- ADANA Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürürken hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle uzaklaştırılan Aytaç Durak, adının "CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak geçmesinin normal olduğunu" söyledi.
Görevden alındığı 28 Mart 2010 tarihinden bu yana iade edilmeyen Durak, Twitter hesabına CHP'den adaylığıyla ilgili bir haber kupürünü ekleyip, "4 yılda 84 müfettişle 7 ceddimin her şeyini incelediler. Tek bir suç unsuru bulamadılar. CHP'nin beni düşünmesi normal" diye yazdı. Durak 2 ay önce yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:
"Adana halkının kullandığı oyların hiçe sayılarak hukuksuz olarak görevden uzaklaştırılmam nedeniyle seçmenlerimin baskısı altındayım. Yeniden aday olup- olmamayı sizlere soracağım, ona göre karar vereceğim." 
Durak'ın CHP'den aday olabileceği kulislere yansıdı, son olarak da ABD'ye giderken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu yönde bir sinyal verildi. CHP'nin bazı genel başkan yardımcıları ise Durak'ın adaylığının partilerinde söz konusu olmadığını açıklamıştı. Adana'da Ak Parti eski milletvekili Abdullah Torun'u, MHP ise Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü aday göstermişti. CHP'de ise 7 isim aday adayı olduğunu açıklamıştı.
DURAK HAKKINDA AÇILAN DAVALAR
İçişleri Bakanlığı'nca 2 aylık sürelerle 22'nci kez görevden uzak tutulan Aytaç Durak hakkında çeşitli suçlamalarla davalar açıldı. Durak bu davaların bazılarından ceza alırken bazı dosyalar ertelendi, bazıları ise beraatle sonuçlandı. Durak'ın halen devam eden davaları da bulunuyor.
Adana 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ndeki hizmet alımları konusunda 'Adrese teslim ihale' yapıldığı iddiasıyla 36 sanık hakkında devam davada, İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermeyince davanın Durak yönünden düşürülmesine karar verildi. İzinsiz su şişeleme fabrikası kurarak belediyeyi zarara uğrattığı iddiasıyla 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davadan beraat etti. Ruhsatsız ve izinsiz su şişeleyip belediye imkanlarıyla seçim mitinglerinde dağıttırdığı iddiasıyla 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada da beraat kararı verildi.
Belediye adına alınan arazinin, kooperatif kanalıyla önce çalışanlara, sonra da Durak'ın eşine satılarak haksız mal edinildiği iddiasıyla 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın dosyası, suç vasfının değişme ihtimaliyle Cumhuriyet Başsavcılığı'na  gönderildi.
Belediye arsasının damadına satışıyla ilgili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve 43 gün tutuklu kaldığı davadan 'suçun unsurları oluşmadığı' gerekçesiyle beraat etti.
Kafeterya ve reklam panolarını belediye şirketlerine usulsüz kiraya verdirdiği ve danışmanlarına belediye şirketlerinden haksız ödeme yaptırdığı iddiasıyla 2'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'görevi kötüye kullanma' suçundan açılan davadan da Durak'a beraat kararı çıktı.
CEZA ALDIĞI DAVALAR
Durak, rüşvet pazarlığı yapıldığı ileri sürülen kasetteki ses kaydının bir bölümü Belediye Meclisi toplantısında dinlettiği için 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakkında açılan davada 'hakaret' suçundan 17 bin 500 lira para cezasına çarptırıldı. Aynı davada 'kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etme' suçundan beraat etti.
İçerisinde arabesk şarkıcısı Ferdi Tayfur'un 'Emmioğlu' şarkısıyla yapılan tanıtım CD'sinin de yer aldığı, 'seçim yasakları döneminde ilan ve afiş dağıtma yasağına ve tarafsızlığa aykırı davranmak' suçundan açılan davada 5 ay hapis cezasına çarptırılıp, bu ceza ertelendi.
Ayrıca, ASKİ'de görevli şube müdürünün usulsüz olarak teftiş kurulu başkanlığına atanması konusunda 'görevi kötüye kullanmak' iddiasıyla yargılandığı davadan da 5 ay hapis cezasına çarptırılıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
Son olarak da, 'imara aykırı yapıları yıktırmadığı' iddiasıyla 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılıp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.
DEVAM EDEN DAVALAR
Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in 22 ay tutuklu kaldığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden aralarında Durak'ın da olduğu çok sanıklı belediye çete davası devam ediyor.
Durak'ın imar değişikliği yaptırarak eşine ait arsaya değer kazandırdığı iddiasıyla 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan dava da sürüyor. Durak, ayrıca belediyeye bağlı şirketlerden maaşlarını alıp, mesailerini oğlunun sahibi olduğu Çukurova TV'de harcadıkları iddiasıyla 10'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davada yargılanıyor.