ÇAVUŞOĞLU; “YENİ YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK”
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzükereci Mevlüt Çavuşoğlu, Manisa Valiliği AB Koordinasyon Merkezi tarafından Anemon Otel’de düzenlenen AB’ye Uyum, Danışma, Yönlendirme (UDYK) Erasmus 2’nci Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Vali Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, daire müdürleri ve kaymakamlar katıldı. Toplantıda konuşan Vali Abdurrahman Savaş, "Manisa olarak AB fonlarından 369 proje gerçekleştirdik ve 37.1 milyon Euro destek aldık. Erasmus programlarından 4.5 milyon Euro destek aldık ve 329 proje hazırladık” dedi.
Toplantıda konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Atatürk’ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için çok çalıştıklarını söyleyerek 12 yıl önce AB sürecinin bir sürüncemede bırakıldığını bildirdi. Reformlar ve diplomatik çalışmalarda aşama kaydedildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Geldik masaya oturduk. Bugün Avrupa’da olan birçok standarda ulaşmak üzereyiz. Son 11 yılda ekonomik olarak da büyüdük. Ülkemizin artık kendine güveni geldi. Ancak kişi başına düşen 11 bin dolar yeterli değil. 2023 hedefimiz kişi başına düşen milli gelirin 25 bin dolar olması. 5 yıl aradan sonra Brüksel’e gittik ve muhataplarımızla görüştük. Yanlışları düzelttik, yeni yol haritamızı belirledik. Tüm diyaloglarımızı 2003 yılında gelişen diyaloglar üzerine inşa ediyoruz. Biz yapıcı eleştirilerin hepsini kabul ediyoruz ve çıktığımız bu yolda önümüze bakarak ilerliyoruz” dedi.
AB’YE VİZESİZ SEYAHAT
AB sürecinde AB üyesi ülkelerle vize anlaşmalarının imzalandığını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “2013 yılındaki Geri Kabul ve Vize serbestliği anlaşmaları, yeni fasıl açılması karşılıklı güvenin göstergesidir” dedi. Türkiye’nin artık özgürlükler ülkesi haline geldiğini anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, “Daha 4 yıl önce 47 ülke içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davalar sayısı bakımından Rusya’dan sonra ikinci ülkeydik. Bugün dosya sayımız düşüyor. Artık Türkiye ihlaller ülkesi değil ve olmayacak. Bugün İnsan Hakları Mahkemesi’nden 4 bin dosyayı geri çeker hale geldik” dedi.
“OYUN İÇİNDE KURAL DEĞİŞMEZ”
Türkiye’nin geçmişinde demokrasinin sekteye uğradığı ve ihlallerle dolu bir ülke olduğunu iddia eden Bakan Çavuşoğlu, “Biz AB’ye verdiğimiz sözü tutuyoruz ve onların da bize verdiği sözleri tutmalarını bekliyoruz. Oyun içinde kural değiştirilmez. Müzakerelerin hızlanması ve yeni fasılların açılması için çaba sarf ediyoruz. AB süreci sadece hukuk değil aynı zamanda bir ticarettir. Türkiye nasıl bir Avrupa Birliği istiyor? AB nasıl bir Türkiye istiyor? Bunların tartışılması lazım. Türkiye ile ilgili Avrupa Parlamentosu’nda görüşülen bir rapor var. Bu rapor çok önemli. Müzakerelerin devam etmesi ve yeni fasılların açılmasını içeren notlar var. Bu raporda Türkiye’ye karşı yapılan uyarı ve eleştiriler de var. Ancak olumlu bulunan yönler de var. Buradan çıkacak olan kararı bekliyoruz. Bunun yanında AB sürecinin yerelde kabul görmesi ve halkın bunu bilinçli olarak kabul etmesini bekliyoruz” dedi.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR - İlker KILICASLAN MANİSA, ()-

MHÖ.İK(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)