'TÜRKİYE'Yİ YÜZDE 51 İLE YÜZDE 49 ARASINDA KISKACA SOKMAK ANLAMSIZ'
Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi'nde belediye ziyaretinin ardından halka hitap eden Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimini önemsediklerini belirten Bahçeli, "Kucaklayıcı, bütünleştirici, Cumhurbaşkanlığı makamını birçok konuda istismar etmeyecek bir anlayışla, yüzde 51 ile değil, yüzde 60-75 oy oranıyla bir vatan evladının Cumhurbaşkanı olmasını istiyoruz" dedi. Türkiye'de kamplaşma ve cepheleşmenin devam ettiğini vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:
"Türkiye'de, 'Biz yüzde 50 ile geldik' diyerek, yüzde 51 oranını vurgulayarak, yüzde 49'u yok farz eden bir zihniyetin Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Biz yüzde 51 ile geldik, yüzde 49 yoktur' demesi hali yüzde 49'u öfkelendirir, yüzde 51'i şımartır. Ve Türkiye'de gerilim ve çatışma hız kazanır. Türkiye'de toplumsal hareketlilik kontrol edilemez hale gelebilir. Onun için hangi partiden olursak olalım, Cumhurbaşkanlığı seçimini önemsemeliyiz. Ve Türkiye'yi yüzde 51 ile yüzde 49 arasında bir kıskaca sokmanın anlamasız olduğunu düşünmeliyiz. Siyasi iktidarın Cumhurbaşkanlığı ısrarı hali, Türkiye'de var olan sosyal hareketliliği daha da kamçılar, tahrik eder."
Bunun önüne geçmek için MHP olarak bir çatı aday belirleme amacıyla yola çıktıklarını ifade eden Bahçeli, "Bu çatının altında 76 milyonu kucaklayalım. Yüzde 60-75 aralığında bir oy alan Cumhurbaşkanı etrafında bütünleşerek Türkiye'yi yumuşatma, Türkiye'yi normalleştirme amacını ortaya koymalıyız" dedi.
'PARTİLER ÜSTÜ BAKIN'
Parlamento aracılığıyla yapılmış olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi yönden hep kriz ve kaos yaşandığını, ya muhtıralara muhatap olunduğunu ya da ara rejimlerle sonuçlandırıldığını vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:
"Artık bu dönem kapanmıştır. Parlamentodan Cumhurbaşkanı seçilmemektedir. Halk tarafından ilk defa seçilecektir. Onun için devletin başını sizler seçeceksiniz. Öyleyse Türkiye'yi bütünleştirecek, kaynaştıracak, mezhep temelli, etnik temelli ayrımcılığa ve parçalanmaya fırsat vermeyecek bir şahsiyetle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yoluna devam etmesini sağlamalıyız. Öyleyse partiler üstü bakın. 'Ben partiye bir Başbakan, bir genel başkan veya milletvekili değil, devletin başına bir adam istiyorum' deyin ve Cumhurbaşkanı seçimini önemseyerek Türkiye'yi bu kamplaşmadan, dar boğazdan kurtarmanın bir yolunu bulun. Bunu başaracağınıza inanıyorum. Ama seçilecek kişi adamdır. 'Türkiye'ye de adam gerekli' deyin."

GG(EE/AAA)(FOTOĞRAFLI)