Işıl ARSLAN- Mehmet İNAN/BURSA () - BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, Ak Parti'de üç dönem kuralının devam kararını desteklediğini söyledi. Kendisinin herkesten daha önce, tek başına '2015 son' dediğini belirten Arınç, "Bazılarının dili varmıyor ama bunu söylemekte fayda var" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı adaylarının belirlenmesi için de 20 Mayıs sonrasının beklenmesi gerektiğini söyledi.
Seçim bölgesi Bursa'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, AK Parti'de üç dönem kuralının devamı kararı ile ilgili görüşlerini açıkladı. Kendisinin MKYK üyesi olduğunu hatırlatan Arınç, gelişmelerin tahmin ettiği şekilde gerçekleştiğini söyledi. Kendisinin de aktif siyaset hayatının 2015 yılında sona ereceğini hatırlatan Arınç, üç dönem kuralıyla partilerde 'lider oligarşisine' son vermenin amaçlandığını söyledi.
20 YILDIR PARLAMENTODAYIM
Dün yapılan toplantıda çok güzel verilerin ortaya konulduğuna dikkat çeken Arınç, 2002, 2007 ve 2011 seçimlerinde partisinden toplam bin 31 milletvekilinin parlemontoya girdiğini ve bunların yarısına yakınının değişime uğradığını belirtti. "20 yıldır parlamentodayım. 3 dönemi Ak Parti'de, 2 dönemi de farklı partilerde oldu" diyen Arınç, siyasetin aynı zamanda her yurttaşın da görevi olduğunu belirtti.
Partide bu kararın alındığı zaman TBMM Başkanı olduğu için kararı daha sonra duyduğunu ve bunun doğru olduğuna inandığını belirten Arınç, "Çünkü, 80, 90 yaşına gelmiş, geçmiş siyasetçiler vardı. Onlara şunu teklif ettiler. 'Siz artık biraz yaşlandınız, yoruldunuz, sizin oğlunuzu veya evlatlarınızdan birisini milletvekili yapsak da siz biraz daha dinlenseniz, daha iyi olmaz mı?' Adamcağız önce 'şöyle bir düşüneyim' dedi. Sonra gece yarısı telefon açtı. 'Siz gene beni yazın listeye, çoluk çocuk işi değil bu' dedi. Kendisi 90 yaşına yakındı. Oğlu da 65 yaşındaydı. Yani bu işi bu noktadan çıkartmak lazım" dedi.
BAZILARININ DİLİ VARMIYOR
Bu örneğin, diğer partilerde de geçerli olmasını isteyen Arınç, o zaman genel başkanların 20-25 yıl genel başkanlık yapamayacağını, siyasetçilerin 30-40 yıl mecliste veya siyasette kalmayıp, mahrum olup, partinin dinamizm ve heyecan kazanacağını söyledi. "Yoksa herkes yerinde' löp' gibi oturur" diyen Arınç, "Yerinden de kalkmazsa o zaman o partilerde şiddetli bir talep bastırılmış olur. Ben çok doğru bir karar verildiğini düşünüyorum. Şüphesiz genel başkanımızın, başbakanımızın zamanında koyduğu bu kuralın şartlar içersinde değişebileceğini düşünenler de vardı. Olabilir ama dünkü karar bunun önümüzdeki seçimlerde uygulanması noktasından çıktı. Hayırlı olmasını diliyorum. Demek ki ben öngörülerimde haklıymışım. Herkesten daha önce, tek başıma '2015 son' demiştim. Bazılarının dili varmıyor ama bunu söylemekte fayda var" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI ADAYI İÇİN 20 MAYIS SONRASI
Bülent Arınç, bir başka soru üzerine AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayının 20 Mayıs sonrası açıklanacağını söyledi. Kendilerinin acelesi olmadığını, psikolojik olarak da, güç olarakta çok üstün durumda olduklarını ifade eden Arınç, bu soruların muhalefete yöneltilmesini önerdi. Arınç, "Çünkü bizde hemen hemen üç aşağı beş yukarı kimin aday olacağı belli. Ya çed ya ped demişler eskiler. Yani başka bir dilde üç veya dört anlamında. Ama bizde bir kişi belli en azından. Veya ikinci kişi belli. İnşallah ikisinden biri olacak gibi" dedi.
