BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale AK Parti Belediye Başkan Adayı Mehmet Saygılı'nın bürosunu ziyaretinde, Türk savaş uçakları tarafından düşürülen Suriye uçağı ile ilgili soru üzerine, "Angajman kurallarını da yeniledik. Bunları ilan ettik ve herkes biliyor bunu. Orada yapılacak bir şey yoktu. Siz gerekeni yapmazsanız, o yanlış olurdu. Büyük bir devlet ciddiyeti içinde gereken yapılmıştır. Ülkemizin menfaatlerini korumak için gerekiyorsa her zaman yaparız" dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, Suriye uçağının Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle önce 4 kez uyarıldığını, dikkate alınmayınca düşürülmesinin haklı gerekçeye dayandığını söyledi. Türkiye olarak tavırlarının çok açık olduğunu ifade eden Atalay, şöyle konuştu:
"Bunu çok önceden de ilan ettik. Angajman kurallarını da yeniledik. Bunları ilan ettik ve herkes biliyor bunu. Orada yapılacak bir şey yoktu. Eğer orada siz gerekeni yapmazsanız o yanlış olurdu. Onun için büyük bir devlet ciddiyeti içinde yapılması gereken yapılmıştır. Ülkemizin menfaatlerini korumak için gerekiyorsa her zaman yaparız. Tabii bunu seçim öncesi speküle edenler var. Onlara doğrusu hayret ediyorum, kınıyorum da. Böyle bir durumda yani ne yapılabilirdi? Suriye uçaklarına 'Gelin de siz seçim öncesi bizim hava sahamızı ihlal edin' mi dedik? Davet mi ettik? Neticede kendileri yanlış yaptı ve karşılığını gördü. Türkiye gerekeni yaptı. Yine öyle bir şey olursa yapar. Burada tartışılacak da bir şey yok. Şu anda bizim sınır bölgemizde her hangi bir hareketlilik de yok, her hangi bir risk, rahatsız edici bir durum da yok."
Atalay, bir gazetecinin bazı kişiler tarafından cep telefonu abonelerine AK Parti mitinglerinin iptal edildiğine dair asılsız SMS mesajlarının görnedildiğini anlatırken, şöyle devam etti:
"Önceleri şöyle bir umut içindeydiler; AK Parti'nin oyu düşecek, yani geliştirdikleri komplolarla partimizin oyunu düşürmeyi ve zayıf düşürmeyi önemli hedef olarak aldılar. Baktılar olmadı. Onlar bunları yaptıkça, komplolar kurdukça milletimizin partimize ilgisi de arttı. İnsanlar güveniyor, istikrarın devam etmesini istiyor. Partimize, hükümetimize, hem de genel başkanımıza çok büyük bir güven duyuyor ve mitinglerimiz, önceki dönemlerdekilerden kalabalık olmaya başladı. Araştırmalar oyumuzun giderek yükseldiğini gösterdi. Şimdi 'AK Parti seçimde çoğunluğu alsa bile..' diye cümleler kurarak gelecekle ilgili olumsuzluklar sergilemeye başladılar. Bunlar tabii çaresizlik. Yine söylüyorum çok üzücü bir şey."
Atalay, sokak, seçim meydanları ve telefon başlarında 'Paralel yapı' unsurlarının siyasi partilerden daha çok partileri aleyhine çalıştığını ekledi.

EG(AY/İD) (FOTOĞRAFLI)