Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - AK Parti'den istifa eden Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, "Türkiye'den örgüt üyeleri Suriye'ye gönderilmedi mi?, Suriye'de bu yapı kurulmadı mı? Biz bu uyarıyı yapmıştık, neticeyi görüyoruz. Bizim 4 ayaklı etnik devlet kurma uyarımız, Kuzey Suriye'de devletçik uyarımız boşuna değilmiş. Şuanda saç ayağını oluşturmuş durumdalar" dedi.

Bal, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Çözüm sürecine değinen ve 1 yıl önce kendisinin hazırladığı rapor ile bugün kendisinin hazırladığı raporu değerlendiren Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, raporlarını değerlendirdi. Bal, "Gelinen noktada iyi niyetimiz suistimal edildi mi?, edilmedi mi?, silah bırakıldı mı? bırakılmadı mı?, bölücülük faaliyetleri devam ediyor mu? etmiyor mu? Bunlara baktığımızda gelinen noktada iyi niyetin suiistimalinden söz edebiliriz. Uzun vadedeki etnik devletin Suriye ayağını kurabilmek için Türkiye'den örgüt üyeleri Suriye'ye gönderilmedi mi?, Suriye'de bu yapı kurulmadı mı? Biz bu uyarıyı yapmıştık, neticeyi görüyoruz. Bizim 4 ayaklı etnik devlet kurma uyarımız, Kuzey Suriye'de devletçik uyarımız boşuna değilmiş. Şuanda saç ayağını oluşturmuş durumdalar"dedi.

170 ÜLKEDE TÜRK BAYRAĞINI DALGALANDIRAN İNSANLARA 'PARALEL YAPI' DENDİ

Bal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Uludere'deki hadise de aslında örgütün nefes almak için şu ya da bu şekilde, farklı aktörlerle de olabilir, birlikte hayata geçirdiği bir projedir. Çözüm Süreci ile sıkışmışlıktan örgütün kurtuldu ve rahatladı. Daha sonra da Kuzey Suriye'ye güç gönderme lüksünü elinde bulundurdu. 1 yıl önce hazırladığım raporda yazdıklarım aynen ortaya çıktı. Yine yol kesmeler, yakmalar, adam kaçırmalar, hatta şehitler maalesef gerçekleşti. Olaylar bitmedi aslında. Bölgedeki yatırımların durdurulması için, devletin faaliyetlerinin sınırlandırılması için örgüt durmadan faaliyet içinde. Örgüt başka bir açıdan büyük bir avantaj kazandı. Yıllardır örgüt insanları ayaklandırmaya çalıştı, fakat bunu başaramadı. Bölgede bütünlükten yana, devletten yana aşiretler vardı. Çözüm Süreci ile beraber bu insanlar örgütün kucağına itildi. Tek tek bu aileler aşiretler örgütle anlaşmaya başladı. Siyasi otorite ile asker ve polis kenara çekildi, meydan örgüte kaldı. Bundan sonrası için dağa çıkmalar oldu. Şimdiki hükümet gerçek paralel yapı karşısında acziyet gösterirken, göz yumarken, Türkiye'nin bayrağını 170 ülkede dalgalandıran insanlara 'paralel yapı' dendi. Bu en hafifi ile insaf dışı yaklaşımdır. Gerçek paralel yapı mahkemesini kuruyor, vergisini topluyor."

AKP BELİRLEYİCİLİĞİNİ KAYBEDECEK

Seçim sonrasında yaşanabileceklerin neler olduğuna dair öngörülerini belirten Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, "Yakın geleceğe dair bir fikir yürütmek istiyorum. Bu işin Çözüm Süreci olmadığı, çözülme süreci olduğu ortaya çıktı. AKP kadroları 'biz elimizden geleni yaptık, bunlar barıştan yana değiller' diyeceklerdir ve bu sorundan sıyrılmaya çalışacaklardır, ama sıyrılamayacaklardır. Bilerek ve isteyerek bu hatayı yaptılar. Seçim sonrası örgüt daha fazla baskı yapacaktır, adım adım bir süreç başlatmak isteyecekler. Devletin memurları üzerinde, yargı, polis, eğitim gibi alanlarda baskı artacaktır. 'Burası bizim, siz devlet olarak buralarda aktif olmamalısınız' mesajı verilmeye çalışılacak ve özerklik ilan edilecektir. Bölgenin Kürdistan olduğuna dair önemli çalışmalar yapılacaktır. AKP mahalli seçimlerden ciddi zarar görecektir ama esas zararı genel seçimlerde görecek ve tek başına iktidar olamayacaktır. Bölgede belediyeler BDP'ye, iktidar partisinin aday seçimindeki tercihi ile BDP'ye bilerek, bilmeyerek yardımcı olunmuştur. AKP Türk siyasetindeki belirleyiciliğini kaybedecektir. Bu bağlamda merkez sağda din, iman, Atatürk siyaseti yapmayan yeni bir yapılanma olma ihtimali de vardır. Genel seçimlerde koalisyon olma ihtimali yüksektir. Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olma şansı kalmamıştır. Cumhurbaşkanı'nın tekrar seçilme şansı çok azalmıştır. Bu süreç ile ilgili rol alan kişilerin gelecekte yargı önüne çıkartılma ihtimali bile vardır. Seçim sonrası sahte paralel yapı algısını güçlendirmek için operasyonlar bile yapılabilir ama bu operasyonlar zaten imaj kaybetmekte olan AKP'nin imajını kaybetmesine yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Bir gazetecinin, 'Parti kurmayı düşünüyormusunuz?' sorusuna Bal, "Bir boşluk olmadan parti kurmak akıl işi değildir. Ben şahsen ben ya da bir başkasının parti kurmasını akılcı bulmam. Zira bir ihtiyaç varsa bu parti olabilir, başka bir şey olabilir birileri bunu yapar" dedi.

() (FK) (FOTOĞRAFLI)