BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yargının bağımsız çalışması önemli olduğunu belirten Babacan, "Ama bağımsız çalışan yargının tarafsız hareket etmesi de çok çok önemlidir. Yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığı da önemli bir ilkedir. 2,5 aydır Türkiye’de meydana gelen olaylara baktığımızda hem yargı hem emniyet içerisinde, hatta bazı diğer devlet kurumlarında bazı çalışanların, bazı yetkililerin farklı bir emir komuta zinciri ile çalıştığı yönünde tespitler vardır. Zaten şu son haftalarda atılan adımların pek çoğu da mümkün olduğunca bu tür farklı emir komuta zinciri içerisinde çalıştığı tespit edilen kişilerle ilgili atılan adımlardır" dedi.
AFAD ile ilgili yasanın görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Bababacan, "Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Bizim 2001 yılındaki parti programımıza baktığınız da, şimdiye kadarki 4 seçimle ilgili bütün seçim beyannamelerine, hükümet programlarına baktığınızda aslında pek çok konuyla ilgili temel ilkeler göreceksiniz. Bunlar nedir, öncelikle Türkiye’nin gerçek anlamda hukuk devleti olması için şimdiye kadar vermiş olduğumuz mücadeledir. Türkiye’de siyasi reformlar çok sayıda yapıldı. 4 ayrı yargı reformunu TBMM’ye sunduk, hepsi kabul edildi. Yapılanlar kadar önümüzde o kadar yapılacaklar listesi var. Hukukun üstünlüğü gerçek anlamda Türkiye’de egemen olması, bizim birinci sınıf demokrasi olmamız içinde, ileri bir ekonomi olmamız içinde olmazsa olmaz şartlar. Bütün bunları yaparken hem Türkiye’nin geçmişine bakmak, hem de 11 yıllık gelişmelere bakmak lazım. Daha da önemlisi bundan sonra yapılması gerekenlere bakmak lazım. Şimdi Türkiye’nin kurallı bir piyasa ekonomisi yine bizim en önemli ilkelerimizden bir tanesi. Burada yine yönetim ilkesi olarak şeffaflık, hesap verebilirlik de bu güne kadar yapmış olduğumuz düzenleme ve adımlar bizim temel ilkelerimiz oldu. Bütün bu çerçeveye bakacak olursak şunu vurgulamakta fayda görüyorum. Yolsuzlukla mücadele 11 yılda bizim en çok önem verdiğimiz konular oldu ve önemli adımlar atıldı. Ama kuşkusuz bu konuda da yapılacaklar var. Türkiye’de şeffaflığın artırılması ve yolsuzlukla mücadelenin güçlendirilmesi için yapılması gereken önemli konular ve adımlar var. Bunlarla ilgili bakanlardan oluşan heyetimizin önemli bir hazırlıkları şuan mevcut. Biz politika olarak yolsuzlukla ilgili bütün iddiaların üzerine gideriz ve hiçbir yolsuzluğun üzeri örtülmez" dedi.
Babacan, yargının bağımsız çalışması kadar tarafsız hareket etmesinin de önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Türkiye’de bu işlerin düzgün yürüyebilmesi için yargının bağımsız çalışması önemlidir. Ama bağımsız çalışan yargının tarafsız hareket etmesi de çok çok önemlidir. Yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığı da önemli bir ilkedir. 2,5 aydır Türkiye’de meydana gelen olaylara baktığımızda hem yargı hem emniyet içerisinde, hatta bazı diğer devlet kurumlarında bazı çalışanların, bazı yetkililerin farklı bir emir komuta zinciri ile çalıştığı yönünde tespitler vardır. Ve her kurum kendi içerisinde, kendi organizasyon yapısı içiresinde çalışması gerekirken, o kurumlarda çalışanların farklı yerlerden gelen talimatlarla farklı adımlar atabilmeleri, hele hele yargıda taraflı bir tutum almaları kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti ve devletimiz için önemli bir risk alanıdır. Zaten şu son haftalarda atılan adımların pek çoğu da mümkün olduğunca bu tür farklı emir komuta zinciri içerisinde çalıştığı tespit edilen kişilerle ilgili atılan adımlardır. Önemli bir kısmı budur. Tabi sadece sebep bu değildir, başka sebeplerde vardır. Ama adımlar ağırlıklı olarak buna yöneliktir. İster özel sektör, ister devlet olsun kurumlarımızın hele hele yargının evrensel hukuk normları içirişinde çalışması Türkiye için son derece kritik bir konudur. Burada evrensel hukuk normları deyince bizim almış olduğumuz referanslar vardır. Bunlar nedir; Avrupa Konseyinin normlarıdır. Şimdi bakın burada sorulan soruların bir kısmı devam eden dava süreçleriyle alakalıdır. Nokta atış ifadeler, beyanlar ,müdahalelerin zaten yargının bağımsızlığına gölge düşüreceğini unutmamanız gerekiyor."
YARGI KARŞI SIR YOKTUR
Bankacılık ve borçlar kanunu kapsamında sır niteliğinde olduğunu belirten Babacan, "Ticari sır ya da bankacılık sırrı niteliğindeki bilgilerin aleni olarak konuşulması mümkün değildir. Ama şu vardır ki yargıya karşı bir sır yoktur. Bahsettiklerinizde yargıya intikal etmiştir. Halk Bankası Genel Müdürü ile ilgili soru soruldu. Gözaltına alındığı gün vekaleten atama yapılmıştır hemen o gün. Arkasından yaptığımız titiz çalışma sonrası yeni genel müdür belirledik ve cuma günü görevine başladı. Yargı karşısında ticari veya bankacılık sırrı diye bir şey olmaz. Yargı her türlü bilgiye ulaşabilir. Bahsettiklerinde yargıya intikal etmişlerdir. Ama burada açıkça ifade edebilecek ya da bizim cevap verebileceğimiz konular değildir. Çünkü cevap verilmesi bizzat TBMM’nin kabul ettiği kanunlar tarafından yasaklanmış konulardır. Burada önemli olan hep beraber meclis ve hükümet olarak bundan sonra yargının gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız çalışmasına sağlayacak tedbirler almaktır. Sormuş olduğunuz soruların birçoğunu dün başbakanımıza soruldu ve cevap verdi. Onlara ilave bir yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Burada yapılan sitemin özüne dokunmadan, sistemin asıl kodunu prensiplerini bozmadan devlet içerisindeki yapılanmayı ve bu yapılanma içerisindeki münferiden hareket eden kişilerle ilgili sorunları çözebilmek" diye konuştu.

FK (GD/RT)