BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, 2014-2016 Orta vadeli mali planını açıkladı. Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçmeyecek" dedi.

Türkiye'nin büyüme hedeflerini açıklayan Babacan, "Bugün için büyüme tahmini 2013'te yüzde 3.6, 2014'te yüzde 4, 2015 ve 2016 yılları için yüzde 5'lik büyüme hedeflerimiz var. İşsizlik oranı dönem sonunda yüzde 8.9. Yıl sonunda enflasyon tahmini ise yüzde 6.8'dir. Gelecek yıl yüzde 5.3, 2015 ve 2016 yılları için de yüzde 5'lik enflasyon hedeflerimiz var. Cari işlemlere baktığımız zaman bu yılı yüzde 7.1'lik bir cari açıkla kapatmayı öngörüyoruz. Gelecek yıl bu rakamı 6.4'e, 2015'te 5.9'a, 2016 yılında da yüzde 5.5'e indirmeyi öngörmekteyiz" diye konuştu.

PETROL FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR 

Petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda düşeceğini öngeren Babacan, "Olumsuz global ekonomiye rağmen bugün itibariyle petrol fiyatlarının önümüzdeki yıllarda tedrici bir düşüş trendine gireceği bekleniyor" dedi.

Cari açığı ve enflasyonu düşürmek için çalışmaların devam edeceğini belirten Babacan, "Cari açığı ve enflasyonu düşürmek önümüzdeki dönemde temel önceliklerimiz. Bunu yaparken, kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu sürdüreceğiz. Mali disiplinden taviz verilmeyen üç yıllık bir dönemi önümüzde görüyoruz" diye konuştu.

"TARİHİMİZİN EN DÜŞÜK TASARRUFU"

Tasarruf oranlarının beklenilenin altında olduğuna dikkat çeken Babacan, "2013 yılı itibariyle toplam yurt içi tasarruflarımız yüzde 12.6'ya düşüyor. Tarihimizin en düşük tasarrufu. Diğer ülkelerle mukayese etiğimizde de maalesef iyi bir noktada değiliz. Gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranının ortalaması yüzde 33.1'dir. Çin İstisnai yüzde 49.7. Bu görmek istediğimiz tablo değil" dedi.

KREDİ KARTLARINDAKİ ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTTIRILIYOR

Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Yeni tespit edilecek limit, belgelediği gelirinin 4 katını geçemiyor. Limiti arttırmak istiyorsa ya da banka istiyorsa yeni limit gelirinin 4 katını geçemiyor. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit bin lira. Kredi kartlarındaki asgari ödeme tutarını artırıyoruz. Mesela, 15 bin liranın altında olan bir kredi kartının asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 25'i şu anda. Bu yıl sonunda yüzde 27, gelecek yıl sonu da yüzde 30 oluyor."

HT(SSA)