VAN Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Kürt sanatçı Şivan Perwer'in Diyarbakır'a gelişini değerlendirerek, "Tabii ki, başımızın üzerinde yerleri var. Tabii ki, hoş geldiler. Buraya geldiklerinde bir şeyin unutulmamasını isterdik. Bir hakkın teslim edilmesini isterdik. Bugün Diyarbakır'a gelebiliyorlarsa Kürt halkının verdiği mücadele ve ödediği bedel sayesindedir. Sayın Öcalan'ın 40 yıllık emeğinin ve mücadelesinin sayesindedir" dedi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla BDP Kadın Meclisi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi tarafından yüşürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Yürüyüşe Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve BDP'li kadınlar kadıldı. Parti binasından Cumhuriyet Caddesi'ne kadar ellerinde Kürtçe ve Türkçe pankartlarla yürüyen kadınlar sık sık 'jın, jiyan, azadi' (kadın-yaşam-özgürlük) sloganları attı.
Feki Teyran Parkı'nda yapılan basın açıklamasının ardından konuşma yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, kadın cinayetleri ile ilgili verileri açıklarken bu verilerin aynı zamanda hükümetin de elinde olan veriler olduğunu belirterek," 2008 yılında 80, 2009 yılında 130, 2010 yılında 180, 2011 yılında 121, 2013 ilk 10 ayında 192 kadın katletildi. Bu rakamlar resmi rakamlar. Bu rakamlar karşısında artık sözün bir anlamı kalmıyor. Ve kadınlar sadece katledilmiyorlar. Kadınlar şiddete maruz kalıyorlar. Taciz, tecavüz, yaralama gibi binbir çeşidin mağduru haline getiriliyorlar. Son yıllarda 10 yıldır kadına yönelik şiddet ve katliam artmışsa, bu hükümetin izlediği politakalarla bağlantılıdır" dedi.
'KADININ ÖZGÜRLEŞME SÜRECİ'
Başlatılan çözüm sürecini kadının özgürleşme süreci olarak gördüklerini ifade eden Tuğluk, "Kürdistan'da ataerkil sistem kadın mücadelesi ile geriletiliyor. Kürdistan'da kadınlar yaşamın her alanında var oluyorlar. Bizler politik kadını yaşatmayı başardık. Artık kadınlar olarak siyasetin, yaşamın her alanında var oluyoruz. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz. Kadın mücadelesi olmadan demokratik kurtuluş mümkün değildir. Sayın Öcalan Nevruz mesajında da kadınlara, kurtuluşuna atıfta bulundu. Ve kadınlara da çağrıda bulundu. Biz Kürt kadınları olarak Öcalan'ın mesajının arkasındayız" dedi.
'BİR HAKKIN TESLİMİNİ İSTERDİK'
Barzani ve Şivan Perwer'in Diyarbakır ziyaretine de değinen Tuğluk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bakın sayın Barzani, Şivan Perwer Diyarbakır'a geldiler. Tabii ki, başımızın üzerinde yerleri var. Tabii ki, hoş geldiler. Buraya geldiklerinde bir şeyin unutulmamasını isterdik. Bir hakkın teslim edilmesini isterdik. Bugün Diyarbakır'a gelebiliyorlarsa işte Kürt halkının verdiği mücadele sayesindedir. Ödediği bedel sayesindedir. Kürt halkının onurlu evlatlarının feda ettiği canlar sayesindedir. Herkes bunu böyle bilmeli. Ve bugün buraya gelinebiliniyorsa, bu sayın Öcalan'ın 40 yıllık emeğinin ve mücadelesinin sayesindedir. O yüzden biz bu hakkın teslim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Toplanan kalabalık daha sonra sessizce dağıldı.