Mustafa BAĞDİKEN/ İZMİT(Kocaeli), () - KIRIM Taratları Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Aracı, Rusya'nın amacının Kırım'ı kendisine bağlamak olduğunu belirtirken, gerginlik nedeniyle Kırım Tatarları'nın çocuklarını okullardan alıp köylere götürmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Merkezi İzmit'te bulunan ve Türkiyle'deki tüm Kırım Dernekleri'nin bağlı bulunduğu Kırım Dernekleri Fenerasyonu Başkanı işadamı İbrahim Aracı, bugün yaptığı açıklamada
şunları söyledi:
"Kırım'da maalesef işgal var. Sokakta bir sürü askerler var. Tanklar var ve üzerlerinde hangi ülkeden belli olmayan üniformalı askerler var. Biz de biliyoruz ki bunun arkasında Rus ordusu var. Emirleri Moskova'dan alıyorlar. Böyle bir orduyla Kırım'a baskın yapıldı. Kırım parlamantosu önce basıldı ve Kırım parlamentosu boşaltıldı. Yerine şimdi yeni bir hükümet getirildi. İlk önce 25 Mayıs tarihinde bir referandum kararı aldı. Ancak bunu şimdi  30 Mart tarihine çektiler.  Bu referandumdan ne çıkacak, Kırım Ukrayna'ya bağlı kalacak mı? Veya bağımsızlık mı isteyecek? Silahların gölgesinde yapılan bir referandumun sonucu belli. Bu referandum büyük ihtimalle kesin bir şekilde bağımsızlık olacak."
PROVOKASYON KORKUSU
İbrahim Aracı, Rusya'nın şu anda Kırım'da silahlı bir müdahalede bulunmadığını, böyle bir karar almadığının görüldüğünü de belirterek, "Oraya koyduğu askere oraya gönderdiği askere böyle bir talimat vermemiş. Ancak uzun yıllardan beri birlikte yaşayan bir halk var. Bazıları Rus yönetimini destekliyor. Bazıları da desteklemiyor. Tarihten gelen bir sıkıntı var. Oradaki Kırım Tatarları Müslümanlığın sembolü. Bir prokovasyon halinde Allah göstermesin orada halkın birbirine girme olayı var. Onda da bizim Kırım Tatarı soydaşlarımız gerçekten çok sabırlı davranıyorlar. Şu anda  evlerinde oturuyorlar. Çocuklarının okullarında bir takım sıkıntılar oluyor. Çocuklarını okullarından aldılar ve köylerine taşıdılar."
YARIN İZMİ'TE PROTESTO VAR
Kırım Tartarları Federasyonu'nun organizasyonuyla yarın akşam İzmit'te protesto gösterisi yapılacak. Saat.17.00'de Merkez Bankası önünde toplanmayla başlayacak olan protesto gösterisine Kocaeli, Eskişehir, Bursa, Adapazarı, Trakya bölgesinden Çorlu, Tekirdağ dernekleri de katılacak. Protesto gösterisine binlerce kişinin katılması bekleniyor.

MB(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)