TAKİPSİZLİK KARARI BAKANLA İLGİLİ DEĞİL
Basın mensuplarının, 17 Aralık operasyonu kapsamında verilen takipsizlik kararı ile ilgili sorusunu yanıtlayan Arınç, "17 Aralık ile ilgili pek çok iddialar var. Benim bilebildiğim kadarıyla dün bir savcılık, içinde Ali Ağaoğlu ve bazı imar ile ilgili kişilerin bulunduğu bir dosya hakkında, Sayın Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın oğlunun da bulunduğu bir grup hakkında 'takipsizlik' kararı verilmiş. Erdoğan Bayraktar'ın şahsı ile ilgili bir karar değil" diye konuştu.
ÇOCUK CİNAYETLERİ
Son dönemde artan çocuk cinayetleriyle ilgili kabine üyeleri arasında idam yanlısı bazı açıklamaların yapıldığının hatırlatılması üzerine Arınç, Türkiye'de idam cezasının kaldırıldığına dikkat çekti. Arınç, "Şimdi Türkiye'de idam cezasını gerektiren suçlarda 'ağırlaştırılmış müebbet' veya 'müebbet hapis' var. Eğer çocuklar hakkında işlenen cinayetler caydırıcı olma vasfını taşımayan bu günkü Türk Ceza Kanunu'ndaki
maddelerle engellenemiyorsa, elbette cezalarını daha çok arttırmak gereklidir. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın bir çalışması var" dedi.
TELEVİZYONLARDAKİ GENÇLİK DİZİLERİ
Gençliğin uyuşturucu ve her türkü kötü alışkanlıklardan kurtarılması gerektiğini, bunun hükümetin görevleri arasında bulunduğunu ifade eden Arınç şunları söyledi:
"Toplumsal bazı sebepleri ve dikkatleri de ön plana almamız lazım. Mesela ben, RTÜK'de basından biraz sorumlu arkadaşınız olarak söylüyorum. Çok eleştirileceğimizi biliyorum. Pek çok televizyonumuzda lise çağındaki gençlere yönelik diziler. Okul sıralarında öğretmenlerine karşı hitapları, arkadaşlarla ilişkileri, kız yüzünden kavga etmeleri, genç yaşta bazı özentilere gitmeleri, lüks hayat özlemleri, çocukların ailesi ile olan ilişkileri o kadar büyük bir dejenerasyon halinde topluma naklediliyor ki. Ben Türkiye'nin yaşadığı bu sosyal bunalımda bu tür dizilerin eğer eğitici ve öğretici olmuyorsa, çok büyük payının olduğuna inanıyorum. Toplumuda ki bunalımın kaynaklarından bir tanesi de budur. Bakın tıbbi bir gerçekliktir: Bluğa erme yaşı çok küçülmüştür Türkiye'de. Yani uyarılma yaşı eskiden kızlarımızda 13-14, gençlerde 15 iken, şimdi 8-9-10'lara kadar gerilemiştir. Bu iyi bir şey midir. Fizyolojik birşeydir. Belki bunun önüne geçilemez. Ama çocuklarımızı çocuk yaşlarında cinsel açıdan uyaran pek çok etken var. Bu etkenler bizi hangi sonuca götürüyor. Ülkemizin çok ünlü pedegogları var. Onların bunları konuşması lazım. "
GAZETECİLERLE SELFİE ÇEKTİRDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İznik İlçe Belediyesi ziyaretinin ardından İznik Gölü sahilinde kısa bir gezi yaptı. Daha sonra Arınç, Dünya Basın Özgürlüğü günü dolayısıyla gazetecilerle birlikte selfie çektirdi. Bu sırada Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, bir gazetecinin fotoğraf makinesini alarak, Arınç'ın gazetecilerle olan selfisini fotoğrafladı.

IA,Mİ(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)