayla belirlenmiş bir sınırı var ve kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale etmemeli."
TWITTER'E SUÇLAMA
Twitter'in Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerin bazı linklerin kaldırılması konusundaki taleplerini yerine getirdiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'de mahkeme kararları doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığıyla iletilen taleplere ilişkin ise 'Ben başka ülkelerden gelenleri dikkate alırım ama Türkiye'yi dikkate almam' dediğini ifadede etti.
Türkiye'nin 77 milyonluk bir hukuk devleti olduğunu belirten Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Twitter'ın da 'Benim sonsuz özgürlüğüm var, istediğim ülkeden gelen talepleri yerine getiririm. Türkiye gibi ülkelerden mahkeme kararı da olsa ben tanımam' demeye hakkı yoktur. Buradaki tedbirin amacı budur. Twitter bunlara uyduğu zaman zaten açılacaktır. Bizim kökten yasakçı bir anlayışımızın olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Sosyal medyada Facebook, Instagram, YouTube var. YouTube eskiden mahkeme kararıyla tamamen kapatılıyordu şimdi sadece o içerik kapatılıyor. Twitter'da da o içeriğin engellenmesine yönelik teknolojik altyapı olsa, sadece o içerik engellenebilse. Neticede Türkiye'deki medya herhangi bir kanun veya karar olduğunda istese de, istemese de uyuyor. Şimdi Twitter'ın ne hakkı var da 'Türkiye'deki kanunu, mahkeme kararlarını tanımıyorum' diyor? Böyle bir hakkı var mı, yok. Mahkemenin aldığı kararları ben tanımam anlayışı hakkı hiç kimsede olmamalı."
GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Görüşmelerin devam ettiği ve Twitter'in işin ciddiyetini anladığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah kısa zamanda çözülür ve bu yasak kalkar, engelleme kalkar, daha doğrusu koruma tedbiri. Şimdi bir sosyal medya engellendiği zaman bunun yankısı ister istemez basın ya da ifade özgürlüğüne engel gibi algılanıyor. Ama netice itibariyle hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Gerçek hayatta yapılan bir suçun sosyal medyada yapıldığı zaman da suç olması gerekiyor. Herhangi bir sağlayıcı ya da Twitter istediği ülkeye istediği muameleyi yapmak ya da tersi her ülke bu konularda değişik tutum içinde olmamalıdır. Vatandaşlarımın bireysel özgürlüklerini de korumak durumundayım. Bir vatandaşımın kişilik hakkı ya da özel hayatının gizliliğini korumak hukuk devletinin görevidir. Özgürlük sadece bir internet sağlayıcının değil her bireyindir ve kimse kimsenin özgürlüğüne müdahale etmemelidir."
'TWITTER'DA TAKİP EDEMİYORUM'
Engelleme sonrası başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve bazı bakanlarla üst düzey Ak Partililerin Twitter'i kullanmaya devam etmelerinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, nasıl olduğu yönünde o kadar teknik bilgiye sahip olmadığını ve bu yüzden Twitter'i kullanamadığını da kaydetti. Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı ve bakan arkadaşlarımızın kullanıp kullanmadığını takip edemedim. Neticede hangi yolla takip ediliyor, bilmiyorum. Kendilerine sormanız lazım. Koruma amaçlı engelleme olduğu için ben de Twitter'da takip edemiyorum" dedi.

MÇ(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)