TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 2013 yılı içerisinde 10 Avrupa ülkesinde Türklere karşı gerçekleştirildiği tespit edilen ırkçı ve yabancı düşmanlığı motifli 70 eylem gerçekleştirildiğini söyledi.

Üstün, makamındaki toplantı salonunda 'Avrupa'da Türkiye Kökenlilere Yönelik Irkçı ve Yabancı Düşmanlığı İçerikli Eylemler' konulu inceleme komisyonunu edindiği bilgileri gazetecilerle paylaştı. Irkçı ve yabancı düşmanlığı içeren eylemlere yönelik çalışmanın 2013 yılına ait verileri ve değerlendirmesi raporla sunulduğunu belirten Üstün, "Ancak bilinmesi gerekir ki, yapılan çalışma Avrupa'da Türklere yönelik eylemlerin tümünü kesin rakamlarla açıklamakta yeterli olmayıp, yalnızca komisyona iletilen veya komisyonumuzca tespit edilen eylemleri içermektedir. Oysa eylemlere maruz kalanların korkudan ,ihmalden veya gerek görmemeden dolayı bildirilmedikleri çok daha fazla ırkçı ve yabancı düşmanlığı saikiyle işlenen eylemin meydana geldiği tahmin edilmektedir" dedi.

10 AVRUPA ÜLKESİ, 70 OLAY

2013 yılı içerisinde Almanya, Avusturya ,Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Rusya ve Ukrayna gibi Avrupa ülkelerinde Türklere karşı ırkçı ve yabancı düşmanlığı nedeniyle 70 eylem gerçekleştirildiğini belirten Üstün, "Eylemler, en sık eylem yöntemleri olan saldırı, kundaklama ve tehdit mektubu olarak kayıt altına alınmıştır. Saldırı olayları dayak, sözlü olarak küfür ve hakaret, cami, dernek ve işyerlerini taşlama, camlarını kırma, Müslüman mezarlıklarını tahrip etme, işyerlerini basarak işyeri sahipleri ile çalışanları darp etme, evleri basarak aileleri darp ve tehdit etme ve benzeri biçimde meydana gelmiştir. Örneğin, Almanya'da döner büfesi işleten bir Türk genci,21 Eylül 2013 günü aşırı sağcı Alman grubu tarafından feci şekilde dövülmüştür. Yine Almanya'da annesiyle birlikte kreşe giden 4 yaşındaki bir Türk çocuğu, yaşlı bir kadının hem ırkçı sözlerine hem de fiziki saldırısına maruz kalmış ve kadın tarafından yola fırlatılmıştır. Şans eseri yoldan araba geçmemesi nedeniyle çocuk olası bir kazadan kurtulmuştur. Bulgaristan'da bir Türk aşırı sağcı bir grup tarafından öldürülesiye dövülerek komaya sokulmuştur" dedi.